Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Joi, 28 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Furnizori de Sisteme - ANALIZA: Crestere usoara a pietei europene de sigilanti si garnituri
ANALIZA: Crestere usoara a pietei europene de sigilanti si garnituri
Furnizori de sisteme Publicat de Cosmin Dincu 21 Iun 2016 18:25
Piata europeana de sigilanti si garnituri de etansare a inregistrat un salt modest in 2015 (+1,2%), care a permis, insa, consemnarea unui nou prag valoric de referinta, ce poate fi luat in considerare la elaborarea unor previziuni pe termen scurt si mediu. Astfel, vanzarile din acest sector de activitate ar putea evolua cu o rata medie compozita de crestere anuala (CAGR) de cel putin 2%, pentru a atinge in 2018 o valoare consistenta.
Acestea sunt doar cateva din concluziile unui nou studiu elaborat de specialistii Interconnection Consulting Group din Viena, Austria, cu privire la piata de sigilanti si garnituri de etansare din principalele tari europene (Germania, Franta, Marea Britanie, Italia si Spania), considerate a fi reprezentative pentru intregul continent. Astfel, daca anul trecut vanzarile din industria analizata au ajuns la 3,4 miliarde euro (+1,2% comparativ cu 2014), pentru 2018 se preconizeaza comercializarea unor asemenea elemente in valoare de 3,6 miliarde euro, reprezentand, asadar, un salt de +5,88% fata de noul nivel de referinta, stabilit in 2015. „In precedentele 12 luni, Germania a ramas principala piata din UE pentru sigilanti si garnituri de etansare, experimentand o crestere valorica de +3,6%, in timp ce in Franta si Marea Britanie fluctuatiile cererii au determinat noi scaderi, de -3,5%, respectiv -1,7%. Desi au fost grav afectate de recesiune, Spania si Italia au consemnat un trend ascendent in ceea ce priveste livrarile de astfel de produse, dar majorarea respectiva a avut loc doar pe anumite segmente ale pietei, cum ar fi cel al garniturilor destinate sectorului auto. In acelasi timp, companiile din Germania continua sa fie predominante in clasamentul fabricantilor europeni de elemente de sigilare si garnituri de etansare, ocupand prima pozitie, cu o cota de 34,8% din livrarile totale si fiind urmate de fabricantii din Franta (cu 11,9%) si Marea Britanie (8,7%). Germania este, de altfel, inclusiv liderul exportatorilor, contand cu 30% din totalul vanzarilor efectuate in celelalte state din afara Europei, insa constituie si un importator net de asemenea materiale, cu 26% din volumul total de sigilanti si garnituri ce provin din afara Europei”, sustin autorii cercetarii.
Sectorul de constructii, pe locul secund ca impuls al cererii
Potrivit studiului Interconnection, piata europeana de elemente de sigilare si garnituri de etansare depinde foarte mult de situatia din industria auto, ca principal factor de formare a cererii. Practic, in 2015, sectorul auto a eliminat multe din problemele generate de recesiune, consemnand prima crestere de 2% a productiei, iar in anumite tari, precum Germania (cu o puternica industrie constructoare de autovehicule), saltul a fost chiar de +7%. Nici celelalte „motoare” ale cererii nu sunt de neglijat, mai ales ca garniturile de etansare si sigilantii au o aplicabilitate vasta. „In consecinta, anul trecut, in Europa de Vest, industria chimica s-a dezvoltat cu +2,1%, ceea ce a insemnat o continuare a ascensiunii (cu exceptia segmentului farmaceutic, aflat pe un trend descendent). Mai mult, in constructii - ce reprezinta al doilea vector al cererii de garnituri - s-a constatat tot o crestere, cu precadere in domeniul rezidential din vestul Europei, unde s-a ajuns la un volum al lucrarilor de 186,6 miliarde euro in 2015, in raport cu 175 miliarde euro in 2014. In schimb, industria alimentara este deficitara, cu o scadere modesta de -1,2%, care a avut insa efect in ceea ce priveste investitiile ce presupun dezvoltarea de spatii pentru care sunt necesare garnituri de etansare, dar se pare ca 2016 va marca o crestere si in acest domeniu de activitate. In fine, dar nu in ultimul rand, industria constructoare de masini-unelte si-a majorat cu 2% afacerile pe plan global, China fiind cel mai mare producator. Astfel, in ansamblu, cererea de sigilanti si garnituri de etansare a fost - si continua sa fie - impulsionata de industria auto, sectorul constructiilor si domeniul masinilor-unelte, in timp ce in alte sectoare (unitati industriale - fabrici, sectorul de petrol si gaz, industria maritima etc.) se constata declinuri ale comenzilor”, se mai precizeaza in studiul institutului austriac de cercetare a pietei.
