Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Vineri, 10 Ianuarie 2025
Hilti
Home - Stiri - Actualitatea interna
PPTT: Agrementul tehnic si certificarea conformitatii sunt obligatorii pentru producatorii de tamplarie termoizolanta
Actualitatea interna Publicat de AG&F 05 Apr 2005 11:30
Recent, oficialii ministerului de resort (MTCT) au informat conducerea Patronatului Producatorilor de Tamplarie Termoizolanta (PPTT) ca, in perioada urmatoare, se vor organiza actiuni de control - la societatile din bransa de ferestre - pentru verificarea existentei documentelor necesare desfasurarii activitatii de executie/comercializare a tamplariei, respectiv Agrementul Tehnic si certificarea conformitatii produselor (marca CE). "Din 28 februarie 2005, toti fabricantii si distribuitorii de materiale de constructii sunt obligati, conform legii, sa detina marca de certificare europeana. Ca urmare a intarzierii aprobarii si publicarii actelor normative (din anul 2004), aproape 2.000 de firme implicate in acest domeniu se afla in situatia de a functiona ilegal. Pentru derularea in conditii normale a productiei/vanzarilor, companiile vizate trebuie sa implementeze rapid standardele UE. In cazul fabricantilor de tamplarie termoizolanta, procedura de certificare presupune parcurgerea unor etape de evaluare si atestare, in urma carora se va acorda un document ce garanteaza faptul ca materialele de constructii promovate pe piata autohtona sunt in conformitate cu normele europene sau echivalentul national al acestora. De asemenea, comerciantilor le va fi interzisa vanzarea de produse ce nu detin acest certificat", informeaza un comunicat al PPTT.

Firmele din domeniul tamplariei nu au parcurs, inca, procedurile legale!
Reprezentantii patronatului afirma ca, din cauza trenarii procesului legislativ, aproape nici o firma din bransa tamplariei nu a parcurs procedura legala. Hotararea Guvernului nr. 622/2004 contine prevederile referitoare la atestarea conformitatii si Agrementul Tehnic, fiind mentionate inclusiv doua regulamente ce trebuie respectate, si anume: "Atestarea conformitatii produselor pentru constructii", respectiv "Agrementul Tehnic European pentru materiale de constructii". "Ordinul ministrului pentru aprobarea primei reglementari a fost emis in august 2004 si publicat abia in luna decembrie a anului trecut, iar cel de-al doilea regulament a fost avizat in ianuarie 2005! Tot in ianuarie a.c. a aparut in Monitorul Oficial <>, respectiv a institutiilor care pot emite aceste certificate", a declarat arh. Anca Popa, consilier tehnic si purtator de cuvant al PPTT. Conform reprezentantilor MTCT, pentru o anumita perioada, firmele care nu indeplinesc prevederile legale nu vor fi sanctionate, ci "indrumate in vederea parcurgerii etapelor necesare agrementarii/certificarii". Pentru informarea reprezentantilor companiilor din bransa de ferestre, conducerea PPTT a dat publicitatii cateva date referitoare la Agrementul Tehnic, procedura care este in continuare valabila pentru anumite materiale de constructii neincluse intr-un standard national armonizat cu legislatia europeana. In aceasta situatie se afla si tamplaria termoizolanta, dar sunt exceptate produsele din sticla - la care se refera SR EN 1279 si executia/montajul de pereti cortina - reglementate prin EN 13830. In urma discutiilor intre Marin Crutescu - presedintele PPTT si Ioan Radu Andronescu - directorul secretariatului CTPC, s-a convenit ca specialistii din acest domeniu de activitate sa participe la sedintele de lucru ale comisiilor CTPC. De asemenea, a fost intocmita si inaintata catre Consiliul Tehnic Permanent pentru Constructii o lista care cuprinde membri ai patronatului din intreaga tara, ce pot contribui la elaborarea/avizarea normativelor pentru sectorul de ferestre. In cele ce urmeaza, este prezentata integral documentatia referitoare la eliberarea de Agremente Tehnice si la certificarea conformitatii.

HG 622/2004 respecta prevederile Directivei Europene 98/106/CEE
Directiva 89/106/CEE stabileste cadrul legislativ general, valabil pentru toate statele membre ale Comunitatii Europene, prin care un produs pentru constructii este considerat adecvat la utilizare daca respecta cerintele unui standard armonizat, este asimilat printr-un Agrement Tehnic European sau corespunde unei specificatii nearmonizate, recunoscuta la nivel european. Deoarece natura speciala a produselor pentru constructii impune formularea precisa a conditiilor de productie/comercializare a acestora, la initiativa MTCT, autoritate competenta in domeniu, s-a aprobat Hotararea Guvernului (HG) nr.622/2004 privind introducerea pe piata a produselor pentru constructii si constituirea Consiliului Tehnic Permanent pentru Constructii (CTPC), organism desemnat sa puna in aplicare prevederile acestei hotarari.

