Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Joi, 26 Decembrie 2024
Hilti
Home - Stiri - Actualitatea interna
ANPFR: Varianta preliminara a proiectului de regulament pentru productia de tamplarie termoizolanta
Actualitatea interna Publicat de AG&F 16 Dec 2003 11:30
Am primit la redactie din partea ANPFR varianta preliminara a proiectului de regulament pentru realizarea tamplariei termoizolante (actul normativ care va reglementa activitatea in bransa). Noua reglementare cuprinde 63 de articole. Tamplaria termoizolanta defineste toate lucrarile, indiferent de complexitate - ferestre, usi, pereti cortina, compartimentari, vitrine, gradini de iarna, acoperisuri etc. - executate atat din PVC, aluminiu, lemn stratificat, cat si din materiale compozite, care au rolul de a proteja incintele din punct de vedere termic/fonic. Profilele din aluminiu sau otel fara rupere de punte termica nu sunt incluse in sistemele de tamplarie termoizolanta. Noul regulament este structurat pe capitole: 1. Prevederi generale;2. Realizarea tamplariei termoizolante;3. Conditii tehnice de executie;4. Montaj;5. Obligatii si raspunderi;6. Dispozitii finale.In cele ce urmeaza, prezentam integral informatiile cuprinse in propunerea de regulament.

Proiectul de regulament privind realizarea sistemelor de tamplarie termoizolanta


CAPITOLUL I - Prevederi generale
Art. 1 - Realizarea sistemelor de tamplarie termoizolanta reprezinta rezultatul efortului fabricantilor, furnizorilor, proiectantilor, investitorilor, producatorilor, montatorilor, utilizatorilor si al organelor abilitate, in vederea furnizarii de produse care sa satisfaca cerintele clientului si reglementarilor aplicabile.Art. 2 - Regulamentul stabileste cadrul general, principalele elemente de continut si metodologice ale realizarii sistemelor de tamplarie termoizolanta.Art. 3 - Prevederile regulamentului se aplica tuturor agentilor economici care fabrica, distribuie, prelucreaza sau monteaza materiale, elemente, subansambluri, accesorii sau produse ce contribuie la realizarea sistemelor de tamplarie termoizolanta, provenite din productia interna sau din import.Art. 4 - Prevederile regulamentului se aplica materialelor si produselor existente, ce se utilizeaza in domeniul tamplariei, inchiderilor termoizolante si se vor completa anual, prin grija Asociatiei Patronale de profil, cu prevederile ce vor aparea ca urmare a progresului tehnic.Art. 5 - Regulamentul se aplica atat constructiilor incalzite existente, cat si celor noi din faza de proiectare.Art. 6 - Prevederile regulamentului au la baza, standarde europene si precizari ale fabricantilor de materiale si elemente.Art. 7 - Obiectivele principale ale prezentului regulament sunt:* fabricantii si furnizorii vor distribui utilaje si materiale care respecta cerintele de calitate in vigoare;* proiectantii, producatorii, montatorii si beneficiarii vor respecta standardele tehnice impuse de furnizori;* investitorii trebuie sa solicite si sa urmareasca redactarea caietelor de sarcini in conditiile respectarii prezentului regulament;* promovarea progresului tehnic in constructii, in conditiile respectarii cerintelor de performanta stabilite pentru fiecare functiune si tip de cladire - de locuit, birouri, unitate de productie, spatii pentru depozitare etc.Art. 8 - Dupa aprobarea prezentului regulament vor fi concepute si detaliate norme de aplicare pentru fiecare activitate, astfel:a) aprovizionarea, transportul si manipularea materialelor in procesul de productie;b) spatii administrative, de productie si depozitare;c) nivele de dotare cu utilaje si scule;d) norme de proiectare si calcul;e) conditii de masurare si ofertare;f) executia produselor;g) pregatirea profesionala;h) protectia muncii;i) testarea si omologarea produselor;j) subansambluri si accesorii;k) manipularea si transportul produselor finite;l) manual de montaj;m) receptia lucrarilor;n) documente pentru firma si client;o) proiectare pe calculator, gestiuni, programe specializate.Capitolele prezentate vor cuprinde si materiale explicative, tabele, schite, formulare, documente tipizate.Art. 9 - Termenii specifici utilizati in prezentul regulament sunt in conformitate cu normativele romanesti si standardele europene din domeniu (cuprinse in anexa 2).

