Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Joi, 07 Noiembrie 2024
Hilti
Home - Stiri - Actualitatea interna
FMI: Perspective optimiste pentru economia tarilor din CEE
Actualitatea interna Publicat de Cosmin Dincu 08 Iul 2010 12:30
In cursul zilei de joi, 8 iulie 2010, expertii Fondului Monetar International au dat publicitatii o versiune actualizata a raportului intitulat "Perspectivele economiei mondiale" (World Economic Outlook) si au imbunatatit cu 0,4% proiectia de crestere economica din 2010 pentru regiunea Europei Centrale si de Est (CEE), la 3,2%. Intrucat influenta pietelor zonale este relativ ridicata si pentru Romania, se pare ca, in intervalul urmator, daca prognoza se va dovedi a fi corecta, se poate lua in considerare o majorare a ponderii exportului in structura Produsului Intern Brut al tarii noastre si o eventuala stabilizare a situatiei. "Estimarea de avans economic pentru 2011, in arealul CEE, se mentine la 3,4%, in timp ce la nivelul Uniunii Europene s-ar putea inregistra un salt de 1,6% (respectiv cel mult 1% in acest an). Proiectia se bazeaza pe faptul ca problemele financiare din zona euro vor avea efecte negative limitate in alte regiuni, iar intreruperea fluxului de capital spre economiile emergente si/sau aflate in curs de dezvoltare va fi temporara. Cu toate acestea, economiile emergente din Europa sunt cele mai afectate de efectele crizei financiare, in comparatie cu pietele in curs de dezvoltare din alte tari si regiuni. Efectele crizei din statele europene puternic industrializate s-au resimtit mai ales in tarile unde s-au creat cele mai puternice legaturi directe, pietele de valori mobiliare si cele financiare din Romania si Ungaria prezentand un grad sporit de risc. Expunerea bancilor din Europa Occidentala sugereaza faptul ca unele piete emergente s-ar putea confrunta cu o noua criza a creditarii, insa numai daca restrangerea finantarii va determina institutiile bancare in cauza sa-si retraga fluxurile de creditare transfrontaliere", se arata in raportul FMI. Pentru a evita aparitia unei noi recesiuni pe plan european, specialistii organizatiei de la Washington recomanda ca "guvernele statelor membre UE sa implementeze masuri rapide pentru a reface increderea pietelor si a investitorilor". Astfel, autoritatile centrale trebuie sa-si asume responsabilitatea de a elimina incertitudinile legate de expunerea bancilor la datoriile guvernamentale si la alte riscuri, asigurandu-se ca institutiile de credit au suficient capital, iar pietele dispun de lichiditati adecvate.
Economia globala se dezvolta intr-un ritm mai mare fata de cel anticipat
Proiectia referitoare la cresterea economiei mondiale din acest an a fost modificata in sens pozitiv, ajungand la 4,6%, iar estimarea pentru avansul de anul viitor a ramas aceeasi ca in raportul initial, la 4,3%. "In primul trimestru din 2010, economia globala s-a dezvoltat intr-un ritm anualizat de peste 5%, depasind estimarile anuntate in raportul anterior (publicat in luna aprilie 2010 - n.r.). Cel mai puternic avans a fost consemnat de economiile statelor din Asia, in timp ce, la nivel general, exista in prezent semnale incurajatoare referitoare la sporirea cererii din sectorul privat. Posibilitatea ca stresul financiar consemnat momentan in UE sa afecteze avansul economiei globale este foarte redusa, desi multi analisti sustin ca persista riscul de accentuare a problemelor financiare si de "contaminare" a tertelor piete, in contextul neincrederii determinate de achitarea datoriilor suverane ale unor tari", se mai arata in raportul FMI. Pentru Germania, cea mai puternica economie din Europa, expertii FMI au majorat la 1,4%, prognoza de avans al PIB din acest an, iar in 2011 PIB al Germaniei ar putea creste cu 1,6% (ritm mai lent fata de cel anticipat anterior). Referitor la SUA, cea mai importanta economie din intreaga lume, se preconizeaza o sporire de 3,3% a PIB in 2010, respectiv de 2,9% in 2011, ceea ce inseamna ca pe piata americana nu mai exista semnale cu privire la riscul de aparitie a unui nou val de recesiune. "Pentru a accentua trendul ascendent al economiei mondiale, statele dezvoltate trebuie sa urgenteze reformarea sistemului financiar, luand masuri de recapitalizare a bancilor, restructurare si consolidare a sectorului bancar si de revizuire a normelor din domeniu. In absenta unei recapitalizari si restructurari complete a sistemului bancar, fluxul de creditare spre economie continua sa fie prejudiciat", se mai arata in raportul FMI.
Industria - singurul element pozitiv al economiei din Romania
Conform datelor publicate recent de Institutul National de Statistica (INS), productia industriala (ca serie bruta) s-a majorat cu 5,3% in primele 5 luni ale acestui an, fata de perioada similara din 2009. "Cele mai semnificative cresteri s-au inregistrat in ramura de productie si furnizare de energie electrica si termica, gaze, apa calda si la sistemele de conditionare a aerului (+13,3%), industria prelucratoare consemnand un salt mai apropiat de media sectorului (+5,4%). In luna mai a.c., productia industriala (serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de factorul sezonier) a crescut cu 4,1%, comparativ cu luna corespunzatoare din anul precedent, majorare datorata productiei si furnizarii de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+7,2%) si industriei prelucratoare (+4,7%, in timp ce activitatea din industria extractiva a scazut cu 13,8%. In ceea ce priveste marile grupe industriale, s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor de capital (+11,8%), in industria bunurilor intermediare (+9,3%) si in industria energetica (+1,8%). Reflectand realitatea economica din prezent, industria bunurilor de uz curent si cea a produselor de folosinta indelungata s-au depreciat cu 2,6%, respectiv cu 1,9%", se precizeaza intr-un comunicat al INS. Informatii suplimentare, la www.imf.org, www.insse.ro
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 021-336.04.17
rehau
TSV
ABONARE REVISTE
SISECAM
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

hospice doneaza
simonswerk left