Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Miercuri, 22 Ianuarie 2025
Hilti
Home
MARCAJ CE: Amendamentul A1 nu rezolva complet problema testelor periodice
Actualitatea interna Publicat de Ovidiu Stefanescu 18 Aug 2010 15:04
Controversele aparute in ultima perioada pe piata din Romania, legate de obligativitatea sau oportunitatea realizarii unor teste periodice de catre producatorii de tamplarie termoizolanta pentru a demonstra compatibilitatea dintre caracteristicile produselor proprii si cele stipulate in cadrul declaratiei de conformitate si a marcajului CE, au continuat si dupa aprobarea de catre Comitetul European pentru Standardizare (CEN) a Amendamentului A1 la normativul SR EN 14351-1. "Nu este admisibil ca fiecare sa interpreteze dupa bunul plac legislatia comunitara. Asa cum corect a observat inclusiv Ulrich Sieberath si cum am subliniat si noi in repetate randuri, nici macar nu era necesara clarificarea sau detalierea procedurilor de aplicare in cascada a conformitatii produselor, de vreme ce standardul existent era suficient de clar din acest punct de vedere, iar recomandarile Comitetului Permanent pentru Constructii de pe langa Comisia Europeana includeau metoda respectiva printre alternativele aflate la dispozitia fabricantilor europeni (ca sa nu mai vorbim despre expertiza tehnica a membrilor respectivei institutii, care se afla mai presus de orice banuiala de incompetenta). Cu toate acestea, la insistentele autoritatilor de reglementare a pietei constructiilor din mai multe state membre ale Uniunii Europene, s-a ajuns la elaborarea unor explicatii detaliate, pentru a fi eliminata orice interpretare rauvoitoare. Se pare ca nici acest demers nu este suficient, intrucat si in conditiile actuale multi producatori din Romania aleg sa nu realizeze verificarile periodice prevazute in standard. Se pare ca singura solutie ramasa este aceea a redactarii de catre ministerul de resort a unei note prin care aceste teste sa devina obligatorii", a declarat Doina Mincu, director general al companiei 3M Security, firma specializata in implementarea controlului productiei fabricii (FPC).
 
Prevederi explicite, interpretate in stil autohton
 
In continuare, sunt prezentate cateva dintre prevederile incluse in Amendamentul A1, pentru a elimina neintelegerile care greveaza domeniul legislativ specific. Astfel, la paragraful 7.3.6. se mentioneaza, in mod explicit, faptul ca fabricantul are obligatia de a stabili procedurile prin care sa se asigure de mentinerea caracteristicilor declarate la nivelurile initiale. De asemenea, trebuie realizate incercari si verificari atat ale produselor finite, cat si ale partilor componente. Toate acestea se vor pune in practica tinandu-se cont de un plan de testare (ce cuprinde frecvente si criterii de verificare) elaborat de fabricant si care sa fie in concordanta cu prevederile standardelor de testare. In cadrul capitolului 7.5 se precizeaza ca trebuie derulata verificarea regulata a FPC, pe baza documentatiei aferente, prin realizarea de testari aleatorii care sa asigure determinarea valorilor pentru caracteristicile relevante. "Cu alte cuvinte, desi nu se afirma faptul ca este necesara colaborarea cu un laborator pentru verificarile respective, este clar ca, pentru a respecta legislatia actuala, incercarile sunt obligatorii. Acest lucru este posibil in doua situatii distincte: fie fabricantul detine propriile instalatii de incercare (calibrate periodic de catre un organism notificat), fie acesta apeleaza la colaborarea cu institutiile de certificare. In Romania - pana in prezent - nicio companie nu a realizat investitii pentru asemenea dotari, astfel incat ramane valabila varianta a doua. Din pacate, in conditiile actuale de recesiune, in care atentia conducerii companiilor se concentreaza preponderent pe limitarea costurilor, este putin probabil ca aceste demersuri sa fie duse la bun sfarsit. Aceasta inseamna ca - cel putin pana la finalizarea crizei sau odata cu inasprirea controalelor efectuate de organele abilitate ale statului - legislatia comunitara continua sa fie eludata in tara noastra", a incheiat Doina Mincu. Informatii suplimentare, la www.3msecurity.ro
 
rehau
TSV
SISECAM
ABONARE REVISTE
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
 
hospice doneaza
simonswerk left