CAPITOLUL II - Realizarea tamplariei termoizolante
Art. 10 - Regulamentul stabileste regulile in baza carora isi desfasoara activitatea furnizorii, proiectantii, producatorii si montatorii sistemelor de tamplarie termoizolanta.

Obligatiile furnizorilor
Art. 11 - Au calitatea de furnizori toate companiile care produc sau importa utilaje, materiale, subansambluri sau accesorii cu scopul de a le distribui producatorilor. Producatorii pot fi si furnizori, fara ca aceste doua activitati sa fie incompatibile.Art. 12 - Toti furnizorii sunt obligati ca - in termen de doi ani de la inceperea activitatii - sa finalizeze procedura de certificare conform ISO 9001/2000.Art. 13 - La obtinerea produsului final (ferestre, usi, pereti cortina etc.) se interzice introducerea de materiale, elemente sau subansambluri care ii scad acestuia - partial sau total - calitatile tehnice sub limitele minime prevazute in prezentul regulament sau in cataloagele tehnice.Art. 14 - Pe tot parcursul perioadei de garantie, furnizorii vor asigura materiale si piese de schimb.Art. 15 - Furnizorii vor asigura indrumarea profesionala a producatorilor, pentru materialele si utilajele distribuite.Art. 16 - Furnizorii au obligatia sa asigure producatorilor materiale pentru documentare si cataloage tehnice. Art. 17 - Furnizorii vor distribui materiale producatorilor numai dupa verificarea capacitatilor de productie, a potentialului profesional si organizatoric.Art. 18 - La depozitare sau transport, se interzice ca materialele sa capete deformari, zgarieturi sau sa suporte temperaturi care ar putea schimba calitatile de prelucrare ale acestora.Art. 19 - Profilele din aluminiu, otel sau PVC vor fi protejate cu folie.

Obligatiile producatorilor
Art. 20 - Au calitatea de producatori agentii economici care realizeaza tamplarie termoizolanta (ferestre, usi, pereti cortina, luminatoare, gradini de iarna, compartimentari interioare etc.).Art. 21 - Activitatea producatorilor se desfasoara in baza Certificatului Profesional, emis de Asociatia Patronala de profil si a agrementarii ISO. Producatorii existenti pot obtine aceste certificate pana la 31 decembrie 2005. Art. 22 - Noii producatori nu pot demara activitatea fara obtinerea Certificatului Profesional. Agrementarea ISO va fi obtinuta intr-un interval de doi ani de la inceperea activitatii.Art. 23 - Pana la data de 1 iulie 2007, firmele vor avea personal productiv calificat.Art. 24 - Producatorii vor respecta prevederile tablourilor de tamplarie primite pentru executie si nu le vor aduce modificari decat cu acceptul scris al proiectantului sau beneficiarului.

Obligatii pentru proiectanti, investitori, proprietari si utilizatori
Art. 25 - Proiectantii raspund de respectarea normativelor de proiectare a tamplariei termoizolante. Art. 26 - Pentru deficiente de conceptie a produsului final, proiectantul nu poate cere sanctionarea producatorului sau montatorului, daca acestia au respectat in totalitate prevederile proiectului.Art. 27 - Proiectantii, proprietarii si utilizatorii au obligatia de a respecta prevederile prezentului regulament.

CAPITOLUL III - Conditii tehnice de realizare
Art. 28 - Prezentele prevederi sunt in concordanta cu standardele europene, fiind obligatorii pentru toti cei mentionati la articolul 1. Art. 29 - Dupa aprobarea regulamentului, materialele noi care vor fi utilizate in productia tamplariei termoizolante vor respecta cerintele acestuia.

