Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Joi, 28 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Produse & Tehnologii - ANALIZA: Dezvoltarea tehnica - un proces care nu cunoaste limite
ANALIZA: Dezvoltarea tehnica - un proces care nu cunoaste limite
Produse & Tehnologii Publicat de Ovidiu Stefanescu 30 Sep 2015 12:25
Manifestarile directe ale inovatiei sunt vizibile mai ales in domeniile industriale noi, mai putin tributare cutumelor sau prejudecatilor induse de traditionalismul solutiilor si metodelor de abordare specifice sectoarelor care au o istorie mai indelungata. Acesta este si cazul bransei de tamplarie termoizolanta, care are o existenta de numai o jumatate de secol (putin mai mult de doua decenii, in Romania), dar care a reusit sa se impuna, practic, la nivel international, gratie performantelor deosebite pe care le asigura in planul economiilor energetice. Indiferent de materialele si sistemele implicate in constructia ferestrelor moderne, toate sunt supuse unui proces permanent de imbunatatire, ce pare, la prima vedere, ca nu se va sfarsi niciodata. Emulatia furnizorilor in demersul acestora de a oferi solutii mai bune decat competitorii este constructiva si are ca efect aparitia unor rezultate de multe ori neasteptate, care exercita efecte imediate si de mare impact asupra intregului domeniu de activitate. 
 
Solutii de ultima generatie pentru imbunatatirea performantelor
Trecand peste evolutia accelerata caracteristica sistemelor de profile  (indiferent de materialul din care sunt executate acestea), care a dus, in ultimii ani, la obtinerea unor performante de termo - fonoizolare la care, in urma cu putin timp, nici nu se putea banui ca se va ajunge si eludand progresele obtinute in planul pachetelor vitrate, se observa ca inclusiv domeniile conexe ale bransei de tamplarie termoizolanta se inscriu pe un trend similar. Performantele produselor finite ar fi imposibile, in prezent, fara o organizare impecabila a productiei, prin intermediul unor platforme de tip ERP (Enterprise Resource Planning) sau asemanatoare, iar demersul de construire a unor modele impecabile din punct de vedere tehnic ar fi complet zadarnicite de un montaj defectuos, folosind materiale necorespunzatoare. De asemenea, studii avansate de fizica a constructiilor au revelat deja idei de-a dreptul revolutionare in legatura cu amplasarea tamplariei in raport cu golul din zidarie, astfel incat tehnicienii din domeniul sistemelor de ancorare s-au vazut nevoiti sa raspunda noilor provocari prin dezvoltarea unor fitinguri perfect adaptate actualelor cerinte. 
 
Aplicatii informatice care faciliteaza procesele de documentare
Dupa cum se mentiona anterior, organizarea optima a productiei constituie, in epoca moderna, un obiectiv de prima importanta, iar furnizorii de software au inteles rapid acest lucru, venind in intampinarea unei cereri deja conturate cu solutii potrivite si - foarte important - puternic adaptabile la specificul fiecarei unitati de fabricatie in parte. Fara a exagera, se poate afirma ca s-a ajuns la performanta unei "electronizari" complete a proceselor de fabricatie, in care fluxurile de informatie pe suporturi clasice au fost aproape complet eliminate. La fiecare post de lucru, operatorul primeste exact informatia de care are nevoie, prin intermediul unui display, iar acest lucru se intampla la momentul potrivit, eliminandu-se astfel pierderile generate de deficientele de corelare a activitatilor. Un alt avantaj major al unei asemenea abordari este constituit de faptul ca permite persoanei care coordoneaza toate operatiunile sa aiba o viziune exacta asupra modului de derulare a proceselor si a timpilor alocati fiecarei operatiuni, avand posibilitatea sa realizeze ajustarile necesare, in vederea imbunatatirii productivitatii. Astfel, pot fi recalculate organigramele si stabilite noi reguli de lucru. De asemenea, capacitatea de integrare cu alte platforme software operationale la nivelul unitatii este maxima, astfel incat un singur dispecer are capacitatea de a coordona procese de o complexitate ridicata, incepand cu planificarea, trecand prin organizarea productiei si terminand cu gestionarea comenzilor. Simplificarea sistemului de documentare reprezinta, in acelasi timp, un sprijin binevenit pentru procesul de aplicare a marcajului CE si de derulare a controlului productiei fabricii (FPC), facilitand centralizarea tuturor sarcinilor de organizare si administrand corect si rapid procedurile de verificare, control, intretinere si ajustare a erorilor. Impactul in termeni de credibilitate este foarte mare, sistemul respectiv garantand derularea completa si in conditii de respectare a normativelor in vigoare a tuturor etapelor procesului de control. Prin caracteristicile de eficienta economica, rapiditate, flexibilitate, corectitudine a informatiei transmise, operare intuitiva etc., o astfel de aplicatie reprezinta o solutie ce va fi implementata in viitorul apropiat in cadrul tuturor firmelor implicate in productia de tamplarie termoizolanta, cu deosebire a celor care au o distributie ce vizeaza inclusiv pietele dezvoltate din Europa Occidentala. 

