Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Vineri, 10 Ianuarie 2025
Hilti
Home - Stiri - Actualitatea interna
AGENDA CONSTRUCTIILOR: Analiza pietei nationale de ciment
Actualitatea interna Publicat de AG&F 20 Iun 2006 11:30
A aparut editia IUNIE a publicatiilor FEREASTRA, AGENDA CONSTRUCTIILOR si FERESTRE & USI! Revista AGENDA CONSTRUCTIILOR prezinta informatii de afaceri referitoare la investitii in constructii, instalatii si tamplarie. Sunt incluse rubrici de statistica, analiza, opinii, actualitate, proiecte, lucrari, santiere, investitii, materiale si tehnologii etc. Tema centrala o reprezinta analiza activitatii firmelor specializate in productia/comercializarea de ciment. Structurata pe 12 pagini, aceasta include date statistice din intervalul 2002-2005, referitoare la livrarile de ciment, betoane si agregate, inregistrate pe piata autohtona, precum si informatii despre vanzarile realizate de societatile Lafarge Ciment (Romania), Carpatcement Holding, Holcim (Romania) SA, General Beton Romania, Geiger Romania etc. De asemenea, sunt incluse precizari referitoare la noile reglementari de fabricatie/utilizare a betoanelor, precum si estimari privind evolutia pietei de profil in anul 2006, efectuate de reprezentantii Patronatului din Industria Cimentului si altor produse minerale pentru constructii din Romania - CIROM. Din sumar:

Piata cimentului va inregistra o crestere de 10%
CIROM (Patronatul din Industria Cimentului si altor produse minerale pentru constructii din Romania) este o organizatie profesionala, non-profit, independenta si apolitica, infiintata in 1991, avand urmatoarea componenta: Carpatcement Holding, Holcim Romania, Lafarge Ciment (Romania), Ceprocim, Carmeuse Holding, Simcor Var, Rigips Romania, Vitrocim, Congips Oradea, Etermed Medgidia, Fibrocim Alesd si PCS Procurement. "Piata cimentului din Romania se afla in etapa dezvoltarii sustinute, in timp ce altele din regiune, precum cele din Ungaria, Polonia si Cehia sunt stabile si mature. Din punct de vedere al calitatii, cimenturile de pe piata autohtona respecta standardele in vigoare in Uniunea Europeana, sistemele de distributie fiind similare. Cu toate acestea, Romania are un potential de dezvoltare mult mai mare decat tarile din jur, datorita faptului ca, in ultimii ani, s-au facut... In 2006, estimam ca piata cimentului va inregistra o crestere de aproximativ ...%. Pentru anul in curs se previzioneaza urmatoarele tendinte:* utilizarea cimenturilor cu..., datorita avantajelor tehnice pe care acestea le prezinta; * posibilitatea fabricarii si in Romania a..., eficiente din punct de vedere al costurilor si energiei inglobate, in conformitate cu standardele europene;* investitii in infrastructura...;* extindere a domeniului produselor...Dintre problemele cu care se confrunta piata cimentului, pot fi amintite:* marile proiecte de infrastructura, care demareaza foarte greu;* lucrarile finantate de stat sau autoritati locale, care - de cele mai multe ori - nu sunt cuprinse in bugete, astfel ca se ajunge la sistarea unor proiecte sau la amanarea platilor;* nivelul foarte mare al TVA-ului pentru lucrarile de constructii, care nu incurajeaza dezvoltarea acestei industrii intr-un ritm suficient de sustinut fata de cel inregistrat in Uniunea Europeana", au declarat reprezentantii patronatului. Pentru mai multe detalii, lecturati articolul.

Piata cimentului a atins un volum de... milioane de tone
Piata cimentului din Romania a inregistrat, anul trecut, o crestere de aproximativ ...% (egala cu cea din anul...), atingand un volum de ...milioane de tone. O evolutie buna s-a consemnat in cel de-al doilea semestru, dupa ce - in prima parte a anului - s-a putut remarca o stagnare, care parea sa contrazica aprecierile optimiste din 2004. La acest lucru au contribuit decisiv..., care au determinat necesitatea repararii... Circa 20% din livrarile totale de ciment sunt aferente pietei din Bucuresti. Calculele specialistilor indica o valoare a pietei de ...milioane de euro pentru 2005 si de ...milioane de euro pentru 2004, precum si un profit net de ...milioane de euro, respectiv, de aproximativ ...milioane de euro. Se estimeaza ca sectorul constructiilor detine o pondere de ...% din comertul cu ciment. Din totalul pietei de constructii, cea de ciment reprezinta circa 6%. Informatii suplimentare, in paginile revistei.