Tamplaria din PVC
Art. 30 - Materialele pentru executia tamplariei din PVC vor avea urmatoarele caracteristici:* compozitia chimica a ansamblurilor de tamplarie - acestea vor avea continut majoritar de Ca-Zn sau PVC reciclabil in proportie de 100%; sunt preferabile cele fara continut de plumb;* profilele pentru ferestre vor avea minimum trei camere de izolare termica, iar pentru usi - cel putin doua camere;* latimea minima a profilelor va fi de minimum 58 mm;* grosimea peretilor exteriori ai profilelor va depasi 3 mm;* coeficientul maxim de transfer termic admis pentru profilele cu trei camere de aer si armatura din otel zincat va fi K max = 1,7 W/mpK;* toleranta maxima pentru planeitatea suprafetelor exterioare si interioare va fi sub 0,2 mm;* armatura din otel zincat utilizata pentru rigidizare va avea grosimea minima de 1,5 mm, iar cea pentru usi va fi de 2 mm;* suruburile de fixare a armaturii vor fi amplasate la distante de 30-40 cm;* clasa minima admisa pentru comportarea la incendiu este C2;* rezistenta in timp a profilelor albe trebuie sa fie de cel putin 25 de ani, iar a celor colorate - 10 ani;* garniturile pot fi de tip EPDM sau in conformitate cu recomandarile furnizorilor;* tamplaria va avea minimum doua garnituri de etansare;* cercevelele trebuie sa permita grosimi de geam termoizolant diferite, de regula minimum 24 mm.Incepand cu 1 ianuarie 2007 se recomanda sa se utilizeze numai profile PVC cu 5 sau 6 camere, cu latimea de minimum 70 mm, iar coeficientul de transfer termic al geamului termoizolant realizat cu sticla Low-E soft si argon va fi K = 1,1 W/mpK.Art. 31 - Pentru spatiile de locuit nu se admit ferestre (toc, cercevea si geam termoizolant) cu un coeficient de transfer termic mai mare de Uf = 1,4 W/mpK.Art. 32 - Pentru birouri si spatii de lucru, coeficientul de transfer termic al tamplariei va fi de maximum 1,8 W/mpK (toc, cercevea si geam termoizolant).Art. 33 - Pentru spatii de depozitare, productie sau cele cu incalzire de garda se permite ca tamplaria sa aiba un coeficient de transfer termic cuprins intre 2 si 2,8 W/mpK.Art. 34 - Nivelul minim admis de izolare fonica este de 29 dB.Art. 35 - Prelucrarea materialelor in vederea executiei de tamplarie se va executa cu utilaje profesionale recomandate de fabricantul de sistem.Art. 36 - Caracteristicile tehnice ale tamplariei realizate cu profile din PVC sunt:- capacitatea de izolare termica a profilelor, cu armatura* K = 1,6...1,7 W/mpK - cu trei camere;* K = 1,5...1,3 W/mpK - cu patru camere;* K = 1,1...1,3 W/mpK - cu cinci camere;* K = 1,1 W/mpK - cu sase camere;- pentru ferestrele pasive - K= 0,7...0,9 W/mpK;- punctul de inmuiere este cuprins intre 81 si 82 de grade C;- alungirea la rupere prin tractiune - minimum 100%;- modul de elasticitate - minimum 2500 N/mmp;- densitate - 1,3...1,5 g/cmc;- rezistenta la soc (23 grade C) - minimum 25 KJ/mp, fara fisuri;- densitate ridicata la variatii de temperatura - intre -40 C si +70 grade C;- rezistenta la rupere prin tractiune - minimum 40 N/mmp;- stabilitate dimensionala - mai mica de 2%;- conform P118 - material greu combustibil, nu intretine arderea;- capacitatea de izolare termica a geamului termoizolant, format 4-16-4 mm* clar-clar - K = 2,8 W/mpK;* clar-Low-E hard - K = 1,7W/mpK;* clar-Low-E soft - K = 1,4 W/mpK;* clar-Low-E-argon - K = 1,1 W/mpK;* clar-Low-E-kripton sau cu bagheta-distantier termica - K = 1,0 W/mpK.La proiectarea lucrarilor, coeficientii de transfer termic pentru celelalte tipuri de geam termoizolant (duplex, antiefractie, reflexiv, colorat etc.) vor fi stabiliti de producatorul sticlei. Vizualizarea calitatii geamului se efectueaza prin examinare de la distanta de 2 m.Art. 34 - In vederea prevenirii accidentelor provocate de lipsa de aer proaspat si intoxicatii cu monoxid de carbon (in spatiile fara incalzire centrala), se recomanda ca in fiecare incapere sa existe cel putin o cercevea cu clapeta de aerisire.Art. 35 - Pentru a se permite accesul usor al persoanelor cu handicap locomotor in institutiile publice, se va evita montarea pragurilor la usi, utilizandu-se perii.

