Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Duminica, 28 Aprilie 2024
Hilti
Home - Stiri - Actualitatea interna
FMI: Estimarile preliminare indica o continuare a recesiunii in 2011
Actualitatea interna Publicat de Cosmin Dincu 23 Iul 2010 13:25
Luni, 26 iulie 2010, va sosi la Bucuresti echipa de evaluare a Fondului Monetar International, in vederea derularii unei noi etape de negociere, dupa analiza principalilor indicatori macroeconomici specifici tarii noastre. In contextul actual, in care se observa o acutizare a efectelor recesiunii si se preconizeaza noi reduceri ale consumului intern, cel mai probabil scenariu care va fi luat in considerare se bazeaza pe faptul ca, in 2011, Romania s-ar putea confrunta cu cel de-al treilea an consecutiv de recesiune, scaderea PIB fiind prognozata la circa 0,5%. Declinul economic de 7,2% al economiei nationale din 2009 (care a urmat unui an favorabil, cu o sporire a Produsului Intern Brut - PIB de 7,1%) a determinat aparitia unor probleme macroeconomice dificil de controlat. Totodata, absenta - de-a lungul anului trecut - a unor masuri reale de redresare a amplificat efectele recesiunii, astfel incat atat oficialii Guvernului Romaniei, cat si partenerii internationali vor revizui prognoza specifica anului in curs, ce ar putea fi stabilita pentru o scadere cuprinsa intre 1,5% si 1,8% a PIB. Majoritatea analistilor din mediul bancar al Romaniei este, insa, mult mai pesimista, evaluand contractia din 2010 la o cota de -3%. Incertitudinea specifica economiei tarii noastre, care constituie astazi o realitate de necontestat, face aproape imposibila elaborarea unor predictii care sa permita atat executivului, cat si reprezentantilor mediului de afaceri aplicarea unor strategii anuale de relansare economica. Lipsa de flexibilitate a structurii economiei si incoerenta politicilor guvernamentale constituie cei mai importanti factori care determina aparitia unui grad mare de inconsistenta a prognozelor. De altfel, expertii FMI nu au reusit sa evalueze corect situatia in urma vizitei efectuate in primavara anului in curs cand, dupa analiza elementelor puse la dispozitie de guvernanti, a rezultat faptul ca economia tarii noastre isi va reveni puternic in 2011, rata de crestere a PIB (+5,1%) fiind considerata, cu acea ocazie, printre cele mai puternice din regiune (ceea ce ar fi trebuit sa dea un impuls puternic pietei de investitii). Iata ca realitatea infirma din nou prognozele initiale pentru anul viitor, echipa de experti a FMI si ceilalti parteneri internationali (printre care autoritatile europene) fiind obligati sa treaca de la posibila crestere de 5,1% a PIB la o scadere de 0,5% in comparatie cu nivelul si asa fragil din 2010. De altfel, Ministerul Finantelor Publice (MFP) intrevede o accentuare a contractiei economice in 2011 (la cel putin 1,5%), ca urmare a efectelor majorarii TVA la 24%.