Consumul din 1989 - un deziderat greu de atins
Desi pretul cimentului a fost afectat de majorarea facturilor la utilitati, cererea (in special in domeniul livrarilor vrac) a cunoscut un trend ascendent, care va fi caracteristic si acestui an. Consumul specific pe cap de locuitor a inregistrat o imbunatatire constanta, de la ....kg in 2003, la ...kg in 2005, fiind, totusi, sub nivelul celui european. In tara noastra se consuma de doua ori mai putin ciment comparativ cu... Romania dispune de o varietate topografica, fapt care ar trebui sa duca la o cerere de ciment mult mai mare, corespunzator necesarului sporit de poduri si tunele. Analizand datele, se remarca faptul ca exista patru paliere, fiecare reprezentand un anumit consum. Valoarea din Romania a acestuia este comparabila cu cea din..., fiind incadrata pe un palier inferior. In toate tarile invecinate integrate in UE, piata cimentului a devenit stabila, consumul fiind de ...kg/locuitor in Cehia si de ...kg/locuitor in Ungaria. In acest caz, se poate vorbi de al doilea nivel, intermediar. Al treilea nivel (de circa ...kg/locuitor) apartine marilor puteri economice (Germania, Elvetia etc). In statele mediteraneene (Portugalia, Spania, Grecia), ca urmare a unui ritm sustinut de investitii, s-a ajuns la peste ...kg/locuitor, de aproximativ patru ori mai mult decat in tara noastra. Astfel, integrarea in trendul european impune cel putin o... a cantitatii de ciment consumate pe piata interna. Paradoxal, productia din 1989 (12,3 milioane de tone) a ajuns un deziderat. La asemenea nivel nu se va putea ajunge, insa, inainte de anii... Acest indicator de consum este atat de scazut deoarece statul s-a retras, dupa 1990, din sectorul constructiilor. Marile proiecte de infrastructura au trenat ani in sir, iar programele de autostrazi au fost incepute tarziu si se deruleaza mult prea lent, ritmul de mai putin de 10 km pe an fiind total nesatisfacator. In aceste conditii, cresterea consumului de ciment a fost sustinuta mai ales de... Pentru mai multe informatii, lecturati articolul.

Betonul de ciment si cel asfaltic
Este binecunoscuta concurenta dintre producatorii de ciment si cei de asfalt pentru asigurarea materialelor necesare constructiei de autostrazi. Primii pledeaza pentru ca si betonul de ciment sa fie luat in calcul, pe baza avantajelelor sale specifice: durabilitate dubla, costuri scazute cu 40-55%, importuri zero, siguranta crescuta in trafic, timp scurt de executie si reparatie, rezistenta la conditiile externe, economie de combustibil pentru vehicule, reducere a necesarului de iluminat cu 20%, protectie fonica, o diminuare a temperaturii cu pana la 10 grade Celsius vara, protectie sporita a mediului inconjurator. Acestia solicita ca, macar pe tronsoanele montane, autostrazile sa fie din beton de ciment. Posibili competitori ar putea sa fie si producatorii de ciment din..., probabilitatea fiind, insa, respinsa de CIROM. Numai ca intreaga polemica, desi este generata de potentialul profit ridicat, este mai degraba o problema de viitor, la ritmul in care se investeste in infrastructura. La ora actuala, cei mai mari rivali ai fabricilor de ciment sunt producatorii de structuri metalice. Detalii suplimentare, in paginile revistei.

Exemplu reusit de privatizare
Industria autohtona a cimentului are particularitatea de a fi prima integral privatizata, fapt care i-a conferit un avans clar fata de alte sectoare. Incepand cu anul 1997, cele mai puternice companii din domeniu, Lafarge, HeidelbergCement si Holcim, au cumparat - fiecare - cate trei fabrici de ciment, rezultand, astfel, o piata echilibrata, cu trei poli de interes. Prezenta acestor firme in Romania a fost motivata de doi factori principali: dimensiunea pietei (22-23 milioane de locuitori) si necesitatea dezvoltarii sectorului de constructii (inclusiv a infrastructurii). Fiecare societate in parte a aplicat pe piata autohtona tot know-how-ul disponibil in cadrul grupului. A fost atins un nivel tehnologic foarte avansat. Companiile au pus accentul pe dezvoltarea durabila si s-au implicat activ in viata comunitatilor din localitatile in care functioneaza cele noua fabrici. In 2005, investitiile totale depaseau... milioane de euro. Astfel, Lafarge Ciment (Romania) alocase... milioane de euro, Holcim Romania - ... milioane de euro, iar CarpatCement Holding... milioane de euro. Specialistii din domeniu afirma ca adevarata concurenta nu se refera la produsul oferit utilizatorilor, care este standardizat, acreditat atat in Uniunea Europeana, cat si in Romania (SR EN 197-1, din mai 2002) si, ca atare, de o calitate comparabila la toate cele trei firme; companiile din domeniu s-au putut baza - in decursul timpului - pe o cota de piata de aproximativ ...%, lupta ducandu-se pentru diferenta de ...%. Cea mai mare competitie se inregistreaza in sectorul prestarii serviciilor si acordarii consultantei tehnice vizand modul de preparare, adica in stabilirea unei relatii speciale cu beneficiarii importanti, consolidate prin parteneriate pe termen lung, care atrag, dupa sine, si fidelitatea consumatorului. Presedintele CIROM, Mihai Rohan, arata ca este normal ca toti cei trei producatori sa detina cam... din piata, tinand cont de faptul ca fiecare are trei unitati, construite cu aceeasi tehnologie, avand capacitati si costuri similare, amplasate la o distanta considerabila una de alta. Este stiut faptul ca, pe o raza de 100 km distanta de fabrica, este dificil sa faci concurenta, datorita faptului ca transportul presupune costuri destul de ridicate. Pentru mai multe informatii, lecturati articolul.

