SENAT: Modificări legislative importante, referitoare la plata TVA |
Actualitatea interna Publicat de Cosmin Dincu 24 Mar 2010 15:54 |
La data de 22 martie a.c., camera superioară a Parlamentului României (Senatul) a avut pe ordinea de zi propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal, publicat în Monitorul Oficial nr.927/23 decembrie 2003, cu modificările şi completările ulterioare. Înregistrat pentru dezbatere încă din luna septembrie a anului trecut, proiectul legislativ a fost adoptat de senatori în următoarea formă: "Articolul 157 alineatul (1) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 927 din 23 decembrie 2003, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează: (1) Orice persoană trebuie să achite taxe de plată organelor fiscale în termen de 30 de zile de la data încasării aferente contravalorii serviciilor prestate sau a produselor livrate". Proiectul de lege, iniţiat de 14 senatori din partea PD-L, a fost adoptat în şedinţă cu respectarea prevederilor art. 76, alin (2) din Constituţia României, republicată, după care a fost semnat de preşedintele Senatului. În cursul zilei de ieri, prin adresa nr. L 712.604, cabinetul preşedintelui Senatului a transmis preşedinţiei Camerei Deputaţilor – spre dezbatere şi adoptare – proiectul de lege care prevede achitarea TVA după încasarea facturii, aspect care va avea o importanţă majoră pentru mediul de afaceri din ţara noastră. În adresă se precizează că, potrivit art. 75 alin. (1) şi (3) din Constituţia României, republicată, cu privire la proiectul de lege menţionat, Camera Deputaţilor constituie forul decizional. Dacă proiectul va fi aprobat în forma propusă şi de către deputaţi, legea va fi trimisă preşedintelui României spre aprobare şi va intra în vigoare din momentul publicării în Monitorul Oficial. În caz contrar, inclusiv dacă vor fi necesare modificări sau completări, proiectul este respins şi se va întoarce la comisiile parlamentare de specialitate, pentru reluarea procedurii.
Guvernul nu este de acord cu proiectul propus
Pe 9 februarie a.c., Senatul a primit punctul de vedere al Guvernului României, semnat de primul-ministru, unde, la capitolul "observaţii", se arată că "adoptarea acestei măsuri ar conduce la dificultăţi în colectarea veniturilor la bugetul de stat, cu impact major la începutul aplicării măsurii, datorită decalajului dintre momentul livrării şi termenul de plată a contravalorii, cu atât mai mult cu cât plata către furnizor a facturilor va fi întârziată foarte mult din lipsa disponibilităţilor băneşti, ca urmare a crizei economice. Măsura decalării termenului de plată a TVA ar putea avea ca şi consecinţă riscul creşterii indisciplinei contractuale şi, deci, al creşterii arieratelor în sistem, în condiţiile în care acestea deja există, datorită efectelor crizei economice. Prin urmare, o astfel de măsură ar avea un impact negativ. Totodată, aplicarea acestei măsuri ar avea impact asupra întregului mecanism de funcţionare a TVA-ului (facturare, evidenţă, decont, declaraţie recapitulativă 390, derogări de la principii, deduceri etc.). Directiva 112/2006/CE a Consiliului Uniunii Europene privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată nu permite generalizarea acestei măsuri pentru toate operaţiunile derulate de persoanele plătitoare de TVA. În condiţiile în care, totuşi, legiuitorul va decide adoptarea unei astfel de măsuri, propunem ca aceasta să se aplice doar pentru livrările de bunuri sau prestările de servicii care au ca beneficiar instituţii publice finanţate din bugetul de stat. Având în vedere considerentele menţionate, Guvernul nu susţine adoptarea acestei propuneri legislative în forma prezentată".
***
Raportul de respingere a propunerii legislative – fundamentat pe nota Guvernului - nu a întrunit votul plenului Senatului, doar 38 de senatori votând pentru, 5 abţinându-se, iar 51 exprimându-se împotrivă. Ca urmare, preşedintele forului legislativ a considerat că respingerea raportului echivalează cu adoptarea propunerii, iar în consecinţă nu a mai supus votului proiectul în ansamblu. Cu toate acestea, Camera Deputaţilor constituie forul decizional şi este de aşteptat ca şi în şedinţa acesteia să aibă loc dezbateri referitoare la respingerea proiectului în forma actuală, pe baza aceloraşi argumente ale Guvernului. După cum se observă, reprezentanţii executivului ar dori fie neadoptarea propunerii actuale, fie modificarea acesteia în sensul menţionat anterior (în care TVA poate fi plătită după 30 de zile de la încasare numai în cazul contractelor încheiate cu statul). Rămâne de văzut în ce măsură propunerea legislativă se va schimba sau va fi adoptată ca atare, întrucât chiar şi după avizul favorabil al celor două camere ale Parlamentului, preşedintele României poate refuza (o singură dată) promulgarea, pentru ca legea să fie retrimisă comisiilor parlamentare de specialitate pentru reevaluare. Informaţii suplimentare, la www.senat.ro
|