Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Vineri, 10 Ianuarie 2025
Hilti
Home - Stiri - Actualitatea interna
FEREASTRA: Analiza pietei autohtone de sisteme din aluminiu
Actualitatea interna Publicat de AG&F 13 Mar 2007 11:30
A aparut editia MARTIE a publicatiilor FEREASTRA, AGENDA CONSTRUCTIILOR si FERESTRE & USI! Revista FEREASTRA prezinta informatii de afaceri pentru sectorul de tamplarie si fatade cortina. Sunt incluse rubrici de actualitate, opinii, sisteme din aluminiu, companii, consultanta din partea specialistilor IFT Rosenheim - Germania, normative europene, agenda externa etc. Tema centrala o constituie analiza importurilor de profile din PVC, aluminiu, feronerie si sticla pentru anul 2006. Din sumar: * Peste 100 de participanti la Adunarea Generala a Membrilor PGFF * PPTT, in comitetul de organizare al sedintei CEN TC 33, din aprilie 2007 * Majorare a importului de sisteme din PVC, aluminiu, feronerie si sticla * Piata feroneriei are premise favorabile pentru dezvoltare* Echipament Scholz cu autoclava pentru laminarea sticlei - la SPECTRUM INDUSTRIES * GMVA ofera solutii software performante * VALRAS PROD sustine reglementarea pietei vitrajelor * COMMERCIALE EDILIZIA ITALIANA vizeaza extinderea pe piata * Integrarea in Uniunea Europeana favorizeaza sectorul sistemelor * Oferta personalizata de sisteme din aluminiu BI-AL * ALRO EXTRUSION va livra 50.000 tone de profile, in 2010 * ETEM SYSTEMS vizeaza o pozitie de top in randul furnizorilor * Investitii de doua milioane de euro, la ALUMINCO * Sistemele din aluminiu personalizeaza oferta firmelor de tamplarie * Posibila diminuare a cotatiei aluminiului primar * ALUKONIGSTAHL lanseaza noi produse pe piata autohtona * Livrari importante de materiale compozite pentru STEELMET * Actiunile ALUMIL ROM INDUSTRY, cotate in cadrul Bursei de Valori Bucuresti * Fatade cortina, la Cathedral Plaza si Bucharest Tower Center * EXALCO Romania - intre cei mai importanti furnizori de sisteme din aluminiu * TERMOCOLOR SA ofera servicii de nuantare a profilelor din aluminiu * ENOL ALUMINIUM produce panouri compozite pentru placari * ELECTROSTATIC asigura servicii de prelucrare a placilor compozite * Compania HENKEL, prezenta importanta pe piata izolantilor profesionali * PROSEP livreaza panouri sandwich Stadur - Germania * Sistem de fatade cortina Danpalon, promovat de MR ROLOTEK INVESTMENT * GEOCELPRO livreaza sigilanti profesionali Dow Corning * Reactia la foc a materialelor din componenta fatadelor cortina * Ferestre si fatade - principii de constructie pentru noile proiecte * Marcajul CE pentru fatade cortina, obligatoriu in statele membre UE * Normative aditionale, referitoare la caracteristicile relevante ale fatadelor * SR EN 13116 - cerinte de performanta privind rezistenta la vant * Clasificarea fatadelor cortina, in functie de etanseitatea la apa * Rezistenta la soc - cerinta primordiala pentru pereti cortina * SUA: Crestere a cotei de piata pentru tamplaria din fibra de sticla * SUA: Stagnare a livrarilor de tamplarie termoizolanta pentru locuinte

Majorare a importului de sisteme din PVC, aluminiu, feronerie si sticla
Potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica (INS), la nivelul anului 2006 valoarea totala a importurilor de sisteme din PVC destinate executiei de tamplarie termoizolanta a insumat ...milioane de euro. Aceasta reprezinta o crestere cu 45% fata de intervalul ianuarie-decembrie 2005 (cand s-au consemnat ...milioane de euro). Un grad similar de majorare (+45%) se inregistreaza si din punct de vedere cantitativ (... tone, in comparatie cu ...tone in anul precedent). Referitor la structura, Germania si Turcia si-au mentinut ponderea in importuri, Belgia a fost devansata de Polonia cu 4 puncte procentuale, iar Bulgaria a intrat in topul furnizorilor, ca urmare a diminuarii cu 2% a livrarilor din Ungaria. In ultimii 5 ani, s-a remarcat evolutia buna a vanzarilor de produse din Polonia. Astfel, daca in 2002 acestea reprezentau numai 7% din total, in 2006 s-a atins un nivel de circa 20%, cea mai semnificativa crestere avand loc anul trecut, cand importurile efectuate de companiile poloneze au fost aproape duble in raport cu 2005. Pentru mai multe informatii, lecturati articolul.

