Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Sambata, 26 Mai 2018
GHID de INSTALARE
Home - Stiri - Punct de vedere - MODELUL suedez si oportunitatea aplicarii sale in economia reala
MODELUL suedez si oportunitatea aplicarii sale in economia reala
Punct de vedere Publicat de Ovidiu Stefanescu 24 Feb 2016 09:45
Cine nu mai tine minte celebra diatriba a unui politician roman la adresa putredei democratii capitaliste si sugestia aceluiasi personaj in sensul adoptarii modelului suedez, mult mai „soft” si adaptabil specificului national? Originali am fost noi, romanii, intotdeauna, cu conditia ca din afacerea respectiva sa ne iasa ceva!
La fel se intampla si in prezent, cu toate ca abordarea actuala este mult mai rafinata. Toti hotii sunt, de fapt, victime ale unui „sistem nedrept”, subordonat unor forte oculte, care doresc sufocarea bietei noastre tarisoare. Cutat Catavencu, monser! Dupa cum, este plina piata de preopinenti care infiereaza aceasta atitudine, dar al caror scop real este, de asemenea, promovarea, cu nerusinare, a propriului interes.
Lucrurile stau la fel, din pacate, inclusiv in economia reala, unde, aparent, principiile de profitabilitate legitima si conditiile de concurenta loiala ar trebui sa se constituie intr-un veritabil vaccin impotriva unui asemenea comportament. De dragul castigului cu orice pret, se gasesc destui „specialisti” (ghilimelele nu ironizeaza profesionalismul acestora, ci doar duplicitatea morala) care sa sugereze, sub protectia datelor stiintiifice, solutii de-a dreptul elucubrante.
Un exemplu concret de astfel de enormitate este un caiet de sarcini facut public in urma cu cateva luni, in care erau precizate de catre autoritatea contractanta (sa-i spunem „Primaria X”) datele tehnice obligatorii pe care urmau sa le respecte ferestrele finantate din fonduri ale programului public de reabilitare termica a imobilelor existente. Toate bune si frumoase, nimeni neputand sa conteste necesitatea unor reguli precise din acest punct de vedere, cum ar fi, de exemplu, valoarea maxima a coeficientului de transfer termic (sau, pentru carcotasi, nivelul minim al rezistentei termice). Dar ce a putut sa fie publicat in acele documente tine, mai degraba, de comedie neagra.
In primul rand, se impune montajului unor ferestre de clasa A!!! Ma intreb, pe buna dreptate, ce-o insemna asta? O fi ceva ca la frigidere? Pentru ca nicaieri in legislatia internationala nu apare o astfel de terminologie. Poate „clasa energetica A”, dar nici asa nu merge, pentru ca tamplaria nu este consumatoare de electricitate. Sau poate vor fi vrut sa se refere la profilele din care sunt executate ansamblurile, insa nici acest rationament nu este just, pentru ca pot fi fabricate produse care sa se incadreze in conditiile mentionate anterior inclusiv cu sisteme din clasa B, dupa cum este la fel de posibil ca, prin intermediul unor materiale de foarte buna calitate, sa se realizeze niste ferestre necorespunzatoare.
Mai departe, documentul prevede instalarea obligatorie a unor sisteme de ventilare. Asta miroase de departe a sugestie de achizitie, intrucat nu toate sistemele de profile dispun de asemenea solutii.
Dar enormitatea de-abia acum vine: proprietarii (nota bene) care si-au instalat deja ferestre prin eforturi proprii, iar acestea nu indeplinesc conditiile sus-mentionate, vor fi siliti sa accepte schimbarea acestora. Iaca beleaua!
Cum s-au gandit oare respectivii sa verifice, de exemplu, daca niste ansambluri deja instalate sunt executate cu altfel de profile decat cele de clasa  A? Pentru ca astfel de teste se pot executa doar prin metode distructive. Si de ce ar fi necesare grile de aerisire daca, de pilda, cineva are deja instalat un sistem complet de ventilare, conditionare si purificare a aerului? Raspunsul este simplu: pentru ca primaria are de cheltuit niste bani, primarul de castigat niste alegeri, iar companiile ce vor participa la licitatie de securizat niste incasari. Curat economie originala de piata! Dixit.  
 
13004 de articole in baza de date

Autentificare

TOP-Fereastra - nr. 134 (Mai 2018)
GHID de INSTALARE
hautau 2017
hospice 2%
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2017-2018 & Perspective 2019-2023
SIMONSWERK