Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Joi, 25 Aprilie 2024
Hilti
Home - Stiri - Producatori de Tamplarie - ANALIZA: Vanzari anuale de peste 5 milioane de usi rezistente la foc
ANALIZA: Vanzari anuale de peste 5 milioane de usi rezistente la foc
Producatori de tamplarie Publicat de Cosmin Dincu 12 Ian 2016 20:15
Influentate puternic de declinul pietelor de constructii din Franta si Italia, vanzarile de usi rezistente la foc (toate sortimentele specifice) din Europa de Vest s-au diminuat cu 1,3% in 2015. Totusi, reluarea trendului ascendent in industria constructiilor, mai cu seama pe segmentul nerezidential, din zona central-estica a continentului (care cuprinde statele din aria CEE) a dinamizat livrarile de usi rezistente la foc (+1,6% anul trecut), desi sectorul specific din Federatia Rusa, ce ramane cel mai mare ca dimensiune si importanta din CEE, s-a degradat puternic.
Acestea sunt doar cateva din concluziile unui studiu dat recent publicitatii de cercetatorii Interconnection Consulting Group – Austria, care au mai explicat ca, in ceea ce priveste partea de vest a Europei (in cadrul careia s-au inclus tari precum Germania, Marea Britanie, Austria, Elvetia, Franta, Belgia, Olanda si Luxemburg – Benelux, Spania, respectiv Italia), piata germana de usi rezistente la foc, cu o crestere ca valoare de 4,5% sau de 2,4% in termeni cantitativi, la nivelul lui 2015, ramane cea mai importanta din UE. „In comparatie cu Marea Britanie, ce se claseaza pe locul secund ca relevanta, unde sunt preferate usile din lemn tratate special pentru a asigura protectie la incendiu, in Germania predomina ansamblurile din otel. In 2015 insa, in pofida unor estimari initiale ce indicau finalizarea declinului, singurele state unde s-a remarcat o crestere cantitativa a livrarilor au fost Germania, Austria, Marea Britanie si Elvetia, situatie ce nu a fost de natura sa contracareze trendul in general descendent din Europa de Vest. Astfel, vanzarile aferente anului trecut au ajuns la 3,9 milioane de unitati (-1,3%), in valoare de 1,8 miliarde euro, ceea ce ar putea constitui un punct de pornire pentru o eventuala ascensiune pe termen scurt si mediu”, subliniaza autorii studiului.
Turbulentele din Rusia – prea puternice pentru piata ansamblurilor speciale
Desi sunt rezistente la foc, ansamblurile analizate nu au asigurat pentru producatorii/ importatorii din Federatia Rusa (dupa cum se exprima in mod plastic expertii Interconnection) o „rezistenta” si la turbulentele economice din aceasta tara, grevata de diverse probleme de natura conflictuala. „Incetinirea cresterii economice din Rusia, care s-a remarcat inca din 2013, a fost foarte acuta in 2015, ca urmare a influentei negative exercitate de scaderea consumului intern privat, din cauza ratei ridicate a inflatiei. In plus, declinul de peste 10% a pietei locale a constructiilor a facut ca lucrurile sa fie si mai dificile, anul trecut, in cazul ansamblurilor speciale analizate, ale caror vanzari s-au diminuat cu 3%. Totusi, zona est-europeana (CEE – mai precis Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria si Rusia) nu a fost afectata in totalitate, raportandu-se un salt de 2,1%, cauzat de cresterea puternica a cererii mai cu seama (si in ordine) in Cehia, Slovacia, Polonia si Ungaria. Procesul de armonizare a cerintelor de siguranta la foc cu actualele norme europene (ceea ce se intampla si in Romania – n.r.) va genera o majorare si mai puternica a comenzilor de usi anti-incendiu in statele CEE, la nivelul urmatorilor trei ani”, dupa cum se mai arata in analiza biroului austriac de cercetare a pietei.