Sigilantii de contact sunt preferati pe piata
Conform cercetarii, anul trecut, ca structura, majoritatea vanzarilor de elemente de sigilare si garnituri de etansare a fost alcatuita din sortimentele de contact. „Garniturile de contact reprezinta, astfel, ca valoare, peste 87,5% din total, iar sigilantii de contact dinamic au fost cea mai puternica grupa de produse, generand o cerere de 2,1 miliarde euro in 2015, in timp ce la elementele de etansare ce asigura contact static s-au raportat vanzari de 821,1 milioane de euro. Pentru ambele categorii, estimam o perpetuare a ratelor de crestere actuale, astfel incat, la garniturile de contact dinamic, ar putea fi inregistrate vanzari de 2,3 miliarde euro in 2018 (cu un nivel mediu de crestere de +1,9% pe an), iar in cazul celor statice se va ajunge la 864,1 milioane de euro (+1,7% pe an). Luand in calcul revenirea puternica din constructii (si din sectoarele conexe), garniturile profilate vor avea cea mai puternica majorare pe segmentul sortimentelor statice (+2,5% pe an), iar cea mai mare grupa de produse (garniturile in forma de inel sau in forma literei O) va ocupa locul secund din acest punct de vedere, cu o rata medie anuala de +2%, pentru a ajunge la vanzari de 425 milioane de euro in 2018. In ceea ce priveste segmentul sigilarilor dinamice, putem afirma ca etansantii mecanici vor consemna cea mai puternica ascensiune in perioada de referinta, cu un indice CAGR de aproape +3%, aceste produse fiind urmate de sigilantii hidraulici si pneumatici, respectiv de etansarile radiale, pentru ambele grupe fiind prevazuti indicatori CAGR de cate +2,6% pe an. Totusi, produsele hidraulice/ pneumatice si cele radiale vor fi preponderente in categoria garniturilor dinamice, generand impreuna incasari evaluate la 1,4 miliarde euro, distribuite in mod egal intre cele doua sortimente. De asemenea, trebuie remarcat ca atat pe segmentul static, cat si pe cel dinamic, exista o tendinta de specializare, prin crearea de produse cat mai specifice industriilor carora li se adreseaza. Piata se indreapta, astfel, spre tehnologii inovatoare, ce implica utilizarea noilor elastomeri, cu proprietati si caracteristici de performanta net imbunatatite, care sa faca fata unor conditii dificile de exploatare, in medii specifice agresive. De aceea, cuvintele de ordine pe piata garniturilor de etansare sunt durabilitatea, termenul indelungat de exploatare, capacitatea de a elimina imperfectiunile sigilarii si rezistenta in conditii termice deosebite”, au mentionat autorii cercetarii.
Marile companii isi consolideaza prezenta pe piata
Specialistii Interconnection mai afirma ca, in 2015, primele zece mari companii din industria sigilantilor si garniturilor de etansare si-au consolidat pozitia de oligopol, contand pentru mai mult de 53,1% din vanzarile totale, iar aceasta cota a fost in crestere cu aproape trei puncte procentuale fata de 2014. „In schimb, data fiind importanta lor, cele cinci piete mari din Uniunea Europeana sunt caracterizate de prezenta puternica a marilor corporatii internationale, competitoare pe plan global, care isi au originile atat in Europa, cat si in SUA, cum ar fi (in ordine alfabetica): Bruss, Dana, Dichtomatik, Dätwyler, Eagle Burgmann, Federal Mogul, Freudenberg, Garlock, John Crane, IDT, SKF si Trelleborg. Totusi, nu trebuie subestimata forta de care dau dovada anumiti operatori locali, mai ales pe pietele cu dimensiuni mai reduse (Italia si Spania), acestia fiind Carrara SpA, Duci, General Packing, Gapi Group, Cuñado, Glaser, Juntas Besma si Montero, companii ce incep sa fie prezente si pe plan regional. In ceea ce priveste previziunile, acestea sunt mai simplu de formulat, deoarece piata de elemente pentru sigilare si garnituri de etansare este divizata in numeroase segmente, in functie de tipul de aplicatii, iar evolutia acesteia nu poate fi periclitata si/ sau influentata de fluctuatiile cererii dintr-unul sau mai multe domenii industriale (cu exceptia celui auto si, eventual, a constructiilor). De aceea, preconizam ca dinamica acestui sector economic va ramane ascendenta pe termen scurt si mediu, la nivelurile actuale de crestere si la o dinamica similara celei din 2015. Vanzarile generale de sigilanti si garnituri de etansare vor spori la un indice CAGR de 2% pe an, pentru a atinge cel putin 3,6 miliarde euro in 2018. Singurul factor care ar putea influenta situatia curenta a pietei si, in consecinta, ar putea deturna previziunile actuale este cel legat de cursul de schimb dintre euro si dolarul american (USD), pentru ca multe elemente (semi)finite ce includ garnituri de etansare - si promovate pe plan global - sunt achitate in USD. De aceea, daca rata de schimb va ramane la acelasi nivel ca in prezent (cu fluctuatii minore), ar putea influenta major piata, in termeni de pret si in ceea ce priveste operatiunile de import-export (importuri europene achitate in USD versus productie locala europeana denominata in euro)”, concluzioneaza studiul citat.
***
In nota obisnuita pentru o asemenea cercetare ampla, expertii Interconnection au dat publicitatii si doua diagrame ce prezinta, pe de-o parte, evolutia valorica a pietei studiate si, pe de alta parte, cotele principalilor producatori de garnituri de etansare, pentru a se observa gradul de concentrare din sector. In consecinta, daca in 2015 piata analizata a insumat 3,442 miliarde euro, in acest an se va ajunge la 3,515 miliarde euro (+2,1%), in 2017 la 3,605 miliarde euro (+2,6%), iar in 2018 la 3,708 miliarde euro (+2,8%), ceea ce ar corespunde unui indice CAGR de 2%. In termeni de concentrare a domeniului, primele trei corporatii contau anul trecut intr-o proportie de 35,3% din vanzarile totale (comparativ cu 34,1% in 2014), companiile din top 5 au avut o pondere de 42,9% (fata de 41,7%), iar cele din top 10 de 56,1% (in raport cu 54,6%), ceea ce indica o continuare a situatiei de oligopol, pe fondul consolidarii cotelor respective. Informatii suplimentare, la www.interconnectionconsulting.com, iar pentru descarcarea diagramelor click aici si aici!
 
rehau
ABONARE REVISTE
SISECAM
TSV
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

hospice doneaza
simonswerk left