CONSULTANTA: Reguli de inlocuire a sistemelor componente ale ansamblurilor |
Actualitatea interna Publicat de Cosmin Dincu 07 Apr 2010 09:00 |
Pana in prezent, cei mai multi membri ai bransei producatorilor de ferestre termoizolante au inteles, deja, principiile care vor guverna acest domeniu de activitate, odata cu implementarea obligatorie a prevederilor standardului SR EN 14351-1. Numeroase informatii pe aceasta tema au fost disponibile in ultimii ani, cele mai discutate subiecte fiind: modalitatile practice de derulare a activitatii de incercari, identificarea exacta a cerintelor pentru implementarea unui sistem de control al productiei fabricii (FPC) cat mai corect, definirea regulilor pe baza carora fabricantii emit declaratiile de conformitate etc. In contextul respectiv, a fost consumata o mare cantitate de energie, fiind luate in considerare multe observatii. In acelasi timp, s-au elaborat foarte multe instructiuni speciale, unele mai explicite, altele destul de confuze pentru numerosi producatori de ferestre.
Actiuni recomandate pentru asigurarea conformitatii
Dupa cum se stipuleaza in cadrul prevederilor legale in vigoare, elaborate pe baza rezultatelor cercetarilor intreprinse de expertii in domeniu, exista diferite optiuni atunci cand se doreste inlocuirea unor elemente ce fac parte din structura constructiva a unei ferestre termoizolante. Inca de la inceput, trebuie precizat un lucru important - si anume acela ca toate actiunile din sfera respectiva se fac tinandu-se cont de standardele corespunzatoare. De exemplu, in cadrul normativului SR EN 1279-4, sunt specificate in mod expres regulile cu privire la unitatile de geam termoizolant, atunci cand se impune schimbarea compusilor de sigilare secundara sau a tipurilor de sticla speciala. Standardul SR EN 14351-1, care vizeaza ferestrele si usile pietonale de exterior fara rezistenta la foc si etanseitate la fum, include informatii de baza referitoare la independenta dintre caracteristici si produse. Tabelul A.1 din anexele documentului comunitar contine sugestii referitoare la acele proprietati ale ansamblurilor de ferestre/usi care se pot modifica atunci cand se schimba anumite sisteme componente, cum ar fi, de pilda, feroneria, materialele de sigilare/garniturile de etansare sau tipul de geam termoizolant. In cadrul standardului sunt enuntate, cu maxima precizie, scenariile in care realizarea de noi teste initiale ITT, in functie de schimbarile survenite, devine obligatorie, fiind descrise si situatiile potrivit carora verificarile sunt eludate. Problema care se pune, insa, in mod acut este aceea a asumarii responsabilitatii pentru implementarea corecta a sugestiilor propuse in SR EN 14351-1. Totodata, producatorii se intreaba in ce masura regulile respective sunt corecte si demne de incredere, nestiind daca aplicarea cu strictete a acestora ii scuteste de eventualele reclamatii ulterioare referitoare la declaratia de conformitate.
Reguli bazate pe schemele de certificare elaborate de IFT Rosenheim
Specialistii institutului german din Rosenheim au reusit sa formuleze raspunsuri comprehensibile la toate chestiunile ridicate, iar solutiile identificate au fost compilate in cadrul unui catalog de reguli referitoare la inlocuirea componentelor ansamblurilor de tamplarie termoizolanta, care se bazeaza pe schemele de certificare ale laboratorului. Redactate pornind de la premisa procesului definit de verificare si monitorizare a tuturor sistemelor (feronerie, garnituri de etansare, glafuri, elemente de drenaj al apei pluviale etc.), aceste programe includ reguli de inlocuire a componentelor enumerate fara a implica reluarea intregii proceduri ITT si asigura fabricantilor posibilitatea de a lucra in legalitate, in conditiile alocarii unor fonduri minime.
***
Pentru dezvoltarea si eficientizarea activitatii, compania dumneavoastra trebuie sa aiba acces permanent la noile informatii sintetice cu privire la evolutia sectorului propriu de activitate. Redactia Agenda Constructiilor & Fereastra publica in fiecare editie analize sectoriale ce includ opinii ale operatorilor, comentarii, tabele si diagrame referitoare la evolutia pietei in intervalul 2009-2010 si estimari referitoare la perspectivele acesteia. Pentru exemplificare, va rugam sa accesati varianta demonstrativa: click aici!
Pentru a receptiona datele in format complet va invitam sa transmiteti talonul de abonare completat la: tel./fax: 021/336.04.16/17; e-mail:
Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza
Pentru oferta de abonare click aici!
|