INDEX COMPANII | Inscriere/Adaugare |
MESSE CONSULT |
Adresa: Str. Jean Monnet 1, ap.5, Bucuresti, Sector 1 |
Telefon: 021/323.31.21 |
Fax: 021/323.31.21 |
E-mail: messeconsult@clicknet.ro |
Web site: www.messe-consult.de; www.expodesign.ro |
Persoana de contact: Pavel Paraschiv, Director General |
Domenii: Furnizori de servicii |
Descriere activitate Organizator de targuri si manifestari expozitionale |
Prezentare companie/institutie Centrele expozitionale din Germania, in atentia specialistilor
Messe Munchen International (MMI) constituie una dintre cele mai complexe platforme expozitionale de pe mapamond, ce gazduieste evenimente de mare anvergura, din diverse domenii de activitate. Segmentul constructiilor este foarte bine reprezentat in acest cadru profesional, spatiul generos din capitala bavareza gazduind printre cele mai importante evenimente de profil din bransa constructiilor.
Munchen, centrul international de promovare a produselor de constructii
Organizate la fiecare doi ani, respectiv trei ani, evenimentele din Munchen sunt considerate de specialisti ca fiind cele mai semnificative reuniuni din domeniu, prilejuind expertilor internationali un acces neingradit la cele mai noi tehnologii disponibile in ceea ce priveste materialele de constructii si echipamentele/utilajele. Detinand pozitia de lider mondial pe ambele segmente, targurile organizate in cadrul MMI reprezinta cadrul ideal pentru intrunirea specialistilor, fiind, in acelasi timp, locul optim pentru intalnirea dintre cerere si oferta. "Zona economica Munchen actioneaza ca un magnet, care atrage tot mai multi oameni, asigurand o infrastructura excelenta si profesionisti cu inalta calificare. Acesta este centrul tehnologiei informatice germane, iar in peisajul economic european capitala Bavariei se afla printre primele locuri in tehnologia comunicatiilor, industria media, finante etc. Din acest motiv, targurile organizate in localitate constituie prima optiune pentru toate ramurile industriale in care extinderea activitatii pe plan international constituie un obiectiv-cheie. Prin pozitionarea orasului in centrul continentului european, se asigura un acces facil la alti poli financiari si industriali precum Bruxelles, Budapesta, Londra, Milano, Paris, Praga, Viena, toate aceste destinatii fiind accesibile in timp scurt. Un alt avantaj care poate fi exploatat la maximum atat de expozanti, cat si de vizitatori este dat de infrastructura exceptionala disponibila, prin care se asigura optimizarea timpului de deplasare", a subliniat Pavel Paraschiv, directorul general al Messe Consult - reprezentanta in Romania a Messe Munchen. Complexul expozitional include 16 hale ultramoderne, construite cu ajutorul unor tehnologii ce permit eliminarea coloanelor de sustinere a acoperisului, ceea ce duce la maximizarea spatiilor disponibile pentru organizarea standurilor (asigurand, totodata, o vizibilitate optima a produselor prezentate). Suprafata totala acoperita este de 180.000 mp, in zonele exterioare existand, de asemenea, posibilitatea derularii unor evenimente majore, pe o arie de 360.000 mp. In fiecare an, in acest complex isi expun tehnologiile si inovatiile cele mai spectaculoase peste 30.000 de companii, pragul expozitiei fiind trecut de mai mult de doua milioane de vizitatori, venind de pe toate meridianele globului. De asemenea, in cadrul Messe Munchen au loc mai mult de 250 de conferinte si seminarii de specialitate. Aliniindu-se la noile prevederi legislative referitoare la sustenabilitate, MMI a devenit, recent, prima organizatie din aceasta categorie de pe plan international care a primit din partea institutului TÜV Sud titlul de "companie eficienta din punct de vedere energetic", dispunand de sisteme complexe de diminuare a emisiilor de dioxid de carbon si de management al apelor si deseurilor.