Tamplarie si pereti cortina din profile din aluminiu
Art. 36 - Tamplariile, inchiderile sau anveloparile montate la exteriorul spatiilor incalzite, atunci cand sunt realizate cu profile din aluminiu, vor avea obligatoriu rupere de punte termica si camera centrala de minimum 22 mm, incadrandu-se in clasa 2.1 conform DIN 4108. Celelalte caracteristici tehnice sunt descrise in cele ce urmeaza:* Compozitie chimicaAplicatie - Tip - Indicativ international - Standard compozitie - Standard mecanic - Standard tolerante- Profile - Al Mg Si 0,5 - 6060/6063 - EN 573 partile 3 si 4 - EN 755 partea 2 - DIN 17615- Tabla vopsita - Al 99,5 - EN AW 1050 H 24 - EN 573 partea 3 - EN 485 partea 2 - EN 485 partea 4- Tabla anodizata - Al Mg1 - EN AW 5005 H14 AQ - EN 573 partea 3 - EN 485 partea 2 - EN 485 partea 4.* Vopsirea se executa cu pulbere in camp electrostatic, la o temperatura de 200 grade C.* Toate partile aflate in contact cu atmosfera trebuie vopsite electrostatic cu un strat cuprins intre 48 si 60 de microni.* Se va acorda o atentie deosebita vopsirii profilelor care se utilizeaza la constructiile aflate in medii agresive (piscine, laboratoare, amplasate pe litoral, in zone industriale etc.). In acest caz, proiectantii vor solicita profile adecvate;Art. 37 - Vizualizarea calitatii vopsirii se face de la o distanta de 5 m la exterior si de 3 m la interior, privind din fata.Art. 38 - Greutatea minim admisa pentru profilele din aluminiu clasa 2.1 va fi de 900 grame/m la toc si 1.000 grame/m la cercevea.Art. 39 - Profilele vor fi prevazute cu minimum 3 camere de izolare termica, profilele avand grosimea minima de 60 mm.Art. 40 - Alte caracteristici de izolare:- pentru bariera termica se pot folosi doua tipuri de produse (poliuretan din doua componente care isi pastreaza calitatile intre -30 grade C si +75 grade C sau dubla poliamida din fibra de sticla ranforsata, cu rezistenta la diferente de temperatura delta t = 2.500 grade C;- etansarea se va efectua cu minimum 2 garnituri;- profilele trebuie sa includa geamuri termoizolante cu grosimi diferite;- grosimea peretilor exteriori ai profilelor va fi de minimum 1,5 mm;- imbinarile de colt si teurile trebuie prevazute cu piesele de stabilitate aferente sistemului;- clasa de protectie fonica va fi de minimum 30 dB;- grupa de solicitare, pe scara Beaufort, va fi C, la un vant de forta 11 si la o inaltime de 100 m;- clasa de siguranta minima este Ef1, Wk2, conform DIN 1627;- asamblarile vor fi rigidizate cu adeziv bicomponent;- la peretii structurali, geamurile termoizolante se vor sigila cu silicon neutral rezistent la radiatii UV;- feroneria va fi silentioasa, reglabila, usor manevrabila, cu inchidere in minimum 3 puncte, forta de apasare la manerul usilor fiind de 10 N, cu asigurarea posibilitatii deschiderii usii din cheie, fara apasarea manerului;- pentru o etansare optima, la montajul in golurile de zidarie, se recomanda utilizarea unor garnituri perimetrale pe conturul exterior al tocului;- toate componentele din otel vor fi zincate;- clasa de rezistenta la foc trebuie sa fie conform prescriptiilor de proiectare.

