Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Joi, 18 Aprilie 2024
Hilti
Home - Stiri - Furnizori de Sisteme - SISECAM: Cota detinuta pe piata globala de sticla float nu s-a modificat
SISECAM: Cota detinuta pe piata globala de sticla float nu s-a modificat
Furnizori de sisteme Publicat de Cosmin Dincu 24 Nov 2015 21:50
Managerii corporatiei Sisecam, unul dintre cei mai importanti producatori regionali de sticla pentru aplicatii arhitecturale, au subliniat ca, in pofida diminuarii cifrei de afaceri din primele trei trimestre ale anului in curs (in special, din cauza devalorizarii lirei turcesti – TRY in raport cu USD, deoarece in termeni reali rezultatele exprimate in moneda turca reflecta o crestere), holdingul a reusit sa-si consolideze pozitia pe plan mondial (exclusiv China), mentinandu-si cota de 5% in domeniul sticlei float, din punct de vedere al capacitatii de productie, la acelasi nivel ca in anul 2014 (ceea ce permite ocuparea locului al cincilea in clasamentul global al firmelor de profil si cea de-a doua pozitie in Europa).Tot din punct de vedere al capacitatii productive, Sisecam continua sa fie lider, deoarece ocupa locul intai in Turcia, Europa de Est, Rusia si Caucaz, respectiv in regiunea MENA (Orientul Mijlociu si Africa de Nord). In ceea ce priveste datele financiare anuntate recent de grup, pentru ianuarie-septembrie 2015 conducerea holdingului a anuntat o cifra de afaceri neta si consolidata de 2,033 miliarde USD (fata de 2,355 miliarde USD in primele noua luni din 2014), din care 563 milioane USD au reprezentat aportul diviziei de vitraje float (coordonata de Trakya Cam), circa 459 milioane USD fiind rulajul celei de sticlarie, aproape 435 milioane USD au revenit departamentului de ambalaje, iar 488 milioane USD sectiei de materiale chimice.
„In ceea ce priveste structura productiei – si implicit a livrarilor – de geam float, efectuate in primele noua luni din 2015 de Sisecam, circa 62% din total reprezinta sticla de baza pentru aplicatii arhitecturale (1,1 milioane de tone), respectiv vitrajele auto (37% sau 5,3 milioane mp) si cele destinate amenajarilor interioare si industriei de mobilier (1%, respectiv 9,1 milioane de bucati). Sporirea gradului de expunere internationala constituie si in continuare o prioritate pentru Sisecam, care a reusit sa obtina in perioada analizata, reprezentata de primele trei trimestre ale anului in curs, venituri totale de 563 milioane USD pe segmentul de sticla (fata de 670 milioane USD in ianuarie-septembrie 2014), ceea ce reprezinta o scadere de -15,97%, cauzata exclusiv de fluctuatia cursului valutar, intrucat vanzarile Trakya Cam exprimate in TRY s-au majorat cu +6,15%. Practic, prezenta Sisecam (prin Trakya Cam) este tot mai puternica in cele noua tari de referinta pentru grup, respectiv in Turcia, Bulgaria, Egipt, Romania, Germania, Ungaria, Slovacia, India si Federatia Rusa. Mai mult, completarea fortei productive cu doua noi linii tehnologice a dus la depasirea capacitatii totale, estimate la 2,5 milioane de tone pe an, actualmente fiind operationale 11 centre tehnologice de fabricare a sticlei float (sapte in Turcia si restul in Bulgaria, India, Egipt si Rusia)”, se precizeaza intr-o prezentare a conducerii holdingului, sustinuta in fata investitorilor institutionali. In ceea ce priveste initiativele recente ale grupului, managerii acestuia au anuntat punerea in functiune, in aprilie 2015, a celei de-a doua linii de productie a sticlei float din Bulgaria, ceea ce va influenta cu siguranta importul autohton de sticla float din tara invecinata, precum si finalizarea unui program complex de capitalizare, derulat in ultimii doi ani, in Turcia, Bulgaria si Federatia Rusa.