Mai mult de 2.000 de firme participante in cadrul Bau 2011 Dupa cum se mentiona anterior, bransa constructiilor este puternic reprezentata la expozitia din capitala Bavariei, cel mai important targ de profil - Bau - derulandu-se o data la doi ani in cadrul complexului MMI. Cea mai recenta editie a avut loc in intervalul 17 - 22 ianuarie 2011, pe parcursul celor sase zile mai mult de 28.000 de persoane - experti din domeniu si utilizatori finali - vizitand standurile companiilor participante (cu 12% mai numerosi fata de 2009). Referitor la prezenta internationala, Bau 2011 a avut o noua dimensiune, gratie celor peste 60.000 de invitati din afara Germaniei (circa un sfert din total si cu peste 18% mai multi fata de 2009). Un aspect important este acela ca ponderea arhitectilor si proiectantilor a depasit pragul de 22%, in 2011 numarand peste 50.000 de specialisti in design. Un alt element remarcabil a fost constituit de aspectul spectaculos al standurilor, fapt ce a demonstrat inca o data importanta pe care companiile au acordat-o evenimentului. Conform comunicatelor oficiale, la eveniment au participat 2.058 companii din 46 de state, ale caror produse au fost expuse pe intreaga arie disponibila a complexului.
Aproape toti vizitatorii au apreciat pozitiv calitatea evenimentului Imbunatatirile fata de editiile anterioare au fost inregistrate atat in termeni cantitativi, cat si calitativi, o dovada a acestei afirmatii fiind reprezentata de numarul insemnat de evenimente conexe care au insotit targul pe intreaga sa durata. Este vorba despre o suita de forumuri de informare si comunicare, conferinte si seminarii de prezentare a celor mai recente tendinte tehnice si tehnologice, colocvii si intruniri intre specialisti si manageri de companii ("Constructii pentru viitor - sustenabilitate, eficienta energetica si inovatie", "Casa solara", "Perspective in domeniul lucrarilor rezidentiale", "Macroarhitectura", "Cladiri inteligente" etc.) De asemenea, in cadrul unei festivitati, au fost acordate distinctii speciale, cum ar fi, de pilda, "Estetica si constructiile moderne". Pozitia vizitatorilor fata de BAU 2011 a fost reflectata inclusiv in cadrul sondajului realizat de organizatori, 96% dintre cei care au testat produsele prezentate calificand expozitia cu indicatorul "bun spre excelent", in vreme ce 97% si-au exprimat intentia clara de a reveni si la editiile viitoare. Cele mai apreciate aspecte au fost constituite de gama diversa si complexa de produse, precum si prezenta nemijlocita a tuturor liderilor de pe diferitele segmente de piata. Astfel, 93% dintre specialistii intervievati au confirmat statutul Bau de lider international in domeniul expozitiilor de materiale de constructii. Toti vizitatorii si reprezentantii companiilor expozante s-au declarat pe deplin multumiti de gradul de informare, considerat drept o etapa obligatorie in demersul dezvoltarii noilor relatii de afaceri. Anumite critici au fost formulate cu privire la modul de organizare a spatiilor expozitionale exterioare, avand in vedere impactul avut de conditiile nefavorabile de mediu. Gradul de interes de care s-a bucurat expozitia este evidentiat de faptul ca 96% dintre vizitatori au fost profesionisti, participand in cadrul Bau 2011 cu intentii declarate de a initia parteneriate reciproc avantajoase. In privinta evaluarilor oficialilor companiilor, 97% dintre persoanele care au trecut pragul expozitiei au acordat targului calificativul "excelent", exprimandu-si intentia de a fi prezenti si la editiile urmatoare. Managerii MMI si reprezentatii ministerului federal de resort au estimat ca piata de profil va fi impulsionata in mod cert de evenimentul respectiv, care poate asigura cresteri certe ale cifrelor de afaceri din bransa.
