Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Duminica, 06 Octombrie 2024
Hilti
Home - Stiri - Actualitatea interna
Livrari de 50 de tone de vopsea SIKKENS pentru lemn stratificat
Actualitatea interna Publicat de AG&F 24 Aug 2004 11:30
Compania Color Magic, din Bucuresti, este importator si distribuitor de sisteme profesionale de lacuire/vopsire Sikkens (Olanda) pentru fabricarea lemnului stratificat. "Vanzarile se afla in continua crestere, de la 4 tone in 2001, la 16 tone in 2002 si 35 de tone anul trecut (peste 8 miliarde lei). Pentru anul in curs previzionam livrari totale de 50 de tone si o majorare a numarului de clienti. Investitiile (de la infiintare pana in prezent) insumeaza 200.000 de euro, fiind concretizate in utilaje si stoc pentru solicitari curente. Volumul pietei materialelor de finisare pentru tamplaria din lemn stratificat este de circa 200 de tone/an, firmele reprezentative in domeniu fiind Color Magic, Sayer Lac, din Cluj-Napoca, Milesi - Satu Mare si ICLA - Bucuresti. Calitatea produselor Sikkens si competenta echipei Color Magic ne-au ajutat sa dobandim o cota de piata de 25%", a declarat domnul ing. Cristian Stana, directorul firmei. Concepute initial pentru productia de mobila, produsele ecologice de acoperire pe baza de rasini acroalchidice si dispersii pure diluabile in apa ofera protectie impotriva umiditatii, radiatiilor UV si diferentelor mari de temperatura, inclusiv pentru tamplaria din lemn stratificat.

Lemnul este permanent "la moda"
"Productia de ferestre si usi din lemn stratificat de calitate presupune investitii importante pentru utilaje; de aceea, numarul companiilor implicate in domeniu este limitat. Lemnul este considerat, in mod eronat, un material scump, dedicat segmentului de top al pietei. Pe termen mediu, nivelul de utilizare a acestuia va creste, prin schimbarea mentalitatii beneficiarilor, care vor descoperi, in timp, ca acest tip de tamplarie este permanent "la moda". Unii executanti se axeaza exclusiv pe dezvoltarea capacitatii de productie si pierd din vedere faptul ca fabricarea de ferestre din lemn stratificat se afla la limita dintre tehnologie si arta. Cand efectuezi investitii de peste jumatate de milion de euro responsabilitatea este mare si nu poti sa faci rabat de la calitate. Alegerea sistemului adecvat de finisare trebuie sa fie o preocupare prioritara a fabricantilor", a adaugat domnul Stana.

Sistemele translucide sunt cele mai solicitate
Color Magic are in dotare un utilaj de mixare a vopselelor Sikkens, asigurand 10 culori standard si peste 100 de nuante la cerere. Anul trecut, cele mai solicitate au fost produsele translucide - 90%. Din punct de vedere al culorilor, au fost preferate cele de stejar (40%), teak - maro-roscat (10%), palisandru - visiniu (10%) si altele (30%). Sistemele de vopsire opace (peste 1.000 de nuante) au reprezentat numai 10% din livrarile totale (alb si pastel). Producatorii autohtoni de lacuri/vopsele nu realizeaza sortimente speciale pentru protectia lemnului stratificat. "Sistemele profesionale Sikkens respecta normele germane de calitate, fiind preferate de majoritatea producatorilor autohtoni de ferestre (90%). Costul cu finisarea are o pondere de 8-10% din pretul total al unei ferestre, iar principalele probleme la tamplaria din lemn stratificat sunt generate de montajul incorect si sistemul de protectie neadecvat", precizeaza directorul companiei.

