Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Vineri, 26 Aprilie 2024
Hilti
Home
GUVERN: Se va achita TVA pentru materialele de constructii importate din UE
Actualitatea interna Publicat de Cosmin Dincu 19 Mai 2010 17:41
In nota de fundamentare a unui nou proiect de ordonanta de urgenta privind combaterea evaziunii fiscale, Guvernul Romaniei sustine ca "se va crea un document special care va sta la baza platii TVA pentru achizitiile intracomunitare de materiale de constructii si unele produse alimentare. Pentru tranzactiile in interiorul tarii cu aceleasi produse, la care se adauga si alte marfuri alimentare de baza, va fi aplicata taxarea inversa, respectiv la beneficiar. Totusi, vor fi respectate celelalte prevederi comunitare privind deductibilitatea taxei platite pentru aceste achizitii, pentru a nu aduce prejudicii pietei interne, fapt care ar putea fi foarte sever sanctionat de Uniunea Europeana". Printr-un ordin al ministrului Finantelor Publice, la propunerea presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, se va stabili incadrarea tarifara a produselor din categoriile vizate si valorile minime pentru stabilirea bazei de impozitare a TVA. Cu toate acestea, Ministerul Finantelor Publice recunoaste ca atat aplicarea TVA pentru achizitii intracomunitare, cat si taxarea inversa privind TVA din anumite tranzactii in piata interna contravin legislatiei europene si propune aplicarea limitata a acestor prevederi, pana la finele anului viitor. "In cazul achizitiilor intracomunitare de bunuri din anumite categorii cu risc crescut de frauda, proiectul de act normativ contravine Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun de TVA, in ceea ce priveste momentul exigibilitatii si al modalitatii de plata a taxei pe valoarea adaugata. Aplicarea taxarii inverse pentru livrarea in interiorul tarii a bunurilor din anumite categorii cu risc crescut de frauda, altele decat cele prevazute de Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun de TVA, fara a obtine o derogare in acest sens, contravine legislatiei comunitare", se mai arata in nota de fundamentare. Taxarea inversa reprezinta o masura de simplificare a platii taxei, aplicabila numai intre persoane inregistrate in scopuri de TVA, prin care persoana obligata la plata taxei este beneficiarul in locul furnizorului. Practic, colectarea se face la finalul circuitului si sunt mult diminuate pierderile din diferite tranzactii intre interpusi.
Exista riscul aplicarii de sanctiuni din partea Comisiei Europene
Proiectul ce impune taxarea la punctele vamale a materialelor de constructii importate din UE va fi inclus in ordonanta de combatere a evaziunii fiscale, care va fi aprobata saptamana viitoare si aplicata imediat, fara sa fie inclusa in pachetul legislativ cu privire la implementarea masurilor de austeritate, ce va fi adoptat in Parlament prin metoda asumarii raspunderii guvernamentale. Noul proiect nu este singurul act normativ care contravine normelor UE, printr-o alta ordonanta urmarindu-se reintroducerea accizelor la produsele de lux, ceea ce implica riscul aplicarii unor sanctiuni din partea Comisiei Europene. Si in acest caz executivul a luat decizia in mod unilateral, fara a evalua printr-un studiu de impact consecintele aplicarii TVA in cazul achizitiilor intracomunitare. Practic, dupa intrarea in vigoare a ordonantei, primele efecte asupra pietei materialelor de constructii (si, implicit, asupra celei de tamplarie termoizolanta) vor fi resimtite extrem de acut. Situatia negativa se va transpune printr-o crestere a pretului materialelor de constructii importate, mai ales a celor din spatiul comunitar, in conditiile in care nivelul cererii pe plan intern este foarte scazut. Diminuarea gradului de profitabilitate a firmelor implicate in comercializarea materialelor de constructii, respectiv a importatorilor de sisteme de profile si elemente de feronerie utilizate la executia de ferestre, va determina o accentuare a procesului de restructurare a activitatii in bransa de constructii si domeniile conexe. Informatii suplimentare, la www.gov.ro
 
TSV
SISECAM
ABONARE REVISTE
rehau
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

hospice doneaza
simonswerk left