Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Vineri, 15 Noiembrie 2024
Hilti
Home - Stiri - Actualitatea interna
ACTUALITATE: Scadere de 14% a pietei constructiilor in primele noua luni
Actualitatea interna Publicat de AG&F 10 Nov 2009 11:30
Potrivit unui comunicat publicat recent de specialistii Institutului National de Statistica (INS), in luna septembrie a.c. volumul lucrarilor de constructii pe piata autohtona (ca serie bruta) a crescut cu 13,2% fata de august 2009, iar ca serie ajustata (tinand cont de factorul sezonier si de numarul de zile lucratoare) s-a consemnat o majorare de 2%. Aceasta situatie confirma inca o data (daca mai era necesar) fluctuatia indicatorilor specifici sectorului de constructii, precum si lipsa de fluenta a unei piete strict conjuncturale, bazate pe decizii punctuale, de moment, care afecteaza majoritatea firmelor specializate si determina retragerea capitalului strain. "In schimb, fata de cele 30 de zile corespunzatoare din 2008, volumul lucrarilor de constructii a scazut atat ca serie bruta, cat si ca serie ajustata cu 21,9%, respectiv 20,7%. Totusi, majorarea seriei brute in raport cu luna anterioara a anului in curs (cand industria constructiilor din Romania a inregistrat cel mai semnificativ declin al activitatii la nivelul UE-27, respectiv 17,4%) se evidentiaza pe toate elementele de structura, dupa cum urmeaza: lucrari de intretinere si reparatii curente (+47,9%), reparatii capitale (+5,2%), respectiv constructii noi (+5,1%). Daca se iau in considerare principalele tipuri de activitati, piata a evoluat astfel: constructii ingineresti (+16,5%), cladiri rezidentiale (+11%) si imobile nerezidentiale (+7,6%)", se precizeaza in documentul INS. In intervalul analizat, fata de luna precedenta, structura volumului lucrarilor de constructii (serie ajustata) s-a modificat, in asa fel incat la lucrarile de intretinere si reparatii curente s-a consemnat o crestere de 24,7%, iar lucrarile de constructii noi au scazut cu 2,2%. In ceea ce priveste lucrarile de reparatii capitale, analistii INS au cazut de acord asupra faptului ca acestea au ramas la acelasi nivel. Pe tipuri de constructii, la cladirile nerezidentiale s-a constatat un declin de 2,1%, la imobilele rezidentiale diminuarea a fost de 0,6%, in timp ce - pentru constructiile ingineresti - volumul lucrarilor a sporit cu 6,7%.

Diminuare semnificativa fata de septembrie 2008
In luna septembrie a anului trecut (inainte ca recesiunea mondiala sa se declanseze dupa falimentul bancii americane Lehman Brothers si sa aiba aproape instantaneu repercusiuni asupra economiei nationale), piata romaneasca de constructii a avut o evolutie optima, caracterizata printr-o crestere semnificativa a volumului lucrarilor. Din analiza comparativa a INS rezulta ca, in perioada similara a acestui an, s-a inregistrat o situatie negativa, fiind semnalate scaderi la toate componentele de structura ale seriei brute: lucrari de reparatii capitale (-42,1%), lucrari de constructii noi (-22,4%) si procedee de intretinere si reparatii curente (-6,3%). Ca tipologie, volumul lucrarilor de constructii a scazut astfel: cladiri rezidentiale (-44,4%), edificii nerezidentiale (-27,5%) si constructii ingineresti (-5,4%). "Nici din punct de vedere al seriei ajustate lucrurile nu stau mai bine, pe elemente de structura remarcandu-se scaderi la toate componentele: reparatii capitale (-40,9%), constructii noi (-19,1%) si intretinere/reparatii curente (-9,4%). Din punct de vedere al tipului de lucrari, s-au semnalat urmatoarele situatii: cladiri rezidentiale (-42,6%), imobile nerezidentiale (-25,4%) si constructii ingineresti (-7,9%)", se mai precizeaza in comunicat. In primele noua luni ale anului in curs (comparativ cu perioada ianuarie-decembrie 2008), declinul s-a situat la 14%, acest nivel fiind mai redus decat cel anuntat la finele trimestrului al doilea a.c. (-15,1%). "Evolutia componentelor de structura (serie bruta) a fost negativa in cazul celor trei indicatori analizati: reparatii capitale (-25,9%), intretinere si reparatii curente (-21,1%) si constructii noi (-9,3%). Cea mai mare reducere a volumului lucrarilor se constata la cele de geniu (-15,3%), urmate de imobilele nerezidentiale (-14,2%) si cladirile rezidentiale (-10,8%). Ca serie ajustata, in acelasi interval s-a remarcat o contractie de 9,9%, elementele de structura avand urmatoarea contributie: reparatii capitale (-20,9%), intretinere si reparatii curente (-18,7%) si constructii noi (-4,2%), in vreme ce la constructiile ingineresti au fost scaderi de 13,7%, la imobilele nerezidentiale de 8,8%, iar la cele de locuinte s-a constatat o scadere cu 4,6%", anunta specialistii INS. Informatii suplimentare, la www.insse.ro (C.D.)
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 021-336.04.17
TSV
SISECAM
ABONARE REVISTE
rehau
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
 
hospice doneaza
simonswerk left