Avantajele folosirii produselor diluabile cu apa
Pentru un sistem alchidic in trei straturi, uscarea completa a vopselelor diluabile cu solvent se realizeaza in circa trei zile. La noul sistem acrilic Sikkens pe baza de apa, timpul de uscare se reduce la 4,5 pana la 12 ore, ceea ce asigura o crestere considerabila a productivitatii. Permeabilitatea crescuta la vapori ofera protectie lemnului si ii permite "sa respire". Este cunoscut faptul ca deformarea elementelor din lemn se datoreaza si permeabilitatii scazute a stratului de protectie, deoarece impiedica transferul vaporilor de apa. La ferestrele lacuite cu produse tip solventi apar bule de aer pe suprafata finisata. "Elasticitatea sistemelor pe baza de apa confera anduranta tamplariei, iar intervalul de succesiune a operatiilor de intretinere este indelungat (revopsire la 3-5 ani), in functie de sistemul de protectie si tipul constructiei", sustine directorul Color Magic. Potrivit testelor efectuate, vopselele diluabile cu apa au o aderenta buna, datorita combinatiei acrilo-alchidice, iar procedeul de aplicare "ud pe ud" reprezinta o caracteristica foarte importanta.

Finisajele necorespunzatoare degradeaza tamplaria
Vopselele Sikkens sunt realizate in conformitate cu standardul DIN EN 71/III, fiind ecologice, deoarece contin numai 2% solventi (47% la cele clasice). Pe piata germana, nivelul de utilizare a sistemelor de vopsire diluabile cu apa pentru tamplarie este de 80%. "Rezistenta sporita a ferestrelor la conditii de mediu si degradare in timp este conferita de forma constructiva (DIN 68 800 T2), calitatea lemnului, alegerea corecta a vopselei/culorii, protectia zonelor critice (capat de fibra/imbinari in V) si montajul adecvat. In unele situatii, aplicarea de finisaje necorespunzatoare afecteaza aspectul si anduranta produsului finit. Astfel, lacurile incolore si vopselele in nuante deschise (pe baza de solvent) pot determina pigmentarea scazuta a suprafetei si absorbtia radiatiei UV in structura. Ca urmare, lignina (substanta organica prezenta in fibra lemnului) este atacata, iar in timp apare efectul de "blistering" (umflare). In cazul unor temperaturi de peste 80 grade C (pentru suprafata superficiala), sistemele clasice de finisare in culori inchise determina scurgeri de rasina si formarea de fisuri prin uscarea exagerata a lemnului", a incheiat domnul Stana.

Structura si tipuri de profile din lemn
Productia de ferestre din lemn stratificat si pregatirea suprafetei impun respectarea unor cerinte de baza (conform DIN 18 355). Semifabricatele utilizate trebuie sa fie fara noduri si fibre rasucite, cu inele de crestere aproximativ egale (maximum 6 mm). Tipul de taiere (radial sau tangential) determina nivelul de deformare ulterioara a lemnului. Exista mai multe optiuni pentru realizarea profilelor. Se disting patru categorii: laminate cu strat inferior si superior continuu (A), laminate cu strat superior imbinat "in deget" (B), cu imbinare longitudinala tip deget (C) si monobloc - nelipite (D)

Finisare cu sistem translucid
Lemnul trebuie sa aiba un grad de umiditate distribuit uniform (deoarece materialul foarte uscat este absorbant) si suprafata neteda (zonele aspre au continut mare de umiditate). Nu este indicata prezenta capetelor de fibra, deoarece acestea "se ridica" la aplicarea sistemului de finisare.

Cerinte constructive pentru ferestre
Profilul cantului va fi mai mare de 2 mm, iar inclinarea celui de scurgere mai mare de 15 grade. Marginea de scurgere va depasi 7 mm, in timp ce distanta intre rama si toc este de cel putin 1 mm.

***

Concernul Akzo Nobel din Olanda are peste 200 de ani de experienta in productia de lacuri/vopsele speciale, sistemele Sikkens fiind in top. Liderul mondial in domeniu a realizat in 2003 vanzari nete de lacuri/vopsele de 5,2 miliarde euro. Divizia Coatings are 30.000 de angajati si unitati de productie/reprezentante in 60 de tari. Mai multe informatii la www.sikkens.com.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 021-336.04.17
rehau
TSV
SISECAM
ABONARE REVISTE
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

hospice doneaza
simonswerk left