Usile din otel si pe baza de lemn continua sa fie predominante
Potrivit specialistilor Interconnection, in 2015, usile rezistente la foc fabricate din otel au reprezentat segmentul dominant al pietei specifice in Europa de Vest, cu unele exceptii notabile, cum ar fi Marea Britanie, Franta si tarile Benelux, unde sunt preferate mai ales ansamblurile pe baza de material lemnos cu proprietati speciale. Astfel, Germania a ramas principala piata de desfacere a usilor din otel ce asigura protectie la foc, care au o cota de 42% din vanzari. Aceste sortimente sunt de altfel predominante si in Italia (cu 46,2%), iar in partea de est a continentului alternativele cu finisaje din lemn sunt aproape inexistente. Practic, usile anti-foc din otel au un nivel de 80% din vanzarile totale in Rusia, iar in Polonia peste 62% din livrarile totale de asemenea ansambluri s-au efectuat, in 2015, pentru modelele din otel.
Analistii companiei opineaza, pe baza informatiilor existente, ca in zona vest-europeana 2016 va fi un an in care se va observa o recuperare totala a pierderilor, pentru ca ulterior sa se remarce avansuri modeste, insa continue, ale vanzarilor. „Piata din aceasta parte a continentului va experimenta o dezvoltare optima inca din acest an, fiind sustinuta, pe de-o parte, de cresterea PIB, iar pe de alta parte, de revenirea industriei constructiilor in aproape toate tarile incluse in studiu. Totusi, trebuie afirmat ca rata de crestere va fi relativ nesatisfacatoare in urmatorii trei ani. Din punct de vedere cantitativ, se prognozeaza un indice compozit CAGR de +1,9% pana in 2018, corespunzator unor livrari de cel mult 3,8 milioane de unitati, in valoare de maximum 2,1 miliarde euro (la o rata CAGR de +3,7%). In schimb, in spatiul CEE (inclusiv Rusia) vanzarile de usi rezistente la foc isi vor accentua trendul ascendent, pentru a ajunge la niveluri de 1,4 milioane de unitati, respectiv la 532,5 milioane de euro in 2018”, concluzioneaza expertii institutului.
Consultand, astfel, diagramele puse la dispozitie de Interconnection, se observa cu usurinta ca, in Europa de Vest, daca estimarile pentru anul trecut indica o piata a usilor anti-incendiu evaluata la 1,78 miliarde euro si 3,48 milioane de unitati, in 2016 se va ajunge la 1,85 miliarde euro si 3,57 milioane de bucati, iar in 2017 la 1,94 miliarde euro si 3,67 milioane de unitati, pentru ca in 2018 sa se reuseasca vanzarea a 3,8 milioane de unitati, in cuantum de 2,03 miliarde euro. In schimb, indicii CAGR ai perioadei, in cazul Europei de Est, sunt de +1,3% in ceea ce priveste cantitatea si de +2,9% ca valoare, astfel: 485,3 milioane de euro si 1,38 milioane de unitati in 2015, 499,7 milioane de euro si circa 1,39 milioane de bucati in 2016, peste 519,3 milioane de euro si 1,4 milioane de unitati in 2017, respectiv 532,5 milioane de euro si 1,43 milioane de bucati in 2018, cu „partea leului” care, evident, este atribuita Federatiei Ruse. Informatii suplimentare, la www.interconnectionconsulting.com
Nota: Si in Romania vanzarile de usi, respectiv alte elemente specifice rezistente la foc ar trebui sa fie impulsionate prin procesul de adaptare si mai ales de aplicare intocmai a legislatiei specifice. Dupa cum se cunoaste, actualmente, se afla in vigoare normativul privind securitatea la incendiu a constructiilor, ce are indicativul P118/1, unde, printre altele, la art. 106, se prevede ca „golurile functionale din peretii rezistenti la foc trebuie protejate cu usi, obloane si cortine rezistente la foc EI1 90-C5 Sm si echipate cu dispozitive de autoinchidere sau inchidere automata in caz de incendiu, in functie de cerintele functionale”.
 
SISECAM
ABONARE REVISTE
TSV
rehau
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

hospice doneaza
simonswerk left