Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Joi, 09 Ianuarie 2025
Hilti
Home - Stiri - Actualitatea interna - MDRT: Lucrarile de reabilitare termica din Bucuresti sunt costisitoare
MDRT: Lucrarile de reabilitare termica din Bucuresti sunt costisitoare
Actualitatea interna Publicat de Cosmin Dincu 04 Mar 2011 17:52
O analiza a situatiei implementarii programului de reabilitare termica a blocurilor de locuinte in 2010 releva faptul ca, la nivelul Capitalei (cu unica exceptie a Primariei Sectorului 2), edilii locali au derulat lucrari al caror cost a depasit nivelul prevazut in standardul specific elaborat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT). Intrucat anul trecut nu au existat fonduri pentru initierea lucrarilor la imobilele multietajate pentru care asociatiile de proprietari au depus noi cereri in acest sens, sumele aferente programului multianual, acordate din bugetul de stat, au fost alocate in vederea continuarii proiectelor incepute in 2009 (in limita creditelor de angajament defalcate pe sectoare). "Conform standardului de cost aprobat pentru un imobil-tip (P+4E), realizat din panouri mari integral prefabricate in sistem fagure, cu 20 de apartamente situate pe o singura scara (din care doua garsoniere, zece unitati locative cu doua camere si opt cu trei camere), investitia totala nu ar trebui sa depaseasca 61.708 euro (valoare informativa, fara TVA). Astfel, rezulta un cost unitar de 55 de euro (exclusiv TVA), respectiv de 2.035 euro pentru fiecare garsoniera (cu o arie utila de 37 mp), 2.860 euro/unitate locativa in cazul apartamentelor de doua camere (cu o suprafata de 52 mp) si de 3.630 euro/unitate la cele de trei camere (66 mp). In ceea ce priveste costul raportat la fiecare element de constructie, izolarea partii opace a peretelui exterior si reabilitarea planseului peste subsol reprezinta cele mai ieftine operatiuni (cu materiale al caror costuri informative sunt de 30 euro/mp, respectiv de 12 euro/mp), iar cele mai costisitoare raman elementele vitrate (115 euro/mp) si materialele folosite la termoizolarea terasei (36 euro/mp)", informeaza reprezentantii ministerului de resort.  
Situatia investitiilor in cele 6 sectoare din Bucuresti
Consultand datele publicate recent de MDRT, anul trecut au fost finalizate lucrarile la 30 de blocuri de locuinte (cu 1.170 de apartamente), situate in sectorul 1, investitia aferenta fiind de 42,6 milioane de lei (aproximativ 10,1 milioane de euro). Potrivit unui calcul simplu, prin care valoarea totala a lucrarilor se imparte la numarul de apartamente, reiese o medie de peste 8.600 de euro pentru fiecare unitate locativa. De asemenea, in cazul unui imobil multietajat cu 12 apartamente (din centrul Capitalei), reabilitat prin intermediul Primariei Sectorului 1, valoarea investitiei pe apartament a depasit un posibil record national, ajungand la o medie de aproape 31.000 de euro/unitate locativa. In sectorul 2 suma aferenta continuarii programului in 2010 s-a situat la 61,6 milioane de lei (14,6 milioane de euro), care a revenit insa pentru cresterea performantei energetice la 109 imobile multietajate (cele mai numeroase din Bucuresti), in care sunt amplasate 6.853 de apartamente. In acest caz, costul mediu - de 2.153 euro pentru o locuinta – s-a situat in limitele propuse de MDRT. La nivelul sectorului 3 au fost reabilitate din punct de vedere termic circa 1.574 de apartamente din 18 blocuri, valoarea totala a investitiei depasind 29,4 milioane lei (aproape 6,97 milioane de euro). Astfel, pretul mediu rezultat este de 4.428 de euro/unitate locativa, cu aproape 800 de euro mai mult fata de pragul indicativ al MDRL pentru un apartament cu trei camere. In sectorul 4 au fost reabilitate cele mai putine locuinte din Capitala, celor 548 de apartamente situate in 11 blocuri revenindu-le suma de 10,5 milioane de lei (2,5 milioane de euro), ceea ce inseamna ca o unitate locativa a fost reabilitata, in medie, contra sumei de 4.570 de euro. Primaria Sectorului 5 se plaseaza pe pozitia secunda, dupa administratia locala a sectorului 1, din punct de vedere al celor mai costisitoare lucrari de reabilitare termica. Astfel, pentru cele 1.261 de apartamente (amplasate in 25 de imobile multietajate) s-au alocat fonduri de 40,8 milioane lei (9,7 milioane de euro), rezultand un cost mediu de 7.667 euro pentru o unitate locativa. In cazul unui bloc cu 27 de apartamente (din zona Panduri, aflata in administrarea edililor sectorului 5), pretul mediu al reabilitarii termice s-a situat la 24.375 euro/unitate locativa. Primaria Sectorului 6 a dispus de alocatii bugetare totale de circa 40,6 milioane de lei (9,6 milioane de euro) in vederea continuarii lucrarilor de reabilitare, finalizand lucrarile specifice la 27 de blocuri cu 2.312 locuinte, rezultand o medie pe apartament de 4.169 de euro. In orice caz, daca ritmul actual al lucrarilor se mentine in aceiasi parametri ca pana in prezent, reabilitarea termica a tuturor imobilelor multietajate din Capitala ar fi un proces cu o durata de cel putin 50 de ani.     