Geamuri termoizolante
Art. 41 - In vederea evitarii distorsiunilor optice, geamurile termoizolante vor fi executate numai cu sticla float, fiind interzisa utilizarea sticlei realizate prin procedeul denumit generic "sticla trasa". Firma producatoare de geam termoizolant va asigura beneficiarului documentele de provenienta a sticlei, cu certificarea acestora la nivel european.Art. 42 - Geamurile termoizolante vor fi alcatuite astfel:- doua sau mai multe foi de sticla, cu margini precise, toleranta admisa fiind de 0,2 mm;- baghete-distantier din aluminiu sau materiale izolante, prevazute in interior cu silicagel/siliporit in stare uscata;- prima sigilare a baghetei se realizeaza cu butil aplicat mecanizat;- a doua sigilare, pe conturul geamului termoizolant, este obligatorie si se va realiza cu materialul propus de fabricantul echipamentelor de sigilare;- grosimea cordonului pentru a doua sigilare este de minimum 3,5 mm;- in spatiul dintre foile de geam se va introduce aer sau gaz inert (argon, kripton etc.).Art. 43 - Pentru spatiile de locuit incalzite se va utiliza geam termoizolant cu coeficient de transfer termic de maximum 1,4 W/mpK. De regula, alcatuirea minima a acestui tip de geam termoizolant va fi 4-16-4 mm, o foaie de sticla fiind clara (sau reflexiva, colorata), iar cea de a doua este cu depunere Low-E soft. De obicei, stratul Low-E este dispus pe fata a treia. Geamurile termoizolante pentru e eti cortina, vitrine, luminatoare sau constructii similare pot avea depunerea pentru joasa emisivitate (Low-E) si pe fata a doua, cu luarea tuturor masurilor pentru evitarea socului termic. Datorita costurilor avantajoase de intretinere, pentru peretii cortina se recomanda sticla cu autocuratare.Art. 44 - In functie de prevederile de proiectare, se pot realiza combinatii multiple pentru geamurile termoizolante. Raspunderea pentru conceptie revine in intregime proiectantului, iar pentru executie - producatorului. La stabilirea solutiilor cu geamuri duplex, se vor respecta urmatoarele caracteristici:- tipul 3.3.1 (geam cu doua foi de 3 mm si folie din plastic PVB de 0,38 mm) - rezistenta mecanica egala cu o foaie de sticla de 4 mm;- tipul 3.3.2 (geam cu doua foi de 3 mm si folie dubla din PVB de 0,76 mm);- tipul 4.4.1 (geam cu doua foi de 4 mm si folie din PVB de 0,38 mm) - rezistenta mecanica egala cu o foaie de sticla de 6 mm;- tipul 4.4.2 (geam cu doua foi de 4 mm si folie dubla din PVB de 0,76 mm);- geamurile duplex nu sunt antiefractie si se utilizeaza doar pentru prevenirea accidentelor ce ar putea fi provocate de spargerea lor la inaltime;- geamurile antiefractie se clasifica de la formatul 4.4.4, unde folia din plastic PVB este de 1,52 mm;- pentru evitarea accidentelor si eliminarea tensiunilor interne din structura sticlei duplex-antiefractie, este obligatorie slefuirea mecanica pe contur;- la geamurile pentru pereti cortina, luminatoare sau constructii similare, foile de sticla vor fi securizate sau duplex, oriunde este necesar, in urma impunerii prin proiect, daca sistemul de tamplarie trebuie prevazut cu aceste tipuri de geam sau daca se impun cerinte de securitate.NOTA: geamurile duplex nu sunt antiefractie si se utilizeaza doar pentru prevenirea accidentelor ce ar putea fi provocate de spargerea acestora la inaltime.Art. 45 - Este interzisa executia manuala a geamurilor termoizolante.Art. 46 - In vederea protectiei persoanelor, bunurilor si eliminarea efectului factorului solar, foile de sticla utilizate la pereti cortina, luminatoare, vitrine, gradini de iarna vor fi securizate. In aceste situatii, foaia a doua din cadrul geamului termoizolant poate fi duplex.Art.47 - Tamplaria este pasiva daca realizeaza un coeficient de transfer termic, pe totalitatea ferestrei Uf = 0,82 W/mpK, iar geamul termoizolant sa aiba maximum 0,7/W/mpK.

Sistemele de feronerie
Art.48. Feroneria prevazuta la tamplaria termoizolanta va respecta standardele furnizorilor si cerintele proiectantilor, inclusiv urmatoarele prevederi:- distanta dintre doua puncte de inchidere va fi de maximum 70 cm;- balamalele vor fi reglabile pe trei directii (la tamplaria cu profile din PVC);- elementele de feronerie trebuie marcate cu sigla fabricantului;- feroneria se va utiliza cu respectarea categoriilor de greutate pentru care a fost conceputa;- feroneria va fi tratata galvanic sau cu protectii provizorii (zincare, pasivare, cromare, ceruire etc.) cu exceptia celei din otel, aluminiu sau fibra de sticla;- usile pentru accesul public vor fi prevazute cu amortizoare;- la usile din PVC se interzice intreruperea armaturii de otel in zona de montare a broastei;- la usile de exterior nu se admite utilizarea balamalelor de fereastra.

Subansambluri si accesorii pentru tamplarie
Art. 49 - Ferestrele vor fi prevazute cu glafuri la exterior, recomandandu-se utilizarea celor din aluminiu extrudat. Alte recomandari:- utilizarea rulourilor exterioare; cele cu suprafata mai mare de 3 mp sau montate la exterior vor fi actionate electric;- cutiile de rulou suprapuse tamplariei vor fi izolate termic;- plase impotriva insectelor (rame, rulouri si usi);- pentru ferestrele amplasate pe fatadele expuse spre sud-est sau sud-vest, se recomanda masuri de protectie solara (sticla colorata/reflexiva, jaluzele, copertine).Art. 50 - Firmele producatoare si montatoare de ferestre, usi, pereti cortina etc. vor avea in dotare aparatura specializata de masura si control (nivela electronica, teodolit, termohigrometru, aparat pentru identificarea sticlei Low-E etc.).

