Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Duminica, 24 Noiembrie 2024
Hilti
Home
INS: Piata autohtona de constructii se afla, inca, in recesiune
Actualitatea interna Publicat de Cosmin Dincu 09 Apr 2010 18:44
La data de 9 aprilie a.c., expertii Institutului National de Statistica (INS) au dat publicitatii comunicatul intitulat "Situatia lucrarilor de constructii in luna februarie 2010". Analizand documentul respectiv, se poate observa faptul ca volumul lucrarilor de constructii in intervalul analizat a scazut fata de luna anterioara, atat ca serie bruta, cat si ca serie ajustata (in functie de numarul de zile lucratoare si de factorul sezonier) cu 3,4%, respectiv cu 13,8%. In raport cu luna februarie a anului 2009, s-a constatat un regres de 27,1% (ca serie bruta) sau de 23,6% (ca serie ajustata), ceea ce inseamna ca sectorul de profil se afla, inca, in plina recesiune. "In februarie 2010, volumul lucrarilor de constructii (serie bruta) a scazut fata de luna ianuarie a.c. cu 3,4%, deprecierea fiind evidentiata la toate elementele de structura, astfel: lucrari de intretinere si reparatii curente (-8,6%), lucrari de reparatii capitale (-1,2%) si lucrari de constructii noi (-1,1%). Luand in considerare principalele tipuri de constructii, se remarca diminuari la cladirile rezidentiale (-8,8%) si la constructiile ingineresti (-7.8%), in timp ce la imobilele nerezidentiale s-a inregistrat o crestere de 11,4%", se arata in comunicatul INS. Ca serie ajustata, valorile sunt diferite, intrucat reprezinta o estimare a efectului numarului de zile lucratoare si a celui calendaristic (perioadele de sarbatori religioase sau nationale), precum si o corectare a valorilor extreme (schimbari de nivel ocazionale, tranzitorii sau permanente) si interpolarea valorilor lipsa. Astfel, in luna februarie 2010 (comparativ cu ianuarie a.c.), s-a inregistrat o scadere de 13,8% a volumului lucrarilor de constructii, repartitia cotelor de contractie pe elemente de structura fiind urmatoarea: proceduri de intretinere si reparatii curente (-17,9%), lucrari de reparatii capitale (-14,8%) si constructii noi (-12,5%). In functie de tipologie, volumul lucrarilor de constructii a scazut cu 28,7% la cladirile rezidentiale, in timp ce la constructiile ingineresti si la cladirile nerezidentiale au fost consemnate diminuari de 13%, respectiv de 9,7%. Se poate, totusi, remarca faptul ca – in ceea ce priveste sectorul imobilelor cu alta destinatie fata de cea de locuinta – in luna februarie a avut loc o moderare a trendului descendent, sporirea volumului de lucrari (analizata ca serie bruta) fiind un semnal (deocamdata, timid) al reinceperii activitatii de edificare a anumitor obiective in intreaga tara.
Lucrarile de intretinere si reparatii curente raman preponderente
In documentul INS se mai subliniaza faptul ca, in februarie a.c. (fata de luna corespunzatoare a anului precedent), ca serie bruta, volumul lucrarilor de constructii a scazut cu 27,1%. "Pe elemente de structura, s-au consemnat declinuri la lucrarile de reparatii capitale (-44,7%) si la cele de constructii noi (-37,4%), insa procedeele de intretinere si reparatii curente au fost preponderente, majorandu-se, ca volum, cu 33,5%. In functie de tip, volumul lucrarilor de constructii a scazut astfel: cladiri rezidentiale (-60,9%) si imobile nerezidentiale (-36,8%), dar regresul a fost compensat partial de o sporire pe segmentul constructiilor ingineresti (+7%). Luand in considerare aceeasi baza anuala de calcul, dar ca serie ajustata, s-a constatat ca in luna februarie 2010 volumul lucrarilor de constructii a scazut cu 23,6%. Din punct de vedere structural, un declin semnificativ s-a inregistrat atat la lucrarile de reparatii capitale (-39,7%), cat si la cele de constructii noi (-35,2%). In schimb, numarul lucrarilor de intretinere si reparatii curente a crescut cu 32,5%. Pe tipuri de constructii, indicatorul analizat s-a diminuat la cladirile de locuit (-58%) si la cele nerezidentiale (-33,9%), in vreme ce pentru constructiile ingineresti (inclusiv cai de comunicatii terestre, constructii hidrotehnice si subterane, linii de transport al energiei electrice etc.) volumul lucrarilor a sporit cu 9,7%.
Scadere fata de primele doua luni din 2009
Analizand situatia din intervalul ianuarie-februarie a.c. in comparatie cu primele doua luni din 2009, expertii INS au constatat faptul ca volumul lucrarilor de constructii, serie bruta, a scazut cu 19,5%. "Pe elemente de structura s-au inregistrat scaderi la lucrarile de reparatii capitale (-37,8%) si la lucrarile de constructii noi (-32,5%). In schimb, la lucrarile de intretinere si reparatii curente, acest indicator a crescut cu 55,8%. In functie de tip, volumul lucrarilor de constructii s-a diminuat la cladirile rezidentiale cu 53,1% si la cladirile nerezidentiale cu 32,7%. La constructiile ingineresti, volumul lucrarilor de constructii s-a majorat cu 13,5%. Ca serie ajustata, s-a consemnat o depreciere de 18,3%, scaderea fiind evidentiata din punct de vedere structural la lucrarile de reparatii capitale (-34,6%) si la cele de constructii noi (-33,1%). S-a inregistrat o crestere de 53,4% la lucrarile de intretinere si reparatii curente. Pe tipuri de constructii au fost consemnate scaderi la cladirile rezidentiale (-51%) si la imobilele nerezidentiale (-31,3%), in vreme ce la constructiile ingineresti s-a inregistrat o crestere de 13,5%. Informatii suplimentare, la www.insse.ro
 
SISECAM
TSV
rehau
ABONARE REVISTE
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
 
hospice doneaza
simonswerk left