Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Vineri, 29 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Furnizori de Sisteme - ANALIZA: Consolidare a pietei mondiale de utilaje pentru tamplarie
ANALIZA: Consolidare a pietei mondiale de utilaje pentru tamplarie
Furnizori de sisteme Publicat de Cosmin Dincu 09 Ian 2017 20:56
Piata globala de utilaje si echipamente destinate fabricarii de tamplarie din PVC, aluminiu si otel s-a majorat cu +2,1% in 2016, iar cea mai importanta cota, ca valoare, revine zonei europene (43,9% din total), urmata de SUA si Canada (cu 30%). O alta caracteristica este aceea ca, spre deosebire de alte perioade, pentru intreprinderile ce realizeaza masini-unelte utilizate in sectorul de ferestre si usi, anul trecut a reprezentat un moment al fuziunilor si achizitiilor, dupa cum se precizeaza in cadrul unei noi analize a acestui segment, date recent publicitatii de specialistii Interconnection Consulting Group - Austria.
Fiecare al cincilea euro - investitie din Europa Centrala si de Est
Potrivit cercetarii, valoarea pietei mondiale de echipamente utilizate la productia tamplariei (fara masinile-unelte de procesare a elementelor din lemn) s-a situat, in 2016, la circa 1,019 miliarde euro, in crestere cu +2,1% comparativ cu cele 998 milioane de euro din 2015, iar pentru intervalul 2015-2019 se estimeaza un indice de majorare compozita CAGR de +2,1%, in asa fel incat sa se ajunga la circa 1,084 miliarde euro. „Principala premisa favorabila majorarii generale de +2,1%, consemnate anul trecut, este reprezentata de stabilizarea industriei europene de ferestre, care, in 2016, a experimentat al doilea moment de crestere consecutiva, dupa 2008. Aceasta situatie confera incredere producatorilor de tamplarie termoizolanta din Europa ca pot efectua, din nou, investitii pentru achizitia de linii tehnologice noi si performante. Astfel, cele mai dinamice piete - din acest punct de vedere - sunt constitute de cele din regiunea GAS (Germania, Austria si Elvetia), respectiv de cele din Europa de Est. In ambele cazuri, estimam ca ambele zone se vor distinge printr-o rata de crestere a cererii de utilaje de 5,3% pe an si urmeaza sa conteze cu 20,2% din totalul valoric al sectorului global de profil. Practic, fiecare al cincilea euro investit va proveni din Europa Centrala si de Est. In schimb, rate negative, ce reflecta scaderi, se vor constata in Europa de Sud, Orientul Mijlociu si tarile din fosta Comunitate a Statelor Independente (CSI)”, a declarat Dennis Rauen, autorul studiului.
Centrele tehnologice de prelucrare a profilelor - cea mai mare grupa de produse
In analiza institutului austriac se mai arata ca, in ceea ce priveste grupele de produse, prima pozitie in top revine celei reprezentate de echipamentele care asigura prelucrarea profilelor, fiecare al doilea euro investit de producatorii de ferestre pentru (re)tehnologizare revenind fabricantilor unor asemenea utilaje. „O cota de 25,4% din valoarea totala a acestui segment constituie nivelul aferent vanzarii de masini complet automate, ce dispun inclusiv de tehnica avansata de alimentare continua cu profile. Utilajele pentru debitare sunt cea de-a doua grupa mare de produse, cu o cota de piata de 18,2%. In acest domeniu, anual, pe plan mondial, se comercializeaza 6.166 de echipamente de debitare cu un singur cap si 4.081 de utilaje cu doua capete de taiere. Centrele pentru debitare de tip CNC au inca un rol marginal, ca urmare a pretului mediu relativ sporit. De asemenea, este interesant de urmarit evolutia segmentului masinilor de sudura (lipire) a profilelor din PVC, intrucat cota regionala de piata a acestora sporeste continuu, odata cu majorarea gradului de achizitie a ferestrelor din PVC si cu popularizarea continua a diverselor sortimente de tamplarie din material plastic. Astfel, dintre toate zonele analizate, in CSI se consemneaza cea mai mare cota globala de piata a masinilor de sudat (25,4%)”, a adaugat Dennis Rauen.
O fuziune germano-italiana creeaza un competitor greu de depasit
Conform studiului, conditiile dificile ale pietei mondiale de utilaje pentru ferestre au afectat in mod clar industria de profil. „La inceputul anului 2016, reputata companie germana Elumatec a fost preluata de corporatia italiana CIFIN Group, ceea ce a creat un competitor greu de depasit. Mai mult, o luna mai tarziu (in februarie 2016), Rotox si-a preluat concurentul din Germania - si anume AFS Federhenn. Ambele achizitii reflecta, pe de-o parte, contextul economic nefavorabil al sectorului de profil, iar pe de alta parte, ca industria mondiala a echipamentelor specializate in fabricarea tamplariei este dominata de firme germane si italiene. Practic, din 56 de companii analizate in cadrul cercetarii, 20 de agenti economici au sediul social in Germania sau Italia. Mai mult, din randul celor 20 de fabricanti de utilaje provin primele opt companii specializate care formeaza topul celor zece companii din industrie, cei opt operatori avand o cota de piata cumulata de 51,7% pe plan mondial. Societatile din Turcia sunt, de asemenea, bine reprezentate la nivel global, dar, in general, acestea se adreseaza producatorilor de tamplarie care nu au nevoie de echipamente CNC si, in mod interesant, nu sunt prezente intr-un mod vizibil pe pietele caracterizate de un nivel redus al costului cu forta de munca”, a mai adaugat autorul studiului.
Achizitiile est-europene - sustinute de fondurile structurale
In ceea ce priveste dinamica pietei de utilaje, pe termen scurt si mediu, Dennis Rauen a aratat ca, pentru intervalul 2015-2019, rata de crestere compozita CAGR va fi, in medie, de +2,1% pe an. „In India se va consemna cel mai puternic avans anual, de +3,8% pana in 2019, dar aceasta este o piata de mici dimensiuni pentru fabricantii de echipamente specializate. Dezvoltarea din Europa de Est - si in particular din Polonia - unde caracteristicile productiei de ferestre s-au modificat drastic in ultimii ani este complet diferita. Ramane insa de vazut modul in care fondurile europene structurale vor sustine achizitia de utilaje in continuare, ca parte a politicii de dezvoltare regionala a UE, de vreme ce investitiile efectuate de fabricantii est-europeni de tamplarie termoizolanta au fost sustinute puternic, in trecutul apropiat, tocmai de instrumentele structurale. Acest aspect este important si influenteaza inclusiv cresterea sustinuta a cererii de linii tehnologice performante din regiunea GAS, la fel ca si in SUA sau Canada, pentru care, actualmente, preconizam sporiri medii de +3,3% pe an, respectiv de +2,8% pe an”, a concluzionat Dennis Rauen.
***
In nota obisnuita pentru o asemenea cercetare, expertii Interconnection au dat publicitatii doua diagrame ce prezinta, pe de-o parte, evolutia valorica a pietei studiate, la o baza comparativa anuala, iar pe de alta parte, valoarea si evolutia fiecarui segment in parte al industriei de masini-unelte specializate, folosite la fabricarea tamplariei termoizolante. Informatii suplimentare, la www.interconnectionconsulting.com, iar pentru descarcarea diagramelor, click aici si aici!
 
ABONARE REVISTE
rehau
SISECAM
TSV
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

hospice doneaza
simonswerk left