Din punct de vedere al dinamicii actuale a industriei de vitraje, oficialii Sisecam arata ca, in continuare, „jumatate din productia globala se realizeaza, in prezent, in regiunea Asia-Pacific, mai ales in China si India, in timp ce patru corporatii mondiale – Saint-Gobain, Pilkington (NSG), Asahi Glass Company (AGC) si Guardian – conteaza pentru mai mult de 30% din productia raportata in toata lumea. In Europa de Est, Rusia inregistreaza cel mai semnificativ consum de sticla float, cu aproximativ doua milioane de tone pe an, acest stat fiind urmat de Turcia, cu 1,8 milioane de tone pe an. Totusi, trebuie luat in considerare faptul ca, in general, cresterea PIB este principalul factor motor al dezvoltarii cererii de geam float, astfel incat in statele emergente din aceasta regiune – si nu numai - exista un potential insemnat de majorare a consumului. Insa, ca urmare a crizei economice care a afectat cu precadere Uniunea Europeana in ultimul timp, de la inceputul recesiunii pana in prezent, marii fabricanti mondiali de sticla float au inchis aproape 15 linii de productie”.
In ceea ce priveste exportul, managerii Sisecam au explicat ca, in primele trei trimestre a.c., indicatorul respectiv s-a plasat la 540 milioane USD, aproape 50% reprezentand cota operatiunilor derulate in tarile din zona euro. Principalele piete de desfacere pentru grup sunt, astfel, reprezentate de cele din Italia, Egipt, Bulgaria, Franta si Marea Britanie.   
***  
Prin intermediul companiei Trakya Cam, in cadrul careia detine 70% din actiuni (iar diferenta se tranzactioneaza la Bursa din Istanbul), Sisecam ocupa o pozitie privilegiata in calitate de furnizor pentru industria de tamplarie si sectorul de constructii. Trakya Cam are o valoare de piata evaluata la 595 milioane USD (cifra confirmata in noiembrie 2015) si, dupa cum se arata anterior, activeaza pe cele mai importante piete din estul Europei, respectiv in Rusia (cu un consum de sticla float estimat la doua milioane de tone pe an) si in Turcia (1,8 milioane de tone pe an). La randul sau, Sisecam dispune de o capitalizare evaluata la 2,05 miliarde USD (atestata tot in noiembrie 2015) si este un grup prezent in 13 tari, dar care efectueaza export in 150 de state de pe mapamond, cu o productie de sticla (toate sortimentele) evaluata la 4,2 milioane de tone. Totodata, cele mai recente date oficiale, raportate la Ministerul Finantelor Publice, indica faptul ca, in 2014, Glasscorp SA – Buzau, detinuta in totalitate si modernizata de Sisecam, ce are 258 de angajati, a consemnat o cifra de afaceri de 5,16 milioane de lei, iar in 2013 acest indicator a fost de 8,7 milioane de lei, in timp ce in 2012 s-au consemnat 12,6 milioane de lei. Scaderea rulajului aferent anului trecut, coroborata cu o pierdere neta de 10,7 milioane de lei, poate fi explicata prin focalizarea exclusiva a atentiei spre derularea si finalizarea – in noiembrie 2014 – a investitiei in unitatea de productie din Buzau. Actualmente, fabrica de vitraje auto din tara noastra are capacitatea de a livra peste 800.000 de seturi de geamuri pe an, acoperind atat cererea de pe plan intern, cat si comenzile din alte tari ale regiunii sud-est europene. Din totalul sumei de 65 milioane de euro, alocate de Sisecam (prin intermediul Trakya Cam) ca investitie in cadrul Glasscorp SA, circa 56 milioane de euro au vizat direct modernizarea unitatii de fabricatie. Potrivit afirmatiilor lui Cagatay Suner, director general al Glasscorp SA, dupa definitivarea proiectului de 65 milioane de euro (cofinantat printr-o schema de ajutor de stat), in cadrul fabricii vor putea activa 312 persoane. Proiectul de modernizare a Glasscorp SA a fost pus in opera de compania Etap Rom Construct, din Bucuresti (subsidiara a Etap – Turcia), desemnata ca antreprenor general. Informatii suplimentare, la www.sisecam.com
 
rehau
SISECAM
TSV
ABONARE REVISTE
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

hospice doneaza
simonswerk left