Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Joi, 28 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Producatori de Tamplarie - ARCEN: Ferestrele cladirilor istorice din Bucuresti trebuie intretinute corect
ARCEN: Ferestrele cladirilor istorice din Bucuresti trebuie intretinute corect
Producatori de tamplarie Publicat de Camelia Pantel 16 Nov 2018 06:00
Cladirile istorice ale Bucurestiului ar putea reprezenta o buna sursa de proiecte pentru producatorii locali de tamplarie termoizolanta din lemn stratificat - si nu numai. In cadrul proiectului Catalog Bucuresti, ce se deruleaza in intervalul 2017 - 2020, Asociatia Romana pentru Cultura, Educatie si Normalitate (ARCEN) realizeaza o campanie de inventariere a celor 14.500 de cladiri de patrimoniu din Bucuresti, grupate in 98 de zone istorice protejate. La finalul analizei fiecarei zone in parte, specialistii in domeniul patrimoniului, angrenati in acest proiect, vor lansa 98 de Caiete de Bune Practici care vor contine informatii referitoare la dezvoltarea, pastrarea si salvarea acestor zone construite protejate.
Rezultatele analizelor ce impun interventii asupra ferestrelor din cinci zone istorice ale Capitalei
In cadrul primelor cinci Caiete de Bune Practici, care au fost deja lansate, s-au facut mentiuni exacte si asupra situatiei ferestrelor acestor cladiri istorice. Prima dintre zonele analizate a fost arealul din jurul strazii Caimatei, care contine 21 de imobile, dintre care opt sunt monumente istorice. Cercetarile au aratat ca, dintre acestea, un imobil are ferestrele zidite la strada, o practica reprobabila din punctul de vedere al specialistilor, intrucat aceasta „schimba arhitectura cladirii, strica simetria fatadei si stirbeste strada de comunicarea fireasca dintre interiorul privat si exteriorul public”. De asemenea, 15 dintre aceste imobile au tamplaria originala inlocuita cu ansambluri termoizolante din PVC, despre care aceiasi specialisti in patrimoniu considera ca „este un material anacronic care creeaza discrepanta cu stilul cladirii si cu restul materialelor si produce, in mod invariabil, degradarea ancadramentelor si, in acelasi timp, nu mai permite circulatia fireasca a aerului prin tamplarie, ceea ce provoaca igrasie, fenomen periculos pentru sanatate”. In cea de-a doua zona cercetata - Calea Mosilor - care include 112 imobile, dintre care 29 sunt monumente istorice s-a constatat ca 16 dintre aceste cladiri au ferestre zidite la strada si 51 de imobile au tamplaria originala inlocuita cu cea din PVC. Pe Calea Calarasilor, o zona mai vasta, cu 83 de monumente istorice si 207 imobile in total, au avut de suferit 140 de imobile vechi, carora li s-a schimbat tamplaria originala cu una noua din PVC, iar in cazul altor 26 de imobile, locatarii au renuntat definitiv la ferestrele de la strada, pe care au ales sa le zideasca. O situatie similara poate fi remarcata si in zona Mantuleasa, unde sapte imobile au ramas fara ferestrele de la strada si alte 43 au suferit un proces de inlocuire a tamplariei originale cu una din PVC. Zona cuprinde in arealul sau 12 monumente istorice si 70 de imobile in total. In zona Negustori, ce include 127 de imobile, dintre care 35 sunt monumente istorice, situatia este similara, opt cladiri avand ferestrele de la strada zidite si alte 93 fiind afectate de inlocuirea tamplariei originale cu cea din PVC.
Demersurile de inventariere si analiza a tuturor acestor cladiri au scopul final de a ridica pentru dezbatere aceste probleme in spatiul public, dar si de a lansa autoritatilor locale propuneri concrete de modificare a legislatiei deficitare in domeniu. Pastrarea identitatii Capitalei tarii trebuie sa devina o prioritate pentru acestea, dar si pentru locuitorii acestor zone, carora li se ofera gratuit aceste Caiete de Bune Practici pentru o informare corecta.
Pentru a-si continua demersurile, ARCEN are nevoie de sprijin, printre sustinatorii proiectului aflandu-se, pana in acest moment, companiile BASF si Semmelrock. Proiectul Catalog Bucuresti este dezvoltat in parteneriat cu Ordinul Arhitectilor din Romania - OAR si Institutul National al Patrimoniului, fiind cofinantat de Administratia Fondului Cultural National. Informatii suplimentare, la catalogbucuresti.info si https://www.arcen.info 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 021-336.04.17
ABONARE REVISTE
SISECAM
rehau
TSV
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

hospice doneaza
simonswerk left