Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Joi, 10 Octombrie 2024
Hilti
Home - Stiri - Actualitatea interna
Autoritatile europene sanctioneaza marii producatori de sticla pentru practici monopoliste
Actualitatea interna Publicat de AG&F 05 Dec 2007 11:30
Comisia Europeana a impus amenzi in valoare totala de 486,9 milioane de euro pentru patru mari producatori de sticla, respectiv Asahi Glass Co., Pilkington Group Ltd., Guardian Industries si Saint-Gobain, acuzati de nerespectarea legilor comunitare. Comisarul European pentru concurenta, Neelie Kroes, a precizat, la sfarsitul lunii noiembrie 2007, ca societatile penalizate au incalcat prevederile articolului 81 din Tratatul Uniunii, cu privire la dreptul la libera competitie si legislatia europeana referitoare la interdictia practicilor monopoliste si a constituirii cartelurilor. Este vorba, in primul rand, despre corelarea majorarii preturilor, iar in al doilea rand despre coordonarea altor activitati comerciale legate de livrarile de sticla float pe piata unica. Decizia autoritatilor de la Bruxelles este una dintre cele mai dure, fiind depasita numai de penalizarea de 992,3 milioane de euro aplicata, in februarie 2007, fabricantilor de ascensoare, printre care se afla Otis Elevator Co. si ThyssenKrupp AG. Suma totala a amenzilor s-a ridicat, in 2007, la 3,09 miliarde euro, fata de numai 1,85 miliarde euro in anul precedent, fapt care demonstreaza o crestere a gradului de preocupare a forurilor competente pentru respectarea regulilor pietei UE.

Majorarea pretului si controlul cantitatii de vitraje livrate - masuri stabilite printr-o strategie comuna
"In intervalul anilor 2004-2005, Comisia Europeana a investigat, la solicitarea unor organisme nationale competente in supravegherea si reglementarea mediului concurential al economiilor tarilor membre, activitatea celor mai importanti producatori de sticla care asigura distributia in zona UE. Incepand cu anul 2000, acestia au efectuat majorari succesive ale pretului sticlei float, invocand costurile energetice ridicate. In februarie si martie 2005 au fost realizate inspectii la sediile din Europa ale companiilor cercetate, fiind consultate o serie de documente interne. Ancheta organismelor comunitare a vizat identificarea a doua carteluri, unul pentru sectorul constructiilor si altul pentru industria auto", informeaza un comunicat al Comisiei Europene. Potrivit declaratiei oficialilor de la Bruxelles, in perioada 2004-2005, reprezentanti ai celor patru holdinguri (Asahi Glass Co., Pilkington Group Ltd., Guardian Industries si Saint-Gobain) au avut intalniri secrete si contacte ilicite, cu prilejul carora s-au stabilit strategii comune de fixare a preturilor si de control al cantitatilor livrate. "Comisia nu va tolera nici unei companii sa ii insele pe clienti si sa afecteze afacerile consumatorilor industriali prin stabilirea preturilor, astfel incat sa ii priveze de beneficiile existentei unei piete comune. Din fericire, acest cartel a fost identificat de Comisie, cu ajutorul autoritatilor nationale competente din statele membre. Acest caz demonstreaza clar beneficiile unei cooperari comune intre Comisia Europeana si forurile responsabile nationale", a declarat comisarul european pentru concurenta, Neelie Kroes. Amenda cea mai ridicata (148 milioane de euro) a fost aplicata concernului american Guardian Industries, ai caror reprezentanti s-au aratat a fi socati de decizia Comisiei Europene si au precizat ca ar putea face apel in instanta. In mod similar, au fost sanctionati si alti producatori de sticla, precum grupul britanic Pilkington (cu 140 milioane de euro) si Saint-Gobain Glass - Franta (133,9 milioane de euro), in timp ce subsidiara europeana a companiei nipone Asahi Glass a fost penalizata cu numai 65 milioane de euro, beneficiind de clementa Comisiei, ca urmare a cooperarii in deconspirarea cartelului, se mai precizeaza in comunicatul CE. Potrivit propriilor estimari, cele patru corporatii detin, in Europa, o cota de piata de 80% pe segmentul de sticla float. Acest tip de vitraje se utilizeaza pentru fabricarea altor produse specifice industriei de profil, cum ar fi: geam termoizolant, sticla securizata, geam laminat, oglinzi neprocesate si parbrize auto. (Adrian Panaite)
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 021-336.04.17
rehau
ABONARE REVISTE
SISECAM
TSV
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

hospice doneaza
simonswerk left