ECONOMIC: Evaziune de peste 50%, pe anumite segmente ale pietei materialelor de constructii |
Actualitatea interna Publicat de Ovidiu Stefanescu 31 Mai 2010 14:02 |
Departe de a se fi incheiat, subiectul evaziunii fiscale suscita - mai ales in conjunctura economica actuala, caracterizata printr-un mare deficit al bugetelor publice si printr-o dezechilibrare vadita a situatiei multor companii din bransa - un interes sporit din partea managerilor firmelor care opteaza pentru adoptarea unui comportament corect. O tendinta vadita (a carei singura scuza viabila este reprezentata de restrangerea drastica a activitatii de pe pietele de profil) este aceea de acutizare a fenomenului mentionat, cel mai grav fiind faptul ca respectiva tema a devenit o chestiune obisnuita in multe sectoare de activitate. In ceea ce priveste segmentul de tamplarie termoizolanta, daca in perioadele de maxima expansiune multe practicile incorecte erau asociate cu activitatea microintreprinderilor, in prezent lucrurile s-au agravat, o serie de administratori ai unor companii de diverse dimensiuni incercand sa evite - chiar si prin mijloace ilegale - restructurarea activitatii. Multi dintre acestia nu au inteles, insa, faptul ca solutia este doar momentana, iar riscurile, desi nu par a fi de amploarea celor similare asumate in alte state comunitare, pot creste exponential, avand in vedere presiunile normale exercitate asupra Guvernului de principalii creditori externi (Comisia Europeana si FMI). Pentru a incerca o "radiografiere" a problematicii respective, au fost solicitate opiniile reprezentantilor unor societati consacrate ce activeaza pe aceasta piata, care ar putea furniza solutii concrete pentru aceasta stare de profunda anormalitate.
Afacerile din mediul rural, puternic afectate
Florin Potra, managerul general al companiei Astra Roger din Bucuresti, una dintre cele mai dinamice firme din sector, considera ca "problema evaziunii fiscale este veche in acest domeniu, dar s-a acutizat incepand cu anul 2004. Sintetizand, se poate afirma ca, prin asemenea practici, sunt afectate atat pretul, cat si calitatea produselor finite. Astfel, eludarea platii taxelor directe si indirecte duce, asa cum oricine isi poate da seama, la obtinerea unor costuri de fabricatie inferioare celor sustinute de producatorii corecti, astfel incat acestia se vad nevoiti sa suporte presiuni suplimentare, neputand sustine asemenea niveluri decat prin anularea profitabilitatii. De regula, cei mai multi care opteaza pentru asemenea «solutii» sunt reprezentantii firmelor de dimensiuni foarte mici. Trebuie precizat faptul ca, in acelasi timp, este afectata grav calitatea produselor finite, acestea fiind realizate in conditii improprii si fara a detine certificarile obligatorii. Daca inainte de 2010 cei care detineau o agrementare pentru ansamblurile comercializate erau mai putin de 10% din totalul fabricantilor, in prezent situatia s-a inrautatit din acest punct de vedere, doar aproximativ 60 din cele peste 5.000 de societati inregistrate in Romania aplicand marcajul CE". Intr-un mod asemanator prezinta situatia si Anghel Gherghita, administrator al firmei Cora Continental, din localitatea Corabia, care afirma ca "producatorii de tamplarie care au o cifra de afaceri foarte mica apeleaza la astfel de metode ilegale, in mod practic toate produsele fabricate de aceasta categorie de companii fiind lansate pe piata fara factura fiscala. Cei mai multi au clienti din mediul rural, unde aproape toti beneficiarii prefera sa achite un pret mai mic si sa nu solicite documentele legale. Mai mult, este o realitate aceea ca si in zonele citadine se aplica astfel de strategii, ajungandu-se la situatia foarte ingrijoratoare ca mai mult de jumatate din produsele comercializate in aceasta perioada in regiunea noastra sa fie vandute in conditii ilegale. De asemenea, este probabil ca acest lucru sa fie valabil si pe plan national". Lucrurile sunt similare si in zona Bucovinei, unde actioneaza compania Radio-Tel, din Radauti. Administratorul acesteia, Tiberiu Maerean, subliniaza ca "persoanele ce incalca legea eludand plata impozitelor se prezinta in fata beneficiarilor ca adevarati oameni de afaceri, afirmand ca - prin aplicarea unor reduceri de costuri substantiale si a unor strategii deosebite - pot oferi discounturi de 50% - 60%. In conditiile actuale, cand beneficiarii sunt usor de ademenit cu acest tip de argumente, se poate explica prosperitatea celor ce folosesc metodele respective. In ceea ce priveste angajarile fara documentele necesare, practica respectiva este atat de incetatenita, incat aproape ca a trece neobservata".
Deducerea din impozitul pe cladiri, o metoda pentru solicitarea de facturi
Dificultatea identificarii unor solutii concrete este evidenta si de aceea se impune concentrarea eforturilor pentru definirea unor modalitati practice in care evaziunea fiscala din domeniu sa fie limitata, daca nu chiar eliminata. Managerul Astra Roger sugereaza inasprirea conditiilor de control, aplicat atat de Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC), cat si de organele fiscale de supraveghere si penalizare. "O alta cale ar fi aceea a identificarii posibilitatii aplicarii unei impozitari de tip forfetar companiilor de mici dimensiuni, in acest fel putand fi limitate pierderile. Este cazul ca ministerul de resort si celelalte autoritati care actioneaza in sfera constructiilor sa reglementeze mai drastic activitatea si sa impuna reguli minime, obligatoriu de respectat de catre toate companiile", precizeaza Florin Potra. O cale si mai simpla ar fi aceea de aplicare a metodelor identificate in alte state membre ale Uniunii Europene. "Cresterea pedepselor aplicate sau a numarului de controale nu ar da rezultatele scontate, astfel de masuri constituindu-se - cel mai probabil - in noi debusee care sa favorizeze cresterea gradului de coruptie a functionarilor publici. De aceea, prima masura pe care o consideram utila este aceea de pedepsire directa a administratorilor companiilor ce practica evaziunea fiscala. Cu toate acestea, trebuie mentionat ca solutia la problema ridicata poate veni tot din partea beneficiarului. Astfel, daca s-ar promulga rapid o lege prin care cei care isi monteaza tamplarie termoizolanta sa beneficieze de o deducere de un anumit cuantum din impozitul pe imobil, acestia ar fi imediat interesati de solicitarea facturilor. Pentru aceasta, insa, este nevoie de o implicare directa a organizatiilor patronale din domeniu", precizeaza Anghel Gherghita. In fine, directorul general al Radio-Tel considera problema imposibil de rezolvat, in conditiile actuale. "Singurii beneficiari din zona noastra familiarizati cu un mod corect de lucru sunt cei care lucreaza in afara granitelor si, din pacate, in prezent acestia se confrunta cu dificultati financiare. In rest, lucrarile pentru care facturarea constituia o conditie obligatorie - si anume cele cu finantare publica - au fost temporar sistate, astfel incat, in acest moment, devine imposibil de identificat o modalitate viabila prin care un asemenea fel de comportament - care, la limita, se transforma in concurenta neloiala - poate fi stopat", este de parere Tiberiu Maerean.
***
In cursul zilei de 30 mai a.c., Guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta privind combaterea evaziunii fiscale, care va intra in vigoare imediat dupa publicarea in Monitorul Oficial. Ramane de vazut in ce masura aceasta va acea efectele scontate si daca va contribui in mod real la eradicarea fenomenului respectiv pe piata de tamplarie.
|