Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Miercuri, 22 Ianuarie 2025
Hilti
Home - Stiri - Actualitatea interna
CONSULTANTA: Defecte tipice observate la ansamblurile de ferestre
Actualitatea interna Publicat de Cosmin Dincu 02 Apr 2010 09:00
In urma analizei opiniilor prezentate de un numar mare de experti ai institutiilor publice si private, centralizate la centrul de expertiza tehnica din cadrul IFT Rosenheim, prima concluzie ce rezulta in ceea ce priveste problematica defectelor constatate la ansamblurile de tamplarie este ca toate disfunctionalitatile trebuie sa fie corect evaluate. De aceea, specialistii institutului german sugereaza ca fiecare eroare va fi inspectata cu atentie, operatiune urmata de emiterea unor concluzii profesionale in legatura cu elementele componente ale ferestrei studiate si cu toate caracteristicile de performanta ale acesteia. Aceeasi procedura se aplica si in cazul fatadelor cortina. Cert este faptul ca, pe baza rezultatelor statistice obtinute in urma evaluarilor realizate de peste 300 de experti, pot fi identificate in mod exhaustiv aspectele-cheie pe care se bazeaza majoritatea reclamatiilor.
Distributia statistica a evaluarilor analizate, impartita in functie de tipul de material din care este realizat profilul (PVC, aluminiu sau lemn stratificat), denota ca proportia acestora in frecventa de disparitie a defectelor este comparabila. Concluzia legitima ce rezulta ca urmare a analizei respective arata ca problemele ce apar in timpul exploatarii sunt independente de structura sistemelor. Totusi, se poate constata ca, fata de media de 30% cat reprezinta partea corespunzatoare fiecarui profil din cele enumerate, la modelele compozite (lemn-aluminiu) se consemneaza o rata de aproximativ 10% a aparitiei de neconformitati. Daca se incearca realizarea unui clasament al neregulilor, rezulta ca majoritatea problemelor apar in ceea ce priveste imbinarile cu structura de zidarie (23% din total), urmand deficientele de statica/organe de asamblare (17%), la egalitate cu cele de etanseitate la vant/ploaie, dupa care se remarca defectele care se refera la structura geamului termoizolant (15%), termoizolarea (12%), deteriorarea lemnului (10%) si problemele estetice (6%). Dupa cum se observa, cele mai multe reclamatii vizeaza deficientele de montaj. Spectrul tuturor acestor neconformitati intampinate in experienta practica a activitatii de productie a tamplariei termoizolante este, totusi, foarte larg, incluzand de la instalarea defectuoasa pana la deficientele de etansare la aer (care pot fi remarcate atat in cadrul procesului de productie, cat si in al celui de montaj). Foarte des, asa cum se observa daca sunt cercetate cu atentie specificatiile tehnice de fabricatie, lucratorii nu respecta aceste indicatii, ceea ce poate constitui o explicatie a neconformitatilor constatate. Totusi, de cele mai multe ori, instalarea necorespunzatoare reprezinta principala sursa a deficientelor, cu toate ca multi producatori pun la dispozitia montatorilor manuale in care sunt prezentate detalii complete.
Modelele din PVC intampina probleme la montaj
Atunci cand sunt luate in considerare opiniile expertilor in legatura cu sortimentele executate din material plastic (PVC), se constata ca proportia neconcordantelor la interconexiunile cu golul din zidarie este foarte mare, apropiindu-se de 40%. Acest lucru se explica prin faptul ca modelele respective sunt utilizate, de regula, la reabilitarea unor cladiri existente, ceea ce poate constitui o scuza plauzibila. S-a descoperit chiar faptul ca, in situatiile respective, companiile specializate in instalare acorda o atentie deosebit de redusa planificarii instalarii si formarii corecte a golului de zidarie. Aceasta se datoreaza, in principal, faptului ca sarcina este lasata in grija mesterului care se ocupa nemijlocit de montaj si nu este luata in considerare de proiectantii tamplariei. Cu toate ca un asemenea angajat poate avea experienta necesara pentru a duce la bun sfarsit lucrarea respectiva, lipsa efectiva a timpului si supraocuparea cu alte atributii face ca atentia acordata unor detalii de acest tip sa fie deosebit de redusa.
Lipsa unor programe temeinice de instruire
Inca o data, se impune precizarea ca, in pofida disponibilitatii unor specificatii tehnice comprehensibile si detaliate care sunt, de cele mai multe ori, incluse in clasicele "manuale de instalare" si se afla intr-o perfecta concordanta cu regulile tehnologice uzuale, aceste indicatii sunt rareori respectate in totalitate. Situatia negativa duce la cresterea numarului de reclamatii pe motive intemeiate, ceea ce poate dauna imaginii firmelor specializate in montaj si/sau producatorilor de tamplarie. O alta sursa de informare cu un grad ridicat de complexitate, ce abordeaza in mod complet aceasta problematica, este inclusa in cadrul publicatiilor de specialitate. Subiectele legate de instalare sunt prezentate de multi ani la acest nivel, toate companiile care subcontracteaza lucrari de montaj al ansamblurilor de tamplarie termoizolanta avand acces la informatiile respective. Cu toate acestea, nu toti angajatii si, in special, cei direct implicati in munca pe teren au posibilitatea sa ia cunostinta de recomandarile specialistilor. O solutie pentru a reduce numarul sesizarilor poate fi, asadar, cresterea interesului companiilor pentru activitati de scolarizare si training.
***
Pentru dezvoltarea si eficientizarea activitatii, compania dumneavoastra trebuie sa aiba acces permanent la noile informatii sintetice cu privire la evolutia sectorului propriu de activitate. Redactia Agenda Constructiilor & Fereastra publica in fiecare editie analize sectoriale ce includ opinii ale operatorilor, comentarii, tabele si diagrame referitoare la evolutia pietei in intervalul 2009-2010 si estimari referitoare la perspectivele acesteia. Pentru exemplificare, va rugam sa accesati varianta demonstrativa: click aici!  
Pentru a receptiona datele in format complet va invitam sa transmiteti talonul de abonare completat la: tel./fax: 021/336.04.16/17; e-mail: Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza
Pentru oferta de abonare click aici!
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 021-336.04.17
TSV
ABONARE REVISTE
rehau
SISECAM
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
 
hospice doneaza
simonswerk left