Conditii de utilizare a produselor pentru constructii
Incepand cu data intrarii in vigoare a HG nr. 622/2004, toate materialele de constructii existente, precum si cele care urmeaza a fi fabricate (apartinand celor 104 familii de produse din anexele 1 si 2 ale "Regulamentului privind atestarea conformitatii produselor pentru constructii", aprobat prin ordinul ministrului Transporturilor, Constructiilor si Turismului), trebuie sa detina atestarea conformitatii (dovedita prin certificate sau declaratii de conformitate). Produsele apreciate in acest mod au dreptul la libera circulatie si la utilizarea fara restrictii in interiorul Uniunii Europene. Pana la aderarea Romaniei la UE se admite introducerea pe piata autohtona si a produselor cu marcaj national de conformitate CS (care indeplinesc cerinte esentiale si de securitate), aceasta certificare fiind acordata in aceleasi conditii cu marcajul CE. Produsele pentru constructii curente (cele actuale) din Romania, pentru care exista standarde nationale, trebuie sa detina atestarea conformitatii, fiind necesare:- parcurgerea etapelor de certificare si obtinerea CS;- emiterea declaratiei de conformitate.Pana la momentul aparitiei unei reglementari speciale, noile materiale de constructii, pentru care nu exista standarde nationale, vor fi agrementate. Prin Agrementul Tehnic de produs, acestea pot fi introduse pe piata (conform art. 12, alin. 3 din HG 622/2004) si puse in opera (potrivit art. 23, alin. f al Legii nr. 10/1995 privind calitatea in constructii).

Dupa 2007, AT va fi inlocuit de ATE
Materialele de constructii din import care au marcajul CE se comercializeaza liber pe piata si pot fi aplicate fara restrictii. Cele care nu detin marcaj CE sunt vandute sau implementate numai daca indeplinesc un rol minor cu privire la sanatate si siguranta (lista acestora este publicata in Jurnalul Oficial al UE), fiind necesara numai declaratia de conformitate emisa de producator. Elementele care nu se regasesc in lista UE pot fi introduse pe piata numai in conditiile prevazute de HG 622/2004, fiind obligatorie atestarea conformitatii acestora (marcaj CS sau declaratie de conformitate, in functie de anexa 1 sau 2 a HG 622/2004). Procedura de Agrement Tehnic in constructii ramane un element constitutiv al sistemului calitatii inclusiv dupa data intrarii in vigoare a HG 622/2004. Treptat, dar cu minimum 6 luni inainte de aderarea la UE (1 ianuarie 2007), CTPC - impreuna cu factorii implicati - trebuie sa actioneze in vederea autorizarii organismelor pentru elaborarea Agrementelor Tehnice Europene si sa comunice statelor membre UE denumirile si adresele organismelor pe care le-a autorizat. Astfel, Agrementul Tehnic va fi inlocuit de Agrementul Tehnic European (ATE). Asigurarea calitatii materialelor de constructii presupune ca producatorii sa parcurga urmatoarele etape:- elaborarea sistemului de pregatire a atestarii conformitatii;- scolarizarea personalului desemnat sa urmareasca asigurarea calitatii;- implementarea unui sistem de monitorizare in cadrul firmei, referitor la utilizarea produselor proprii, care sa evidentieze si eventualele disfunctionalitati ce ar putea fi create de catre companiile ce promoveaza materiale asemanatoare neconforme sau neavand atestarea conformitatii;- transmiterea unor observatii si constatari catre organismele de supraveghere a pietei (Inspectoratul de Stat in Constructii si Ministerul Administratiei si Internelor), precum si Consiliului Tehnic Permanent pentru Constructii.

Crearea pietei libere impune implementarea unui sistem informational adecvat
Intreaga actiune de pregatire a implementarii si definitivarii activitatii in acest domeniu implica elaborarea unui sistem informational intre toti factorii implicati, incepand de la initierea procesului de fabricatie pana la punerea in opera a materialelor (sau pe relatia producator / furnizor - comerciant - arhitect / proiectant - beneficiar), urmarindu-se, in special, asigurarea calitatii materialelor / constructiilor, cresterea nivelului de competitivitate si libera circulatie pe piata a produselor. Acesta va fi extrem de important pentru desfasurarea optima a activitatii societatilor din bransa. Dupa aderarea la UE, se va institui Registrul Unic al Produselor Atestate sau Agrementate pentru Constructii, ce pot fi utilizate pe teritoriul Romaniei, documentul fiind elaborat si completat permanent de catre CTPC. Ca o consecinta a crearii pietei libere si a accesului neingradit al materialelor de constructii care au certificate, este necesara cooperarea/colaborarea intre toti factorii implicati in procesul de aderare la UE: producatori, proiectanti, organisme de certificare, investitori si institutii de control/supraveghere a pietei. Informatii suplimentare, la www.pptt.ro
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 021-336.04.17
ABONARE REVISTE
rehau
TSV
SISECAM
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
 
hospice doneaza
simonswerk left