Specialistii Bancii Mondiale raman cei mai optimisti
Un aspect pozitiv luat in considerare de expertii Bancii Mondiale si subliniat de economistul-sef al acestei institutii in Romania, Catalin Pauna, se refera la faptul ca declinul economic este mai ponderat fata de anul trecut. "Observam ca economia Romaniei isi revine gradual, iesind treptat din criza economica. Ajustarea PIB se va inscrie pe un usor trend descendent, dar, cu toate acestea, contractia economica in 2010 nu va fi la fel de puternica precum cea din 2009. Exporturile nete ar putea sa aiba o contributie pozitiva la structura PIB din acest an, semnale favorabile fiind asteptate si de la formarea bruta de capital fix", a declarat Catalin Pauna. Cu toate acestea, discutiile cu oficialii FMI se anunta a fi dure, principalele probleme fiind constituite de plata arieratelor statului si de rectificarea bugetara ce va fi stabilita pentru ultimul semestru al anului. In cursul zilei de vineri, 23 iulie 2010, ministrul de resort, Sebastian Vladescu, a precizat ca rectificarea bugetara, precum si noile tinte macroeconomice vor fi stabilite impreuna cu expertii FMI si ai Uniunii Europene, a caror delegatie va fi prezenta pana pe data de 4 august a.c. "Indicatorii macroeconomici vor fi, de fapt, principala tema de discutie, dar fiecare dintre parti are evaluari proprii. Impreuna cu FMI si partenerii din UE vom planifica rectificarea bugetara, insa, in orice caz, tinta deficitului bugetar ramane stabilita la 6,8%", a adaugat Sebastian Vladescu. Declinul economic a afectat incasarile bugetare, care sunt cu aproape 1% din PIB sub nivelul programat, insa oficialul guvernamental a subliniat ca "tinta de deficit bugetar, de 18,2 miliarde lei pentru sfarsitul semestrului I, a fost respectata. In luna iunie, s-a observat o revigorare a veniturilor, in principal a celor provenite din TVA, dar nu putem inca evalua ponderea efectului cresterii vanzarilor sau pe cea a consolidarii gradului de colectare. Totodata, in iunie a.c. principala masura de mentinere a deficitului bugetar a fost reprezentata de evitarea oricaror cheltuieli de investitii din bugetul de stat, iar pentru ultima parte a anului se vor aproba diverse sume pe baza unui set de prioritati. Astfel, nu vor fi initiate proiecte noi, urmand a se finaliza numai cele aflate in faze avansate de realizare/implementare.
BERD se aliniaza la previziunile analistilor locali
Recent, oficialii Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) au dat publicitatii o prognoza de scadere a economiei romanesti cu 3% in 2010, iar pentru anul viitor PIB ar putea consemna o stagnare. "In trimestrul al treilea din 2010 va avea loc cea mai importanta contractie economica (-4,3% fata de perioada similara din 2009), dupa ce, in cele trei luni anterioare se pare ca PIB s-a majorat cu 0,8% fata de trimestrul I a.c. Romania va fi, astfel, printre putinele tari europene a caror economie nu-si va reveni in acest an, iar state precum Cehia, Ungaria, Polonia, Serbia, Slovacia, Turcia si Ucraina vor inregistra cresteri economice cuprinse intre 4% si 5%. In Romania, PIB a scazut in primele trei luni din acest an cu 2,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in conditiile in care, cu exceptia industriei, toate celelalte sectoare au regresat puternic. In schimb, in Cehia economia a avansat cu 1,2% fata de primele trei luni din 2009, in timp ce in Ungaria cresterea PIB s-a situat la 0,1%", se arata in documentul BERD. Prognozele ar putea fi si mai pesimiste, daca se ia in considerare faptul ca, in tara noastra, consumul intern (privat) are cea mai mare contributie la formarea PIB. Din datele disponibile pentru trimestrul I rezulta faptul ca indicatorul de consum s-a restrans cu 4% fata de intervalul similar din 2009 si va scadea mult mai puternic in continuare, de indata ce vor aparea efectele negative imediate ale masurilor de austeritate. Singurele domenii ce pot influenta in sens pozitiv tendinta descendenta a PIB sunt reprezentate de industrie si de activitatile de export. Astfel, in primul trimestru din acest an, industria a crescut cu 4,2%, in timp ce piata constructiilor s-a restrans cu 17,9%. Nici sectorul de servicii nu a iesit din recesiune, chiar daca ritmul de scadere s-a atenuat la -2%. Cu toate acestea, cel putin deocamdata, partenerii internationali isi reafirma sprijinul pentru tara noastra. "Angajamentul marilor institutii bancare ce au expunere in Romania, de a sprijini activitatea subsidiarelor locale, precum si pachetul de asistenta financiara multilaterala (acordat de FMI si UE - n.r.) ajuta la consolidarea increderii investitorilor si la intoarcerea economiei pe calea cresterii sustenabile", s-a afirmat la finalul intrevederii din Bruxelles dintre reprezentantii Comisiei Europene, cei ai FMI, BERD, Bancii Europene de Investitii, Bancii Mondiale, Bancii Centrale Europene, oficiali ai 9 banci comerciale importante (cu filiale locale) si autoritatile romane (conducerea Bancii Nationale a Romaniei, oficiali ai Ministerului Finantelor Publice etc.). Informatii suplimentare, la www.imf.org
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 021-336.04.17
ABONARE REVISTE
TSV
SISECAM
rehau
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

hospice doneaza
simonswerk left