Pretul mai mare este justificat de complexitatea operatiunilor specifice
Contestand calculul prin care valoarea investitiei se raporteaza la numarul de apartamente si indicand o varianta prin care sumele alocate trebuie sa fie comparate cu suprafata totala reabilitata din punct de vedere termic, prin intermediul unui comunicat edilii sectorului 1 justifica pretul sporit si prin complexitatea operatiunilor specifice. "La nivelul sectorului 1, media costurilor de reabilitare termica este de 81 euro/mp (reprezentand lucrari de baza - izolare termica pentru suprafața opaca - pereți si suprafața vitrata - ferestre, reabilitarea terasei imobilului și a subsolului – toate acestea insumand 63,24 euro/mp, inclusiv TVA, la care se adauga costuri de inlocuire a instalației termice, montarea și demontarea instalațiilor de pe fațada, lucrari de reparații a fațadei imobilului, lucrari de reparație a terasei imobilului, montajul de glafuri, lucrari de refacere a infrastructurii la nivelul soclului aferent imobilului etc.). Acest preț - reflectand complexitatea lucrarii - se situeaza la nivelul celui mediu pe plan național, stabilit de ministerul de resort și nu depaseste media din București", se arata in comunicatul Primariei Sectorului 1. Recent, ministrul Elena Udrea a declarat ca MDRT nu va aloca mai mult de 52 de euro/mp (fara TVA) pentru programul de reabilitare termica a locuințelor, de la bugetul de stat fiind achitata o cota de 50% din suma necesara lucrarilor, in conditiile legii. Ministrul Dezvoltarii Regionale a explicat ca, in practica, dupa atribuirea contractelor prin licitatie publica, se incheie acte aditionale in vederea majorarii nejustificate a pretului, metoda care nu va mai fi acceptata de minister. In schimb, edilii sectorului 1 subliniaza ca efortul investitional de reabilitare termica a fost sustinut preponderent prin eforturi proprii, de vreme ce "in anul 2010, MDRT a alocat discreționar fonduri pentru acest proces sectoarelor 2, 3 și 6 din Capitala, municipiilor Cluj, Brașov, Arad și altor localitați administrate de membri ai coalitiei de guvernare, locuitorii sectorului 1 fiind prejudiciati in acest sens". Datele centralizate de MDRT indica faptul ca, anul trecut, valoarea creditelor bugetare alocate pentru reabilitarea termica a imobilelor din Bucuresti a fost de 57,29 milioane de lei (pentru 100 de blocuri de locuinte). Cea mai mare suma a fost utilizata la nivelul sectorului 2, unde – potrivit administratiei locale – tot mai multe asociatii de proprietari s-au inscris in acest program.
***
Conform prevederilor legale in vigoare, costurile de reabilitare termica sunt suportate in proporție de 50% de catre MDRT, 30% de catre primarii, iar diferenta de catre beneficiarii efectivi ai lucrarii. Unele administratii locale au anunțat ca suporta din bugetul propriu partea de costuri ce revine asociațiilor de locatari. MDRT a publicat, in cursul lui 2010, hotararea nr. 736 pentru aprobarea normelor de aplicare a OUG nr. 69/2010 privind reabilitarea termica a cladirilor de locuit cu finantare prin credite bancare cu garantie guvernamentala, care completeaza legislatia existenta. Prin intermediul acesteia – precum si cu ajutorul noului proiect privind aplicarea unor masuri de crestere a calitatii arhitectural-ambientale a cladirilor - se doreste impulsionarea ritmului de executie a lucrarilor si diversificarea numarului de cladiri ce vor fi supuse procedurilor de refacere a fatadei. Informatii suplimentare, la www.mdrt.ro
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 021-336.04.17
rehau
ABONARE REVISTE
SISECAM
TSV
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
 
hospice doneaza
simonswerk left