Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Duminica, 22 Decembrie 2024
Hilti
Home - Stiri - Actualitatea interna - Codul insolventei, o solutie pentru asanarea pietei de tamplarie?
Codul insolventei, o solutie pentru asanarea pietei de tamplarie?
Actualitatea interna Publicat de Ovidiu Stefanescu 29 Aug 2013 09:41
Una dintre cele mai acute probleme care afecteaza, in aceasta perioada, activitatea in domeniul tamplariei termoizolante este reprezentata de "valul" de companii care, intr-o forma sau alta, au declansat procedurile de intrare in insolventa. Chiar daca, la o evaluare superficiala, lucrurile par sa se incadreze in evolutia fireasca a unei economii functionale de piata, totusi situatia este departe de normalitate. O mare parte din vina este purtata, in acest caz specific, de ambiguitatea actului normativ ce reglementeaza operatiunile specifice (Legea nr. 85/2006, modificata si republicata in 2010), ce permite interpretari care se constituie in adevarate piedici in calea dezvoltarii sanatoase a mediului de afaceri. Pe scurt, in loc sa fie un instrument de "asanare" a segmentului analizat, procedura insolventei constituie, mai degraba, o modalitate destul de comoda de a facilita "tunurile financiare", afectand, in mod implicit, profitabilitatea companiilor de buna credinta.
 
Noua lege poate duce la rezolvarea unora dintre probleme
Solutia cea mai simpla si la indemana, care nu depinde insa de mediul de afaceri, ci de cel al administratiei publice este constituita de o reglementare mai corecta si fara echivoc a procedurilor de insolventa si faliment. Un astfel de demers a fost deja demarat de autoritatile guvernamentale, care au anuntat ca, in curand, va fi promulgat noul Cod al Insolventei, ce include prevederi interesante, dintre care pot fi mentionate: acoperirea partiala sau integrala din averea proprie a administratorilor companiilor a datoriilor societatii, coroborata cu interdictia de a mai ocupa functii similare pentru o perioada de 10 ani; tragerea la raspundere a persoanelor carora le-ar putea fi imputata starea de insolventa a societatii si plata pasivului datorat din patrimoniul acestora; pedepsirea aspra a unor fapte precum contabilitatea fictiva, derularea unor acte de comert in interes personal, plata preferentiala a anumitor creditori, ascunderea unor active ale companiei etc. Pe scurt, cel putin la nivel declarativ, noua lege va urmari maximizarea gradului de valorificare a activelor si a celui de recuperare a datoriilor, asigurarea unui tratament echitabil al creditorilor de acelasi rang, limitarea riscului de credit si a celui sistemic asociat tranzactiilor cu instrumente de plata derivate. De asemenea, regulamentul - ce va intra initial in dezbatere publica - prevede reducerea perioadei la care se prezuma insolventa de la 90 de zile la 30 de zile de la scadenta, moment la care creditorul va avea dreptul legal sa inceapa derularea procedurilor specifice. Nu este foarte sigur ca aceasta incercare va avea sorti de izbanda, dar indica faptul ca exista un anumit interes din partea autoritatilor de a solutiona macar o parte din probleme. Este clar ca situatia s-a acutizat in ultima perioada, iar riscurile de aparitie a unui blocaj major in industrie au crescut in mod considerabil. Ramane de vazut cand va intra in vigoare Codul Insolventei si in ce masura va ajuta acesta la solutionarea dificultatilor curente.
 
 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 021-336.04.17
TSV
SISECAM
ABONARE REVISTE
rehau
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
 
hospice doneaza
simonswerk left