Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Vineri, 10 Ianuarie 2025
Hilti
Home - Stiri - Actualitatea interna
Glaful - element important al tamplariei termoizolante
Actualitatea interna Publicat de AG&F 25 Nov 2004 11:30
(Imagini disponibile la https://www.fereastra.ro/arhiva/foto.php?topic=3Finisajele constituie secretul unei amenajari reusite, iar neglijarea detaliilor poate genera probleme in exploatare. Unul dintre sistemele cele mai eficiente pentru protectia impotriva infiltratiilor il constituie glaful (pervazul), care asigura totodata si limitarea pierderilor de energie. Latura functionala este completata de cea estetica, glaful oferind un plus de eficienta si confort. Arhitectii si beneficiarii au la dispozitie atat produse realizate din materiale moderne, durabile, cat si o gama completa de accesorii (capace laterale de protectie, suport de montaj etc.). Majoritatea proiectantilor considera ca fereastra fara glaf este... neterminata. In consecinta, acest element se poate adapta oricarui tip de constructie civila (imobile rezidentiale, administrative etc.), in functie de configuratia amenajarii interioare. Glaful completeaza cu succes tamplaria termoizolanta din aluminiu, PVC si lemn stratificat, utilizarea acestuia determinand cresterea andurantei ferestrelor si imbunatatirea design-ului.

Glaful de exterior asigura eficienta ferestrei
Utilizarea glafului exterior este deosebit de importanta, deoarece acesta contribuie la eficienta intregului ansamblu al ferestrei termoizolante. In multe cazuri, beneficiarii constata - mai ales in sezonul rece - ca in jurul ferestrei si pe peretele adiacent persista umezeala provenita din infiltratii si/sau condens, cu toate efectele negative aferente (lipsa de confort, mucegai, degradarea tencuielii etc.). Daca tamplaria este executata/montata corect, principala cauza a acestui fenomen o constituie lipsa glafurilor exterioare sau degradarea celor existente. Specialistii au constatat ca, de regula, amplasarea ferestrei in planul peretelui este variabila, in functie de situatie. Pentru diminuarea pierderilor de energie, la peretele cu un singur strat de zidarie se recomanda montajul ferestrei in zona mediana (la mijloc). In cazul peretilor din mai multe straturi, fereastra va fi amplasata retras (spre interior), iar la exterior ramane un segment care se obtureaza cu un material pe baza de ciment rezistent la infiltratii, astfel incat tocul sa fie acoperit pe circa 1-2 cm. Totusi, in multe cazuri, aceste operatii sunt ineficiente, fiind posibila infiltrarea apei pluviale, iar in aceasta situatie utilizarea glafului exterior hidroizolator este obligatorie.

Glafurile reprezinta o investitie necesara
Materialele pe baza de ciment care se folosesc la inchiderea exterioara a golurilor de tamplarie asigura protectie optima numai daca sunt dispuse in plan vertical, pentru a putea permite scurgerea apei. Suprafetele orizontale din beton necesita izolatii suplimentare, similare elementelor pentru terasele cladirilor rezidentiale multietajate. Astfel, montajul unui glaf exterior adecvat devine o componenta de baza in cadrul sistemului de protectie hidrofuga a cladirii. Uneori, din motive financiare si din lipsa informatiilor, unii beneficiari renunta la achizitia de glafuri exterioare. Se realizeaza, astfel, economii aparente (de moment), deoarece degradarea anuala a peretilor impune investitii considerabile si costuri nejustificate pentru reabilitare. Specialistii afirma ca o fereastra montata pe un perete exterior trebuie prevazuta obligatoriu cu glaf, sistemele profesionale existente pe piata asigurand o protectie adecvata. Improvizatiile sau ignorarea necesitatii acestui element au consecinte negative pe termen lung, prin diminuarea nivelului de confort si degradarea cladirii.

Sisteme de glafuri pentru exterior Gutmann
Majoritatea glafurilor exterioare profesionale sunt confectionate din aluminiu. Intre acestea se distinge sistemul Gutmann - Germania, care asigura protectia eficienta a fatadei constructiei (in zona ferestrei), impiedicand infiltratiile si deteriorarea spaletilor. Elementele de inchidere laterala (capacele din PVC dur, rezistent la radiatii UV) impiedica deteriorarea tencuielii si zidariei. Dimensiunile standard disponibile sunt cuprinse intre 150 si 360 mm, in culorile alb, maro inchis si nuanta metalului, dar se pot asigura, in acelasi timp, si alte marimi sau culori din paleta RAL, astfel incat beneficiarul sa aleaga varianta adaptata oricarei situatii. Specialistii acorda o atentie deosebita montajului, care este determinant pentru comportarea ulterioara in exploatare a intregului ansamblu. Astfel, nivelul de inclinare a glafului trebuie sa fie de peste 5 grade fata de unghiul drept. Totodata, se vor lua masuri de amortizare a zgomotului, fiind necesara in anumite cazuri montarea unor folii fonoizolatoare. Pentru glafurile lungi, la fiecare distanta de 3.000 mm se realizeaza imbinari (rosturi) si compensarea dilatatiei, iar dirijarea apei va fi asigurata la partile laterale. Daca tamplaria se monteaza concomitent cu glafurile, sistemul Gutmann se amplaseaza sub toc, pe un profil de inaltare, iar in cazul renovarii fixarea se face direct pe profilul de toc. Pentru a fi evitata formarea de punti termice si aparitia condensului, glafurile de exterior/interior se instaleaza peste un strat termoizolant. Glafurile exterioare Gutmann prezinta urmatoarele avantaje:* sunt confectionate din aluminiu cu grosimea de 2 mm, ceea ce le confera siguranta in exploatare si robustete;* capacele din PVC elimina posibilitatea infiltratiilor laterale;* montajul inclinat la unghi de 6 grade permite scurgerea rapida a apei;* asigura o ventilatie optima, iar rigidizarea se realizeaza cu suporti metalici de spalet.In functie de modalitatea de montaj, glafurile pot fi prevazute cu garnitura de etansare.Pentru a limita aparitia fenomenului de condens, specialistii recomanda beneficiarilor sa achizitioneze sisteme de glafuri exterioare, care protejeaza tamplaria de actiunea agentilor agresivi de mediu.

Glaful de interior evidentiaza finisajele
Glafurile interioare asigura protectia peretelui si au rol estetic, fiind o solutie profesionala pentru constructii noi/renovari. Aceste sisteme evidentiaza finisajele, creand confort si armonie. Pot fi confectionate din PVC, PAL etc., in diferite nuante, inclusiv imitatii de marmura/lemn sau chiar din lemn masiv de esenta tare. Daca glafurile de interior obtureaza elementele de incalzire, riscul formarii condensului poate fi diminuat prin executia unor fante sau perforatii in cadrul pervazului. Informatii suplimentare, la www.glaf.ro si in editia noiembrie-decembrie a revistei FERESTRE & USI. (Detaliile pentru realizarea articolului au fost furnizate de specialistii companiei Corina Gealan - Bucuresti.)
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 021-336.04.17
rehau
TSV
SISECAM
ABONARE REVISTE
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
 
hospice doneaza
simonswerk left