Reproiectare a conceptului de organizare a standurilor, la Bau 2013 Urmatoarea editie a Bau va avea loc in intervalul 14 - 19 ianuarie 2013. Inca de la inceputul acestui an, s-a dovedit faptul ca interesul companiilor a ramas neschimbat, numarul solicitarilor de rezervare a spatiilor necesare organizarii standurilor fiind mai mare decat oricand. Astfel, in luna ianuarie a.c. mai mult de o treime din aria disponibila fusese deja precontractata, ceea ce constituie cu 17% mai mult fata de momentul similar din 2010. Conform estimarilor inaintate de organizatori, pragul de 2.000 de companii participante va fi din nou depasit, in vreme ce pentru vizitatori se mizeaza pe prezenta a peste 240.000 de specialisti si utilizatori finali (veniti, in numar tot mai mare, din afara granitelor Germaniei). Principalele grupuri de persoane care isi vor concretiza intentia de a fi prezente la expozitie au fost incluse de organizatori in cinci categorii distincte - si anume: proiectanti, investitori, fabricanti, comercianti de materiale pentru constructii si reprezentanti ai mediului de cercetare/educational. Alaturi de tema de mare anvergura a sustenabilitatii, alte doua subiecte importante vor fi aduse in atentia expertilor. Este vorba despre conceptele "Energy 2.0" si "Dezvoltarea urbana pe parcursul secolului al XXI-lea". De asemenea, alte teme de top se vor referi la modernizarea cladirilor existente si cresterea gradului de confort al beneficiarilor. Tematicile aferente celor 17 spatii de expunere se vor referi la: materiale din piatra (salile A1 si A2); constructia acoperisurilor, inclusiv montajul ferestrelor de mansarda (hala A3); amenajari exterioare (hala A4); produse chimice pentru constructii si scule (halele A4 si A5); placi ceramice si elemente de finisaj interior (salonul A6); fatade, sisteme de umbrire, profile din aluminiu, masini pentru prelucrarea reperelor metalice (halele B1 si C1); sisteme din otel, inox, zinc si cupru (hala B2); energie, tehnologie solara (salonul B2); ansambluri de usi de exterior/porti, inclusiv usi de garaj (halele B3 si C3); produse realizate de industria lemnului si a maselor plastice (hala B5); sisteme de finisaj al pardoselilor (halele A6 si B6); materiale ale industriei sticlei, sisteme automate si de management integrat al imobilelor (hala C2); ansambluri de ferestre/usi din PVC, aluminiu sau lemn stratificat, sisteme de feronerie si fitinguri (halele B4 si C4); tehnologia informatiilor in constructii (salonul C3); investitii pentru viitor (hala B0).
Sustenabilitatea va reprezenta un subiect central in cadrul evenimentului Dupa cum se mentiona anterior, cu ocazia Bau 2013 vor fi abordate mai multe subiecte de stricta actualitate. Unul dintre acestea se refera la tema sustenabilitatii. In opinia organizatorilor, conceptul de dezvoltare durabila este perfect compatibil cu activitatea de constructii. De aceea, beneficiind de suportul unor institutii prestigioase, cum ar fi ministerul federal de profil (BMVBS), Consiliul German pentru Cladiri Verzi (DGNB), Asociatia de Inovatii Fraunhofer si institutul de cercetare a caracteristicilor ansamblurilor de tamplarie termoizolanta (IFT Rosenheim), in cadrul expozitiei derulate la inceputul lui 2013 in capitala Bavariei principalul subiect va fi constituit de analiza diferitelor aspecte ale sustenabilitatii. Testele care vor deveni obligatorii in intervalul urmator se vor referi atat la materialele folosite, cat si la cladiri in ansamblul lor. Declaratiile de mediu (EPD) vor furniza astfel informatii comprehensibile despre calitatile functionale si ecologice ale diverselor componente si sisteme folosite la edificarea imobilelor avand diverse destinatii. Pe termen lung, se estimeaza ca sustenabilitatea in domeniul constructiilor va exercita o influenta determinanta asupra domeniului de cercetare-dezvoltare. Megatendintele actuale, dintre care se remarca schimbarile demografice, modificarile care au loc in plan climatic, provocarile energetice si urbanizarea accelerata vor fi dezbatute alaturi de subiectul dezvoltarii durabile, subliniindu-se elementele de interrelationare dintre conceptele respective. De asemenea, se va accentua faptul ca in viitor analiza va evolua de la cercetarea cladirilor individuale la identificarea problemelor specifice cartierelor si chiar oraselor.