Revenire a trendului ascendent al livrarilor de profile din aluminiu
In intervalul 2003-2006, importurile de sisteme din aluminiu au urmat un curs ascendent, ritmul majorarii fiind diferit, astfel incat, din punct de vedere procentual, situatia se prezinta astfel: +19% (2003), +41% (2004), +17% (2005), respectiv +40% (2006). Anul trecut, valoarea profilelor din aluminiu provenite din strainatate a fost de... milioane de euro, in crestere fata de cele... milioane de euro din 2005. Sub aspect cantitativ, s-au consemnat, in 2006, circa... tone in comparatie cu... tone in 2005. Structura furnizorilor a ramas aceeasi: cei din Grecia detin circa o treime, cresterea livarilor fata de 2005 fiind de circa 38%, in timp ce firmele din Germania, Turcia si Italia au o pondere cuprinsa intre 12% si 14%, valoarea medie a profilelor ce provin din aceasta relatie comerciala insumand... milioane de euro. Relansarea importurilor de profile de aluminiu efectuate de firmele elene - principalii furnizori ai pietei autohtone - are ca premise implementarea unor masuri cu privire la diversificarea ofertei, promovarea de servicii specifice si utilizarea oportunitatilor asigurate de infrastructura logistica. Detalii suplimentare, in paginile revistei.

Crestere de 30% a importului de sisteme de feronerie
Importurile de sisteme de feronerie s-au cifrat, in 2006, la peste... milioane euro, fiind cu circa 30% mai mari fata de anul anterior (... milioane de euro), ceea ce confirma estimarile initiale ale departamentului de analiza al revistei Fereastra, din luna mai 2006. Daca ritmul de crestere in intervalul 2004-2006 a fost previzibil, anul trecut s-au inregistrat alte modificari in ceea ce priveste sursa importurilor. Furnizorii din Germania continua sa fie lideri in top, cu o pondere de 41%, dar, la fel ca in anii precedenti, livrarile din Turcia au fost mult mai dinamice. Avand un pret de achizitie mai redus cu circa 30% fata de media pietei, sistemele de feronerie din Turcia si-au marit permanent gradul de utilizare, de la numai 3% in 2002 la 11% in 2005 si 16% in 2006. Importurile din Austria au scazut cu 17%, dar se remarca un salt spectaculos la vanzarile de feronerie din Ungaria, semnalandu-se o dublare valorica in raport cu 2005 (in intervalul ianuarie-septembrie 2006, majorarea a fost de 58%). Pentru mai multe informatii, lecturati articolul.

Productie de peste... milioane mp de geam termoizolant
Din punct de vedere valoric, in 2006 importul de sticla pentru aplicatii arhitecturale a depasit... milioane de euro fata de... milioane de euro in 2005 (+45%), fiind confirmat nivelul estimat initial. Cantitativ, vitrajele provenite din strainatate au insumat... mii tone in raport cu... mii tone livrate in anul anterior. Ca structura a surselor de aprovizionare, aproape jumatate din importurile de sticla au provenit din Polonia si Ungaria. O evolutie spectaculoasa in topul furnizorilor au avut-o firmele din China, cu vanzari de... milioane de euro (fata de numai... euro in 2005), fiind remarcata si aparitia companiilor din Bulgaria, ale caror rezultate financiare pe piata romaneasca (... milioane de euro) s-au situat la un nivel de zece ori mai mare in comparatie cu anul precedent. Luand in calcul aceste premise, reiese ca sticla importata in 2006 (... milioane mp) este suficienta pentru productia a peste... milioane mp de geam termoizolant (destinat echiparii a... milioane unitati de fereastra - u.f.), cu 35% mai mult fata de anul 2005 (cand s-au consemnat...). Detalii suplimentare, in paginile revistei.

Continua scaderea pretului la sortimentele Low-E
Polonia - principalul furnizor de geam Low-E - si-a majorat in 2006 cota de piata (la 45%), urmata de Germania (19,4%) si Belgia (13%). Situatia favorabila a determinat ca firmele poloneze sa se situeze pe primul loc in clasamentul general al furnizorilor de sticla, detinand circa o treime din total. Cu un pret de achizitie situat la circa 50% din media pietei, companiile din India au reusit sa ocupe o pozitie in top, comercializand - in 2006 - sticla Low-E in valoare de... milioane de euro. Initiata in 2003, diminuarea succesiva a pretului la sortimentele Low-E s-a confirmat si in 2006, cand valoarea medie de achizitie a fost de 591 de euro/tona (-2% fata de 2005 si -14% in comparatie cu nivelul din 2003, care se situa la 674 de euro/tona). Daca in 2003 sticla Low-E era mai scumpa cu 118% in comparatie cu varianta float, anul trecut diferenta a fost de 67%. Aceasta evolutie a cotatiilor a stimulat cererea de vitraje Low-E in detrimentul celor float, determinand atat sporirea gradului de utilizare a acestora, cat si identificarea unor noi surse de aprovizionare a pietei romanesti. Pentru mai multe informatii, lecturati articolul.

