Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Sambata, 26 Mai 2018
GHID de INSTALARE
Home - Stiri - Punct de vedere - TERMOPANE albe sau ferestre termoizolante performante?
TERMOPANE albe sau ferestre termoizolante performante?
Punct de vedere Publicat de Ovidiu Stefanescu 24 Oct 2016 09:00
„Spoiala” este termenul cel mai potrivit pentru a defini plastic cutuma romaneasca de „adaptare dinamica” la cerintele actuale de sustenabilitate. Altfel spus, „afara-i vopsit gardul – inauntru …”. In Europa Occidentala, fenomenul este cunoscut mai mult sub forma de „green washing”, ceea ce demonstreaza, daca mai era nevoie, ca nu suntem singurii care ne „descurcam”. Insa, noi romanii am dus aceasta ocupatie la rang de arta, pentru ca numai ingeniozitatea noastra devenita proverbiala deja poate da nastere la atatea metode de evitare a solutiilor corecte, inducand ideea ca lucrurile sunt in regula.
Pentru ca, in opinia vanzatorilor de iluzii, ce importanta are daca un produs finit – o fereastra, de exemplu – nu respecta intru totul exigentele de izolare termica ori acustica prevazute in standardele de profil? Sau cine este mai catolic decat Papa incat sa se uite la „detaliul nesemnificativ” ca rostul dintre zidarie si rama este de patru ori mai mare fata de normele legale si cele de bun simt? Pentru fraierul care si-a montat „termopane” este important ca are ferestre albe, lucioase si frumoase la care sa-si expuna muscatele! O fi asa? Cert este ca treaba merge dupa mecanismul respectiv deja de mai bine de doua decenii, iar evolutia din punct de vedere al eficientizarii energetice este aproape nula.
Probabil ca internetul ar putea aduce corectiile necesare intr-un domeniu guvernat uneori de arbitrar si rea-vointa (in sensul ignorarii aproape complete a interesului beneficiarului), generatiile care acceseaza mediul online avand posibilitatea de a se proteja oarecum de asemenea practici, printr-o informare mai corecta. De aceea, cauza nu este definitiv pierduta, iar demersul de transmitere impartiala a unor informatii de natura tehnica nu este, in mod definitiv, sortit esecului.
Vizibile sau nu, exista contradictii evidente intre ceea ce se declara cu privire la performantele unor produse/lucrari si realitatea cruda, iar acestea pot fi demonstrate prin aplicarea unor teste si masuratori impartiale. Mai grav este faptul ca au aparut tot mai multi care se folosesc in mod rauvoitor de anumite prevederi tehnice si normative, prin a caror interpretare partinitoare incearca sa puna in evidenta „avantajele” ofertei proprii. Exemplele sunt multiple, iar singura arma eficienta pentru zadarnicirea acestor practici inselatoare este, repet, informarea corecta, chiar daca pare terna si plictisitoare.
Pana la urma oamenii vor trebui sa invete, chiar impotriva vointei lor, ca un pret mai mic inseamna o solutie incompleta ce zadarniceste atingerea scopului final, ca pentru a beneficia de un produs fiabil este necesar un efort financiar pe masura, ca ofertele senzationale ascund capcane letale, ca achizitiile „dupa ureche” sunt paguboase etc. Oare-i chiar asa de greu de inteles? Imi amintesc cu amaraciune ca am intalnit odata pe cineva care imi solicita un sfat legat de tamplaria din PVC, dupa ce in doi ani isi schimbase de patru ori ferestrele? Mai rau ca Pacala! Asta trebuie, intr-adevar, evitat. 
 
13004 de articole in baza de date

Autentificare

TOP-Fereastra - nr. 134 (Mai 2018)
GHID de INSTALARE
hautau 2017
hospice 2%
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2017-2018 & Perspective 2019-2023
SIMONSWERK