Diferente specifice intre producatori
CarpatCement Holding, divizia din Romania a grupului german HeidelbergCement, detine Moldocim Bicaz (achizitionata in 1998), Casial Deva (din 2000) si Romcif Fieni (din 2002), putand asigura cu ciment... Fabrica de la Fieni este cea mai apropiata de Capitala. Potrivit surselor din domeniu, compania are o cota de piata de... Anul trecut, firma a realizat, cu toate cele trei divizii ale sale, o cifra de afaceri totala de ...milioane de euro. Grupul Lafarge, lider mondial in domeniul materialelor de constructii, este prezent in Romania din 1997 si detine fabricile de ciment de la Medgidia si Hoghiz, la care se adauga diviziile Lafarge Agregate Betoane si Lafarge Arcom Gips. Lafarge este singura firma care exporta ciment (circa ...% din productie) de la unitatea din Medgidia, principala destinatie fiind Africa Occidentala. Fabrica de ciment de la Targu Jiu functioneaza doar ca statie de macinare, dar poate fi trecuta oricand pe productie. Lafarge Ciment (Romania) livreaza peste 10 sortimente de ciment, avand o cifra totala de afaceri de... milioane de euro. Holcim (Romania) SA este unicul producator de ciment alb din tara, obtinut la fabrica din Turda (achizitionata in anul 1997). Compania mai detine unitati de productie la Campulung Muscel si la Alesd (cumparata de la firma Lafarge). Managementul societatii a mizat, initial, pe piata din zona de vest a tarii si pe cea a Capitalei, considerand ca acestea vor avea ritmul de crestere cel mai sustinut. Spre deosebire de CarpatCement Holding si Lafarge Ciment (Romania), Holcim este singura care nu s-a concentrat si asupra productiei de agregate, nefiind membru APPA (Asociatia Patronala a Producatorilor de Agregate). In 2004, compania a inaugurat o linie moderna de productie a cimentului din tara. De asemenea, Holcim (Romania) SA a devenit prima societate care a obtinut o tripla recunoastere pentru managementul calitatii, protectia mediului, securitate si sanatate in munca pentru toate punctele sale de lucru. Pentru anul in curs, CarpatCement Holding estimeaza, pentru toate cele trei divizii ale sale o cifra de afaceri de aproximativ... milioane de euro (+10% comparativ cu cea inregistrata anul trecut). Holcim (Romania) SA preconizeaza realizarea unei cifre de afaceri mai mari cu 14%, de ...milioane de euro, bazandu-se si pe noile proiecte de... Lafarge estimeaza obtinerea unei cifre de afaceri de circa... milioane de euro, cu 7% mai ridicata decat cea consemnata in 2005. Luand in calcul volumul vanzarilor la sfarsitul primului trimestru, conducerea firmei apreciaza ca rezultele anuale ar putea depasi previziunile. Surse din cadrul CIROM considera ca demararea programului de autostrazi si realizarea sustinuta a acestuia ar putea duce la cresterea cu ...% a pietei cimentului. Este aproape sigur ca, din al doilea semestru, vor fi incepute cinci proiecte importante de..., care vor determina un consum suplimentar de ciment. Se vor desfasura lucrari pe..., se va reabilita DN..., se va investi pe traseul viitoarei... Producatorii de ciment sunt la fel de optimisti ca si antreprenorii, considerand ca, odata cu integrarea Romaniei in UE, investitiile in... vor fi accelerate. Mai multe detalii, in paginile revistei.

Consumul de agregate minerale este cu mult sub media europeana
Productia de agregate minerale aferenta anului 2005 a fost de... milioane tone, inregistrandu-se o crestere de ...% fata de cea realizata in 2004. Din aceasta valoare, ...milioane de tone sunt agregate de cariera (extrase din 20 de cariere) si ...milioane de tone agregate de rau (provenite din 300 de balastiere). Totodata, in 2005 s-au extras ...milioane tone de calcar, din care ...milioane de tone au fost alocate pentru productia de ciment si var. Pentru informatii suplimentare, lecturati articolul.Publicatia include si alte informatii/imagini despre mai mult de 300 de obiective de investitii aflate in diverse stadii de proiectare/executie. Abonati-va acum la AGENDA CONSTRUCTIILOR! Click aici!
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 021-336.04.17
TSV
ABONARE REVISTE
rehau
SISECAM
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
 
hospice doneaza
simonswerk left