Documente si acte necesare
Art. 51. Investitorii trebuie sa detina caietul de sarcini. Proiectantii trebuie sa intocmeasca urmatoarele:- tabloul de tamplarie, realizat conform normelor in vigoare;- memoriul tehnic, cu precizarea cerintelor proiectantului si explicarea prevederilor din proiect;- fatadele constructiei, cu prezentarea imaginii de ansamblu, alinieri pe verticala etc.Producatorii vor realiza urmatoarele:- fisa de masuratori care va cuprinde datele de identificare ale clientului, caracteristicile tehnice ale comenzii, schitele acceptate de client, datele speciale pentru montaj;- oferta valorica si tehnica- in contract se vor preciza marca profilului, culoarea, alcatuirea geamului termoizolant, coeficientul de transfer termic, tipul de feronerie, termene de executie, valoarea lucrarii, modul de plata, pozitia de montaj a ferestrelor, anexa cu schitele aprobate de beneficiar etc.- dosarul tehnic de executie a comenzii;- proces-verbal de receptie;- declaratie de conformitate;- certificat de garantie;- instructiuni de utilizare si intretinere in exploatare;- eventual, informatii despre prevenirea fenomenului de condens.Art. 52 - Garantia lucrarii va fi de 5 ani. In perioada de garantie, documentele lucrarii vor fi pastrate de producator si montator.

CAPITOLUL IV - Montaj
Art. 53 - La montaj se vor utiliza scule si accesorii profesionale.Art. 54 - Montatorii vor respecta prescriptiile catalogului tehnic de montaj.Art. 55 - La inlocuirea tamplariei existente, pozitia de montaj va fi, pe cat posibil, cea anterioara.Art. 56 - Este interzisa realizarea de punti termice la montaj.Art. 57 - Derularea unor operatii de montaj care nu sunt descrise in cataloagele tehnice si in regulament este interzisa. Daca beneficiarul sau proiectantul solicita in scris acest lucru, montatorul este absolvit de raspundere.Art. 58 - Montatorul nu poate executa lucrari pentru care nu este autorizat.

CAPITOLUL V - Obligatii si raspunderi
Art. 59 - Asociatia Nationala a Producatorilor de Ferestre, Usi, Fatade si Geam Termoizolant din Romania, denumita in continuare ANPFR, in calitate de Asociatie Patronala, va dezvolta si detalia dupa aprobare prezentul regulament conform prevederilor de la articolul 8. Acest lucru este necesar pentru completarea bazei de documentare si a celei legislative.Art. 60 - La solicitarea organelor de control abilitate, ANPFR va asigura consultanta tehnica de specialitate. Cheltuielile aferente acestor activitati vor fi suportate de solicitanti.Art. 61 - ANPFR va acorda Certificatul Profesional de producator sau montator pentru toate companiile care au acest obiect de activitate. Certificatul va fi eliberat pe baza unor criterii intocmite de comisia tehnica a ANPFR. Odata cu admiterea ca membre ANPFR, firmele sunt atestate, beneficiind de Certificatul Profesional.

CAPITOLUL VI - Dispozitii finale
Art. 62 - Urmarirea aplicarii si respectarii prevederilor prezentului regulament de catre agentii economici mentionati se efecueaza de catre MTCT, prin Inspectia de Stat in Constructii, Autoritatea Nationala de Protectie a Consumatorilor si ANPFR, ca Asociatie Patronala.Art. 63. In anexa 1 a regulamentului sunt prezentate reglementarile care au stat la baza intocmirii acestuia, iar anexa 2 contine explicatia denumirilor tehnice.

***

Miercuri, 17 decembrie 2003, la ora 14:00, va avea loc la sediul asociatiei ultima sedinta a CD din acest an, destinata analizei si aprobarii proiectului de act normativ. Comentariile despre regulamentul de realizare a tamplariei termoizolante se receptioneaza prin e-mail: Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza . Mai multe informatii despre activitatea asociatiei puteti obtine la sediul de la Sky Gate Hotel Otopeni, Calea Bucurestilor 283, tel./fax: 021-266.46.53, mobil: 0723-178.215, e-mail: Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza , www.anpfr.ro.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 021-336.04.17
rehau
ABONARE REVISTE
TSV
SISECAM
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
 
hospice doneaza
simonswerk left