Materialele cu proprietati de expandare, vitale in operatiunile de montaj
O fereastra caracterizata printr-un coeficient de transfer termic de 0,7 W/mpK nu isi va indeplini niciodata functiile pentru care a fost proiectata daca este instalata in mod defectuos. Pana recent, putini au fost expertii care au pus accent pe acest aspect, intrucat se considera de la sine inteles faptul ca operatiunile de montaj respecta, in mod obligatoriu, anumite principii. Se pare ca inclusiv in acest domeniu au fost distinse deosebiri majore ale modului in care se comporta un element de tamplarie, in functie de caracteristicile materialelor utilizate la realizarea jonctiunii dintre structura acestuia si cea a golului din zidarie. Materialul avand cel mai mare impact asupra calitatii procesului de instalare a unei ferestre este spuma poliuretanica (PU), aceasta aplicatie avand o istorie relativ scurta in industria de profil. Cu toate ca solutia PU a fost identificata de putina vreme, iar evolutia sa a fost accelerata in ultimele doua decenii, inclusiv la momentul actual se fac eforturi sustinute de cercetare pentru identificarea unor metode noi care sa duca la cresterea calitatii materialului respectiv. Astfel, atentia este indreptata, in prezent, asupra unor elemente specifice, cum ar fi majorarea cantitatii de spuma PU expandata dintr-un singur tub, reducerea sau chiar eliminarea continutului de substante cu potential de risc in ceea ce priveste sanatatea aplicatorilor, limitarea caracteristicilor de post-expandare, asigurarea unui grad controlat de crestere a volumului (pentru cazurile in care presiunea exercitata ar putea genera efecte negative), expandarea pe directii preferentiale, majorarea rezistentei la compresiune, diminuarea gradului de absorbtie a lichidelor, rezistenta la mucegai si, nu in ultimul rand, asigurarea unor caracteristici optime de transmisivitate termica. In contextul in care, in prezent, furnizorii propun solutii tot mai complexe pentru instalarea ansamblurilor de ferestre termoizolante, ce includ, printre altele, benzi precomprimate, folii de etansare la vapori, siliconi etc., rolul spumei PU ramane totusi primordial si, de aceea, este foarte probabil ca demersurile de dezvoltare a acestui produs sa continue pe termen scurt, mediu si lung.
 
Ferestre instalate complet in structura termosistemelor
Nu mai reprezinta deja un secret pentru nimeni faptul ca recomandarile expertilor in fizica constructiilor indica amplasarea ferestrei intr-un plan longitudinal cat mai apropiat de fata exterioara a zidariei. Acest lucru a constituit multa vreme o reala provocare pentru companiile specializate in lucrari de montaj, avand in vedere rezistenta mai scazuta a stratului de suport in aceasta zona a sectiunii. De asemenea, mult timp a ramas de solutionat si problema materialului din care este executata zidaria, avand in vedere faptul ca, pe laturile orizontale, exista riscuri suplimentare legate de imposibilitatea ancorarii mecanice, ca urmare a utilizarii blocurilor ceramice cu perforatii. Cu toate acestea, s-au identificat metode concrete pentru depasirea acestor dificultati, cum ar fi, de exemplu, instalarea unor precadre din lemn, folosirea unor sisteme de fiting de tip consola, fixate mecanic pe rama din PVC, precum si pe golul din zidarie etc. Pana recent, se parea ca dificultatile au fost complet depasite, insa, odata cu promulgarea directivei de eficienta energetica a imobilelor, au aparut alte provocari. Calculele realizate de teoreticieni au demonstrat ca pozitia ideala a unui ansamblu de fereastra este chiar la limita exterioara a anvelopantei, adica in pozitie coplanara cu fatada. In conditiile in care, dupa cum se stie, orice cladire moderna este prevazuta cu un termosistem avand o latime de minimum 10 cm, este evident ca tamplaria trebuie  integrata complet in aceasta structura neportanta. Provocarea este cu atat mai mare cu cat, din ratiuni de securitate, este aproape imposibila realizarea unor sisteme de prindere universale, adaptabile la orice tip de profil, astfel incat devine obligatorie interventia directa a fiecarui furnizor in sensul realizarii fitingurilor de montaj potrivite pentru fiecare tip de reper in parte. Din punct de vedere tehnic, este vorba despre console speciale, reglabile pe doua directii, ce permit atat sustinerea ferma a ramei (precum si ajustarea pozitiei acesteia), cat si ancorarea in suportul de zidarie. Deja au fost dezvoltate mai multe solutii in acest sens, experimentate mai ales la constructia de case pasive. In prezent, exista angrenaje mecanice care sunt destinate instalarii ferestrelor dinspre exterior inainte de aplicarea termosistemului (ce se folosesc mai ales la imobile individuale, avand regimuri mici de inaltime) si dispozitive utilizate pentru instalare atunci cand placile de polistiren sau vata minerala sunt deja fixate pe pozitie. Desigur, modalitatile de ancorare difera, insa principiul de functionare este acelasi, urmarind transferul greutatii ansamblului pe directie oblica, inspre structura portanta a constructiei. Este posibil ca, in perioada urmatoare, sa apara solutii noi pe palierul respectiv, care sa urmareasca diminuarea si mai accentuata a componentei verticale a fortei, astfel incat presiunea asupra termosistemului sa se anuleze. Beneficiile in ceea ce priveste caracteristicile de termoizolare sunt indiscutabile, intrucat coplanaritatea perfecta a anvelopantei ii asigura acesteia un comportament termic unitar, iar izotermele aferente intregii plaje de temperaturi sunt integrate complet in sistemul de izolare a imobilului, limitandu-se, astfel, transferul termic si evitandu-se riscul formarii de condens. De asemenea, o asemenea structura se apropie cel mai mult de modul ideal de configurare a unei fatade, ce implica o rezistenta termica similara sau apropiata ca valoare pentru toate elementele din cadrul anvelopantei.
 
      
 
 
ABONARE REVISTE
rehau
SISECAM
TSV
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

hospice doneaza
simonswerk left