Provocarile energetice, in atentia specialistilor prezenti la targ Principiul "Energie 2.0" se refera, conform unei definitii succinte, la viitoarele resurse ce vor fi utilizate pentru asigurarea unei functionari optime a imobilelor, toate acestea fiind asociate in mod direct cu inovatiile tehnologice prezentate in cadrul Bau 2013. "Energie 2.0" include, in mod particular, analize comprehensibile referitoare la solutiile regenerabile disponibile in acest moment, precum si la posibilitatea utilizarii in paralel a acestora cu resursele obtinute pe baza arderii combustibililor fosili. De asemenea, conceptul respectiv mai acopera temele conservarii si eficientei energetice. Trebuie remarcat faptul ca subiectul analizat are inclusiv o dimensiune sociala, ce se concretizeaza prin transformarea utilizatorilor constructiilor in agenti activi, care actioneaza in sensul modernizarii imobilelor si optimizarii consumului, indiferent daca intreprind aceste actiuni in vederea protectiei mediului sau obtinerii unor avantaje financiare. Conceptul "Energie 2.0" mai incearca sa raspunda la intrebarile referitoare la modul in care se realizeaza managementul cladirilor moderne si la felul in care sunt integrate noile tehnologii ce asigura o gestionare optima a resurselor. De aceea, specialistii prezenti la Bau 2013 vor incerca sa formuleze raspunsuri potrivite pentru toate aceste chestiuni. Subiectul dezvoltarii urbane in secolul al XXI-lea reprezinta un alt punct de interes maxim in cadrul expozitiei. Conform studiilor disponibile, in 2050 peste trei sferturi din populatia globala (care va totaliza la acel moment 9,3 miliarde persoane) va reprezenta cota locuitorilor din orase. Exista state in care aceasta situatie a devenit deja realitate, un exemplul concludent fiind reprezentat de Germania. Avand in vedere faptul ca 40% din cantitatea totala consumata de energie este utilizata in cadrul imobilelor rezidentiale, o parte importanta din acest cuantum (75%) fiind utilizata pentru incalzire, este clar ca segmentul respectiv impune o analiza atenta.
Dezvoltare urbanistica inovatoare, propusa de specialistii internationali Un potential urias de economisire este dat de dezvoltarea unor structuri urbane integrate. Trebuie mentionat faptul ca imbunatatirile aplicate in sensul eficientizarii energetice nu inseamna neaparat distrugerea identitatilor locale sau demolarea constructiilor existente. Dimpotriva, se poate actiona in mod inteligent, prin conservarea structurilor si implementarea unei retele inteligente de interconectare intre imobilele noi si cele traditionale, cele din prima categorie formand cartiere neutre din punct de vedere al amprentei de carbon. Un alt avantaj al acestui tip de orase este acela al maximizarii accesibilitatii pentru persoanele in etate sau pentru cele dezavantajate. Cert este faptul ca, in prezent si in viitor, problematica respectiva va reprezenta o provocare ce va necesita consolidarea de parteneriate eficiente intre sectoarele de planificare/proiectare, politice, de furnizare a materialelor si de constructie propriu-zisa. In fine, un ultim subiect dezbatut in cadrul Bau 2013 este constituit de adaptarea constructiilor viitorului la solicitarile beneficiarilor, indiferent de varsta acestora. Aceasta presupune proiectarea/executia imobilelor pornind de la principiul asigurarii accesului neingradit la toate facilitatile, garantandu-se astfel independenta utilizatorilor care au o mobilitate limitata.