Sistemele din aluminiu personalizeaza oferta firmelor de tamplarie
Materialele extrudate reprezinta peste 50% din piata europeana a produselor de aluminiu, majoritatea fiind utilizate in domeniul constructiilor. Se intrebuinteaza la executia de ferestre/usi destinate montajului in cadrul imobilelor rezidentiale/comerciale, la realizarea de case prefabricate, structuri, acoperisuri si placari exterioare, fatade cortina, vitrine etc. De asemenea, reperele sunt recomandate si pentru elemente specifice transporturilor aeriene, rutiere, feroviare si navale. De regula, termenul de extrudare desemneaza atat procedeul, cat si produsul fabricat prin aceasta metoda. In cazul procedurii directe, se incalzeste o bara cilindrica din aluminiu, care este, apoi, impinsa printr-un canal de formare. Rezulta un profil cu o anumita sectiune, ce poate fi folosit ca atare sau debitat in mai multe unitati, pentru aplicatii structurale, la autovehicule sau la diverse componente pentru industrie. Desi majoritatea preselor instalate la fabrici din intreaga lume (de ordinul sutelor) functioneaza dupa procedeul descris anterior, trebuie remarcat faptul ca anumite echipamente prelucreaza bare rectangulare, in vederea obtinerii de repere cu sectiune de mari dimensiuni. Altele sunt concepute astfel incat sa actioneze - prin tragere - canalul de formare asupra barei metalice, procedura fiind denumita extrudare indirecta. Versatilitatea procesului, atat din punct de vedere al aliajelor disponibile, cat si al posibilitatilor de configurare a designului, este unul dintre principalele aspecte pentru care societatile ce proceseaza aluminiul reusesc sa puna la dispozitia clientilor solutii multiple, potrivite exigentelor acestora. Toate aliajele pot fi supuse extrudarii, insa, pentru anumite compozitii, este necesara o presiune mai mare, la viteza mai mica. Totusi, apar anumite probleme referitoare la finisajul suprafetei reperului semifinit sau la nivelul de complexitate a sectiunii. De aceea, este necesar ca fabricantii sa stabileasca masura in care un aliaj metalic este extrudabil, pe o scala ce porneste de la aluminiul pur si se finalizeaza cu materialele care contin proportii diferite de aluminiu dur, zinc, magneziu, cupru etc. Cea mai mare rata de folosire o are seria 6000 (AlMgSi), aceasta grupa avand o combinatie optima de caracteristici, stabilite de echipele de cercetatori din intreaga lume. Profilele realizate din aliaje tip 6000 rezista la presiuni cuprinse intre 150 Mpa si 350 Mpa. Cele cu un continut mai scazut de magneziu si siliciu (de exemplu, 6060 si 6063) se extrudeaza la viteze foarte mari (de pana la 100 m/min), rezultand repere a caror suprafata este bine finisata. De asemenea, pot fi prelucrate ulterior prin anodizare si au o complexitate maxima a designului sectiunii, la o grosime minima a acesteia. Capacitatea de incarcare a preselor este variata, de la la cateva sute de tone pana la 20.000 de tone, cu toate ca majoritatea echipamentelor sunt realizate cu o capacitate de 1.000 t - 3.000 t. Dimensiunea barelor este cuprinsa in intervalul 50 mm - 500 mm diametru, cu o lungime uzuala mai mare de 2-4 ori in comparatie cu valorile mentionate. Deoarece presele dispun de containere cilindrice pentru incalzirea materialului, inainte de extrudare, la o temperatura de 450 grade Celsius - 500 grade Celsius, gabaritul sectiunii produsului rezultat este limitat. Doar cateva echipamente permit fabricarea reperelor atipice, fiind prevazute - in acest sens - cu sisteme rectangulare. In schimb, se poate realiza orice geometrie a sectiunii, inclusiv prin adaugarea unor elemente de ranforsare; astfel, se obtin profile avand 1/2 din greutatea unui reper similar de otel, cu aceeasi rezistenta/duritate. Informatii suplimentare, in paginile revistei. Revista include ample informatii si imagini despre subiectele prezentate, iar detalii suplimentare obtineti lecturand publicatia. Abonati-va acum la revista FEREASTRA! Click aici!
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 021-336.04.17
TSV
SISECAM
ABONARE REVISTE
rehau
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
 
hospice doneaza
simonswerk left