Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Joi, 07 Noiembrie 2024
Hilti
Home
INS: Scadere de 16% a pietei de constructii in semestrul I
Actualitatea interna Publicat de Cosmin Dincu 06 Aug 2010 12:50
Potrivit celor mai recente date publicate de Institutul National de Statistica (INS), in semestrul I al anului in curs volumul lucrarilor de constructii (ca serie bruta) s-a diminuat cu 15,7% fata de perioada similara a anului trecut, cele mai importante deprecieri consemnandu-se pe segmentele de cladiri noi (-22,5%) si reparatii capitale (-8,3%), in timp ce, in cazul procedeelor de intretinere si reparatii curente a avut loc un salt de 5,8%. "In schimb, in luna iunie a.c., s-a consemnat o majorare de 46,7% a lucrarilor de constructii in comparatie cu indicele consemnat in mai 2010, dar, daca se ia ca perioada de referinta cele 30 de zile similare din 2009, se observa o scadere de 5,2%", se precizeaza in comunicatul INS. In aceste conditii, declinul din primele sase luni ale lui 2010, calculat in functie de numarul de zile lucratoare si de factorul sezonier (ca serie ajustata), a fost, evident, mai puternic, ajungand la 16%. Scaderea a fost evidentiata la unele elemente de structura, cum ar fi lucrari de constructii noi (-26%) si lucrari de reparatii capitale (-12,7%). Singura majorare a activitatii a fost consemnata in cazul lucrarilor de intretinere si reparatii curente (+15%). Revenind la analiza indicatorilor de serie bruta, expertii INS subliniaza faptul ca "pe obiecte de constructii, volumul lucrarilor specifice a scazut la toate componentele, astfel: cladiri rezidentiale (-34%), imobile nerezidentiale (-22,4%) si constructii ingineresti (-0,8%)".
Reluare a activitatii, in luna iunie
Se poate observa, astfel, ca piata imobilelor de locuit reprezinta si in continuare cel mai afectat sector al domeniului constructiilor, desi in luna iunie a.c. s-a constatat o reluare a activitatii. Astfel, in perioada analizata, "cresterea de 46,7% (ca serie bruta, fata de cele 30 de zile anterioare) s-a evidentiat pe toate elementele de structura: lucrari de reparatii capitale (+67,7%), lucrari de constructii noi (+43,7%), respectiv proceduri de intretinere si reparatii curente (+42,7%). Daca se ia in considerare tipologia constructiilor, cel mai semnificativ avans s-a remarcat la cladirile rezidentiale (+79,4%), urmate de constructiile ingineresti (+46,5%) si de imobilele cu alta destinatie decat cea de locuinta (+25,8%)". Acesta reprezinta un semnal clar de reluare a activitatii pe toate planurile, dupa ce, in luna mai, se atinsese un prag critic in ceea ce priveste dinamica lucrarilor de constructii. Ca serie ajustata, majorarea din iunie a fost de 16,6%, toate elementele de structura avand un trend pozitiv: lucrari de reparatii capitale (+34,3%), lucrari de intretinere si reparatii curente (+17,2%) si constructii noi (+17%). Ca tipologie, s-a evidentiat aceeasi ordine ca si in cazul seriei brute, chiar daca ritmul de crestere are un nivel mai mic: cladiri rezidentiale (+35,5%), constructii ingineresti (+19,8%) si cladiri nerezidentiale (+4,7%). Totusi, in luna iunie a.c. impactul masurilor guvernamentale de austeritate a fost cvasiinexistent, iar noile conditii din acordul stand-by (incheiat cu Fondul Monetar International) erau necunoscute. De aceea, este putin probabil ca dinamica specifica lunii iunie sa fie mentinuta pana la finele anului, prima premisa negativa care ar putea frana reluarea lucrarilor fiind constituita de majorarea TVA, masura intrata in vigoare la data de 1 iulie 2010. Alti factori destabilizatori, care vor afecta in mod cert piata de constructii in intervalul urmator, sunt constituiti de scaderea comenzilor din partea populatiei (a carei putere de cumparare se situeaza pe un trend continuu descendent), de incidentele de plata, de mediul de afaceri restrictiv si extrem de concurential, de initiativele legislative haotice (care indeparteaza potentialii investitori straini), de fiscalitatea excesiva etc. In acest an, economia romaneasca va functiona cu mult sub potentialul sau - aspect subliniat si de guvernatorul bancii centrale. In cadrul unei conferinte prilejuite de prezentarea raportului asupra inflatiei, Mugur Isarescu a aratat ca "deficitul existent al cererii si arieratele statului determina o redresare intarziata a Produsului Intern Brut, datoriile guvernamentale functionand ca un impozit dur asupra mediului economic".
S-a lucrat la 84% din nivelul primului semestru al anului trecut
Revenind la analiza datelor comunicate de INS, expertii institutului au subliniat ca, in primul semestru al acestui an, volumul lucrarilor de constructii s-a situat la 84% din nivelul consemnat in aceeasi perioada din 2009. "Pe elemente de structura, activitatea de executie a constructiilor noi s-a derulat intr-un ritm care a reprezentat 74% din volumul lucrarilor similare realizate in semestrul I 2009, in timp ce la reparatii capitale s-a remarcat o pondere de 87,3%. Singura majorare de 15% (peste indicele de 100% din 2009) a avut loc in cazul procedeelor de intretinere si reparatii curente", se mai arata in comunicatul INS. In ceea ce priveste metodologia utilizata de analistii institutului, "constructiile noi reprezinta rezultatul acelor activitati care determina direct crearea de noi spatii (de locuit sau cu alta utilizare) sau crearea de noi structuri la constructiile civile existente. Lucrarile de reparatii capitale la constructii existente reprezinta complexul de lucrari care se executa la imobile si alte constructii existente, dupa expirarea fiecarui ciclu de functionare prevazut in normele tehnice si care au ca scop mentinerea caracteristicilor tehnico-economice ale constructiilor pe intreaga durata de serviciu normata. Lucrarile de intretinere si reparatii curente la cladiri si constructii existente reprezinta ansamblul de operatii (zugravire, vopsire, repararea unor parti neinsemnate) ce se realizeaza la o constructie existenta pentru a asigura continuitatea folosirii acesteia, impiedicarea unei uzuri rapide si prelungirea duratei de functionare". Astfel, se pare ca, in timpul recesiunii, firmele din bransa isi asigura supravietuirea si continuitatea pe piata prin executia de lucrari minore, din ultima categorie analizata de INS. Intrucat veniturile incasate de operatorii economici ca urmare a efectuarii preponderente a lucrarilor de intretinere si reparatii curente sunt mai reduse, se asteapta ca in acest an piata de constructii sa contribuie intr-o proportie insemnata la scaderea PIB. Informatii suplimentare, la www.insse.ro, www.bnr.ro
 
SISECAM
TSV
ABONARE REVISTE
rehau
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

hospice doneaza
simonswerk left