Gradul de internationalizare a Bau demonstreaza importanta expozitiei Referindu-se la toate aspectele mentionate anterior, Pavel Paraschiv a afirmat ca firmele din Romania sunt prezente la aceasta manifestare in special in calitate de vizitatori, cu toate ca la ultimele editii s-a remarcat o crestere a numarului de companii expozante provenite din tara noastra. "Targul Bau, specializat in prezentarea unor solutii speciale din domeniul arhitecturii - materiale si sisteme inovatoare - este una dintre principalele manifestari de acest tip, ocupand pozitia de lider pe plan mondial si are loc o data la doi ani. De regula, la aceasta manifestare isi expun produsele cele mai importante companii ce activeaza in diverse segmente ale pietei, acoperind toate domeniile care fac obiectul evenimentului. Prin prezenta a circa 50.000 de arhitecti si ingineri, Bau isi confirma pozitia dominanta detinuta pe piata mondiala a constructiilor. Trebuie aratat faptul ca prezenta la targ ofera atat expozantilor, cat si vizitatorilor ocazia de a se afla exact in locul de intalnire dintre cerere si oferta. Primii dintre acestia au ocazia de a-si prezenta noile produse si de a identifica tendintele pietei, iar pentru ceilalti este importanta posibilitatea de a pune bazele unor noi afaceri sau de a imbunatati parteneriatele existente. De remarcat faptul ca firmele participante contacteaza nu numai companii din spatiul german, ci si din intreaga lume, Bau fiind caracterizat de un grad ridicat de internationalizare, dovedita prin procentul important aferent companiilor si vizitatorilor de pe alte meridiane", a declarat oficialul Messe Consult cu privire la avantajele ce decurg din prezenta la targul organizat in Bavaria.
Peste 3.250 de companii, din 53 de state, prezente la editia din 2010 Un alt eveniment de o importanta majora care este gazduit in cadrul MMI se organizeaza cu o periodicitate trienala si se desfasoara sub titulatura Bauma. Acesta constituie principala expozitie care prilejuieste prezentarea inovatiilor tehnologice din cadrul sectorului de productie a utilajelor de constructii. Editia din 2010 a marcat un moment de cotitura a industriei de profil, consemnand schimbarea gradului de incredere a investitorilor in functionarea economiei. Succesul expozitiei a fost cu atat mai important cu cat prezenta vizitatorilor nu a putut fi impiedicata nici macar de restrictiile de trafic aerian, existente in primavara acelui an, cu toate ca efectul acestora s-a facut resimtit in primele zile ale evenimentului. "Starea de spirit a managerilor companiilor din domeniul constructiilor a aratat in mod clar ca momentul organizarii Bauma a constituit semnalul depasirii punctului maxim al recesiunii, in perioada imediat urmatoare fiind lasat teren liber reinstaurarii unui sentiment de incredere. Cu toate ca, initial, a fost resimtita absenta vizitatorilor din Asia si America de Nord, managementul Bauma a actionat in mod profesional, reusind sa mentina interesul pentru produsele prezentate pana in a doua parte a expozitiei, cand au putut participa inclusiv cei a caror prezenta a fost perturbata de disfunctionalitatile generate de fenomenele meteorologice", a declarat Ralf Wezel, secretar general al Comitetului European al Utilajelor pentru Constructii (CECE). Chiar daca problemele mentionate au impiedicat aproximativ 50 de companii internationale sa-si prezinte oferta, starea generala a societatilor prezente (3.256 de firme din 53 de state) a fost buna. Mai mult, conform declaratiilor managementului acestora, date chiar inainte de finalizarea manifestarii, numarul contractelor semnate a depasit cu mult nivelul asteptarilor formulate in momentul initial. O serie de participanti au afirmat cu privire la rezultatele financiare raportate in perioada respectiva faptul ca recesiunea a luat sfarsit, prefigurandu-se reluarea unei tendinte puternic ascendente in domeniul echipamentelor pentru constructii, fapt ce a fost, de altfel, confirmat de avantul luat de industria respectiva. Conform datelor comunicate oficial, majoritatea reprezentantilor companiilor prezente la Bauma si-a aratat optimismul in legatura cu evolutia vanzarilor, mai mult de jumatate din participati considerand ca situatia se va imbunatati intr-o masura considerabila, bazandu-se pe necesitatea reinnoirii stocurilor de utilaje ale principalelor firme specializate in activitati de inchiriere. Un alt element care a fost considerat ca forta motrice a bransei s-a referit la cererea substantiala venita din partea societatilor specializate in realizarea de lucrari de infrastructura.
