Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Joi, 02 Mai 2024
Hilti
Home - Stiri - Actualitatea interna
ACTUALITATE: Piata de ferestre isi continua restructurarea si in 2010
Actualitatea interna Publicat de Cosmin Dincu 01 Apr 2010 13:49
Rentabilitatea afacerilor cu tamplarie termoizolanta a inregistrat scaderi semnificative anul trecut, pe fondul injumatatirii livrarilor din acest sector de activitate. Mai mult, eficienta economica s-a diminuat si din cauza insistentei cu care beneficiarii au solicitat o scadere semnificativa a pretului, fapt care a determinat contractarea la maximum a marjelor de profit. Tensiunea de pe aceasta piata a fost amplificata de cresterea - in mod paradoxal - a gradului de competitie, generata de accesul unor companii afiliate la societati specializate in antreprenoriat, care au perceput domeniul fabricatiei de ferestre ca pe un posibil debuseu ce ar fi putut salva firmele respective de la restructurare. Pe termen scurt, insa, probabilitatea ca nivelul vanzarilor sa scada in acelasi ritm este foarte scazuta, fiind mult mai plauzibila o stabilizare a situatiei si, in opinia unor experti, chiar o reluare a cresterii.
Intarziere a sectorului de tamplarie fata de cel de constructii
Desi incercarea de a face previziuni economice este riscanta chiar si intr-o perioada de stabilitate si, cu atat mai mult, in timpul desfasurarii unei recesiuni, multi dintre participantii activi pe diferite piete manifesta o apetenta deosebita pentru asemenea informatii. Gradul de impredictibilitate al activitatii desfasurate in diverse sectoare economice este atat de mare, incat pretentia de a avea chiar si o acuratete minima in prognozele inaintate este exagerata. Acest lucru este valabil si in cazul sectorului de tamplarie termoizolanta, care, fiind puternic legat de ramura constructiilor, va avea intotdeauna tendinta de a urma cursul imprimat de industria respectiva. Asa cum se observa, analizand evenimentele care au loc pe plan mondial, reluarea investitiilor pentru sustinerea sectorului de constructii a devenit un subiect discutat in mediile financiare internationale. Implicatiile sunt certe: in cazul in care se ia decizia ca plasamentele de fonduri in zona Europei de Est au recapatat un grad acceptabil de rentabilitate, sume importante vor deveni imediat disponibile. Principala problema este aceea ca nimeni nu poate anticipa care sunt prioritatile investitorilor respectivi. Experienta ultimilor ani arata ca majoritatea fondurilor sunt, de obicei, orientate spre realizarea de imobile comerciale, de birouri si rezidentiale. Daca traditia va fi respectata, este posibil ca incepand cu 2010 sa fie reluate anumite proiecte de anvergura, insa din stadiul de "greenfield". Consecinta imediata este aceea ca lucrarile de finisare aferente noilor proiecte incepute in vara acestui an vor fi realizate, cel mai devreme, in primavara lui 2011.
Crestere sustinuta pe segmentul de tamplarie, dupa 2012
Pana la accesarea noilor contracte, companiile autohtone specializate in executia de tamplarie termoizolanta trebuie sa gestioneze masa actuala de proiecte, formata din: lucrari noi aflate in stadii avansate de executie si pentru care au devenit disponibile fondurile necesare finalizarii; inlocuirea punctuala a ansamblurilor de tamplarie la unitatile locative existente; inscrierea in programul national de reabilitare termica; exportul in state din Europa Occidentala, unde companiile din Romania au avantajul competitivitatii pretului etc. Problema este ca numarul acestor lucrari este insuficient pentru a acoperi macar jumatate din capacitatile de productie existente. Astfel, se poate afirma ca recesiunea economica a adus bransa de tamplarie termoizolanta acolo unde o serie de institute prestigioase din Uniunea Europeana prognozau ca acest sector va ajunge, in cele din urma. Astfel, asistam la consolidarea pe piata a cotelor aferente unui numar de 10 - 20 de companii de dimensiuni mari, celelalte firme urmand sa se transforme in dealeri/montatori ai acestora. Evident, nu inseamna ca vor disparea toate societatile de tip IMM, cele mai bune sanse de a rezista tendintei de concentrare amintite avandu-le micii producatori regionali, care vor deservi piete specifice, pe care se manifesta o cerere diferentiata. In ceea ce priveste valoarea cumulata a vanzarilor de ferestre si fatade cortina din Romania, probabilitatea ca in 2010 aceasta sa fie inferioara celei realizate anul trecut este destul de mica, intrucat nivelul atins este considerat oricum unul "de avarie", caracterizat prin utilizarea capacitatilor de fabricatie disponibile la limita pragului de rentabilitate. Daca se indeplinesc predictiile de crestere economica, in conditiile precizate anterior, ritmul anual de crestere, incepand cu 2012, va fi cuprins intre 10% si 15%, valoare acceptabila si conforma tuturor principiilor unei activitati economice eficiente.
***
Pentru dezvoltarea si eficientizarea activitatii, compania dumneavoastra trebuie sa aiba acces permanent la noile informatii sintetice cu privire la evolutia sectorului propriu de activitate. Redactia Agenda Constructiilor & Fereastra publica in fiecare editie analize sectoriale ce includ opinii ale operatorilor, comentarii, tabele si diagrame referitoare la evolutia pietei in intervalul 2009-2010 si estimari referitoare la perspectivele acesteia. Pentru exemplificare, va rugam sa accesati varianta demonstrativa: click aici!  
Pentru a receptiona datele in format complet va invitam sa transmiteti talonul de abonare completat la: tel./fax: 021/336.04.16/17; e-mail: Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza
Pentru oferta de abonare click aici!
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 021-336.04.17
SISECAM
rehau
TSV
ABONARE REVISTE
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

hospice doneaza
simonswerk left