SRAC: Noua specificatie tehnica lansata de ministerul de resort in 2011 |
Actualitatea interna Publicat de Ovidiu Stefanescu 07 Oct 2010 08:46 |
In cadrul seminarului "Marcajul CE si calitatea ferestrelor in Romania", derulat cu ocazia conferintei anuale "CCF 2010 - Calitate si siguranta in functionare", organizate la Sinaia de Societatea Romana pentru Asigurarea Calitatii (SRAC) la sfarsitul lunii trecute, specialistii prezenti au exprimat o serie de opinii in legatura cu subiectele abordate pe parcursul lucrarilor. Cele mai multe luari de pozitie au avut ca tema problematica atestarii conformitatii produselor de tamplarie termoizolanta, precum si neregulile care se manifesta din acest punct de vedere. In cele ce urmeaza, sunt prezentate cele mai pertinente pareri expuse cu aceasta ocazie:
* Doina Toma, sef de serviciu in cadrul directiei generale de tehnica in constructii a Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT): "Este o practica europeana aceea ca autoritatile de reglementare sau cele de supraveghere a pietelor sa efectueze verificari ale corectitudinii modului in care sunt implementate procesele de atestare a conformitatii - in speta, aplicarea marcajului CE la produsele de tamplarie termoizolanta - doar la reclamatiile venite din partea unor firme care activeaza pe piata de profil sau facute de beneficiari. Situatiile de autosesizare sunt aproape inexistente in UE. In acelasi timp, trebuie precizat faptul ca sumele alocate pentru realizarea de controale sunt destul de mari, iar in cazul in care neregulile nu se confirma, daunele sunt suportate de ministerul de resort. In prezent, se afla in curs de elaborare o specificatie tehnica avand caracter normativ ce va deveni disponibila in primul semestru din 2011, in cadrul careia vor fi incluse niveluri limita valabile in Romania pentru toate caracteristicile de performanta aferente produselor pentru care exista standarde europene armonizate".
* Mircea Dogaru, inspector de specialitate in cadrul Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC): "Statutul unitatilor teritoriale ale ISC prevede independenta acestora, astfel incat este dificil de coordonat de la sediul central intreaga activitate. Ne propunem instituirea unui sistem functional de raportare, astfel incat sa optimizam procesul de supraveghere a pietei. Desigur, avem informatii legate de nereguli in domeniul aplicarii marcajului CE la ansamblurile de tamplarie termoizolanta si incercam sa luam masurile prevazute de regulamentul propriu de functionare, care prevede sanctiuni cum ar fi interzicerea plasarii pe piata sau, dupa caz, a comercializarii. Din cauza unor interpretari rauvoitoare ale legislatiei, inspectorii nostri sunt descurajati in demersul de a aplica pedepse drastice, motivul fiind acela al existentei unui anumit grad de responsabilitate individuala".
|