Mai mult de jumatate din firmele participante, din afara granitelor Germaniei In momentele premergatoare expozitiei era destul de clar faptul ca managerii companiilor din bransa isi puneau mari sperante in acest targ, cu atat mai mult cu cat Bauma se organiza la finalul unei perioade de scaderi masive ale livrarilor. MMI a pus la dispozitia participantilor o suprafata expozitionala de 555.000 mp, care a fost complet contractata, 60% dintre companii provenind din afara granitelor Germaniei. Toti indicatorii mentionati reprezinta recorduri absolute, fapt ce subliniaza inca o data nivelul foarte ridicat al asteptarilor pe care membrii bransei le-au avut de la acest eveniment. Se remarca participarea deosebit de intensa in raport cu editia anterioara a firmelor din China, India si Turcia, unul dintre managerii acestor companii aratand ca "Bauma constituie cel mai important loc de prezentare a ofertelor din domeniul echipamentelor pentru constructii, existent pe plan international". Pragul targului din Munchen a fost trecut de peste 420.000 de vizitatori, din mai mult de 200 de state, ceea ce a reprezentat o imbunatatire de 17%, in raport cu editia care a avut loc in 2007. Dintre acestia, 35% au fost experti internationali, ceea ce reflecta inca o data interesul de care evenimentul s-a bucurat in randul specialistilor din intreaga lume. Avand in vedere rezultatele optime ale Bauma 2010, care au fost posibile inclusiv datorita unei implicari totale a personalului companiei care a gestionat evenimentul (angajatii reusind sa minimizeze impactul catastrofei naturale din Islanda), organizatorii si-au manifestat increderea in ceea ce priveste succesul urmatoarelor editii, prima dintre acestea avand loc in China, in 2012.
Indonezia - partener oficial la Bauma 2013 Bauma 2013 se va desfasura in intervalul 15 - 21 aprilie, aniversandu-se astfel cea de-a XXX-a editie a acestui prestigios eveniment. Conform datelor disponibile la jumatatea anului precedent, este posibil ca in anul viitor companiile cu activitati in domeniul minier (atat cele din Germania, cat si din alte state in care au loc astfel de activitati) sa aiba o prezenta foarte puternica, data fiind majorarea semnificativa a cererii pe segmentul respectiv. In acest domeniu de activitate, tehnologiile germane de securitate sunt apreciate pozitiv pe plan intern si international, in acest sens reprezentatii Asociatiei Federale a Producatorilor de Utilaje (VDMA) subliniind ca, gratie implementarii solutiilor respective, viata minerilor din America Latina devine mult mai bine protejata. Revenind la evenimentul principal, trebuie precizat faptul ca pentru pozitia de partener oficial a fost aleasa Indonezia - o tara cu populatie de 238 de milioane de locuitori si un Produs Intern Brut de 720 de milioane USD, situandu-se in topul celor mai mari 20 de economii din lume. Decizia a fost justificata prin faptul ca industria din acest stat se afla intr-o faza de expansiune puternica. Conceptul de tara partenera a fost sprijinit si de VDMA, fiind pentru prima oara implementat in 2001, la fiecare editie companiile locale avand oportunitatea sa-si prezinte in mod detaliat oportunitatile de afaceri, inclusiv prin intermediul unor forumuri specializate. Conform declaratiilor oficialilor indonezieni, guvernul de la Jakarta isi propune sa investeasca peste 465 de miliarde USD pana in 2025 pentru extinderea infrastructurii rutiere si energetice, un alt obiectiv vizat fiind constituit de electrificarea tuturor regiunilor din aceasta tara. In prezent, doar in capitala sunt inregistrate 450 de companii de constructii de mari dimensiuni, aproximativ 60% din activitatea in acest domeniu fiind concentrata in insula Java.
Redresarea economiei mondiale va sustine revigorarea domeniului constructiilor Conform declaratiei organizatorilor Bauma 2013 si ale participantilor la acest eveniment - in principal, mari companii ce activeaza in domeniul productiei de utilaje pentru constructii - cresterea acestui sector va fi continuata si in 2012, desi procesul va avea loc intr-un ritm moderat. In ceea ce priveste perspectivele pe termen mediu si lung, acestea sunt pozitive, in opinia conducerii VDMA majorarile consemnate in acest moment la nivelul statelor in curs de dezvoltare urmand sa fie inregistrate in continuare, in special in zona BRIC (Brazilia, Federatia Rusa, India si China). Din punct de vedere statistic, in conditiile date, se mizeaza pe o sporire medie anuala de 4% a veniturilor industriei globale pana in 2015, fapt ce va sustine in mod optim oferta de utilaje. In pofida tuturor acestor prognoze optimiste, este evident faptul ca dezvoltarea va avea loc in mod eterogen. De exemplu, daca la nivelul Germaniei segmentul echipamentelor pentru constructii se afla din nou la un nivel ridicat al livrarilor, nu acelasi lucru se poate afirma despre statele din sudul Europei, unde situatia economica ramane foarte fragila. In ceea ce priveste regiunile Americii de Nord si Federatiei Ruse, se inregistreaza o anumita stabilitate, iar piata din Africa de Nord a reintrat pe un trend de revigorare. Cu toate acestea, principalele forte motrice care sustin dezvoltarea domeniului analizat raman cele din Asia si America Latina. Excluzand echipamentele din categoria buldo-excavatoarelor si a utilajelor utilizate pentru constructia de drumuri, pentru anul in curs se estimeaza ca unitatile folosite pentru edificarea de imobile vor inregistra cel mai mare avant din punct de vedere al livrarilor, pe pozitiile urmatoare situandu-se masinile pentru procesarea minereurilor si cele specializate in executia prefabricatelor din beton.
Premii acordate de patronate pentru inovatie si sustenabilitate Un eveniment important ce va avea loc cu ocazia Bauma 2013 va fi reprezentat de acordarea distinctiilor speciale pentru inovatie, manifestarea fiind organizata de VDMA. Premiile din anul urmator vor viza cinci categorii distincte, respectiv: utilaje, componente, echipamente destinate sustinerii procesului de constructie, cercetare si design. Un detaliu important este ca participarea la competitie este conditionata de detinerea unui stand in cadrul expozitiei, iar mentiunile pentru cea de-a treia categorie vor fi acordate exclusiv companiilor membre ale asociatiilor profesionale din Germania. In ceea ce priveste segmentul legat de cercetare, in 2013 participarea nu va mai fi limitata exclusiv la mediul universitar. La fiecare categorie vor fi nominalizate cate trei propuneri, care se vor afla in analiza unui juriu specializat, format din experti internationali, profesori si jurnalisti profesionisti. Principalul element evaluat va fi cel legat de sustenabilitate, criteriile de selectie referindu-se la elemente precum: eficienta costurilor, imbunatatirea performantelor, consumul energetic, contributia la protectia mediului, consolidarea imaginii industriei de profil si caracteristicile ergonomice.
Cresterea cu 15.000 mp a spatiului expozitional nu este suficienta Cele mai recente informatii disponibile indica in momentul actual faptul ca, inainte cu aproximativ un an pana la desfasurarea evenimentului, toate spatiile disponibile au fost deja contractate, alocarile standurilor facandu-se pe baza unei liste de asteptare foarte stricte. Se pare ca, in pofida cresterii ariei disponibile pana la nivelul-record de 570.000 mp (cu 15.000 mp mai mare fata de 2010, extinderea fiind posibila prin utilizarea unei suprafete suplimentare, amplasate in zona de nord-vest a complexului expozitional) MMI nu poate asigura un loc acceptabil pentru toate companiile care isi propun sa participe la acest eveniment. Aceste elemente indica faptul ca este posibil ca in 2013 sa fie doborat orice record inregistrat pana in prezent, atat in ceea ce priveste numarul vizitatorilor, cat si cel al firmelor expozante. Reiterand importanta evenimentului, Pavel Paraschiv a mai adaugat ca "structura Messe Munchen International permite organizarea celui mai mare targ din lume, din punct de vedere al suprafetei de expunere - Bauma. In concordanta cu deviza «Connecting Global Competence», MMI integreaza un amplasament expozitional ce dispune de o mare forta de promovare, avand servicii excelente, astfel incat firmele prezente au posibilitatea sa fie reprezentate in mod optim in fata potentialilor parteneri. Acesta constituie unul dintre elementele-cheie pentru asigurarea succesului acestora si maximizarea performantelor procesului de vanzare".
(articol aparut in Agenda Constructiilor, editia iulie/august 2012 )
|