Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Duminica, 22 Decembrie 2024
Hilti
Home - Stiri - Furnizori de Sisteme - ALRO afectata de pretul la electricitate si avantajata de trendul pietei aluminiului
ALRO afectata de pretul la electricitate si avantajata de trendul pietei aluminiului
Furnizori de sisteme Publicat de Stelian DINCA 12 Aug 2021 06:30
ALRO S.A., unul dintre cei mai mari producatori de aluminiu integrati pe verticala din Europa, dupa capacitatea de productie, anunta astazi rezultatele financiare consolidate pentru primele sase luni ale anului incheiate pe 30 iunie 2021. Cifra de afaceri a Grupului a crescut la 1,5 miliarde RON in S1 2021 comparativ cu 1,4 miliarde RON pentru perioada similara a anului 2020, pe fondul unei cereri ridicate si al unor niveluri imbunatatite ale cotatiilor LME. Pretul mai ridicat al aluminiului si concentrarea asupra productiei si vanzarilor de produse cu valoare adaugata mare si foarte mare au asigurat un EBITDA1 pozitiv pentru Grup, in ciuda cresterii preturilor la electricitate care a afectat semnificativ rezultatele financiare. Astfel, Grupul ALRO a inregistrat un EBITDA pozitiv de 144 milioane RON (S1 2020: 430 milioane RON), in timp ce rezultatul final a fost o pierdere neta de 48 milioane RON in S1 2021 (S1 2020: profit net de 254 milioane RON).
„Piata internationala a aluminiului a oferit o platforma buna si solida pentru a creste atat productia, cat si vanzarile de aluminiu si a validat strategia noastra pe termen lung de a ne concentra pe produsele cu valoare adaugata mare si foarte mare si pe produse durabile. Aceasta abordare ne-a oferit instrumentele necesare pentru a profita de conditiile de piata imbunatatite pentru sectoare industriale precum cel auto si de constructii”, a declarat Marian NASTASE, Presedintele Consiliului de Administratie al ALRO.„Cu toate acestea, eforturile noastre au fost contracarate in principal de preturile prohibitive la electricitate, rezultate din evolutiile fara precedent pe piata locala a energiei, de la insolventa unor furnizori si pana la dizolvarea unilaterala a contractelor de furnizare sau insuficienta cantitatilor de energie electrica disponibile. Desi suntem increzatori ca piata aluminiului isi va continua tendinta pozitiva, ne intensificam eforturile pentru a ne dezvolta instalatiile noastre de producere a energiei in Slatina si Tulcea", a adaugat Marian NASTASE.
Privire de ansamblu asupra pietei
Media cotatiilor LME pentru S1 2021 a fost de 2.246 USD/tona, cu 650 USD/tona mai mare decat nivelul raportat in S1 2020: 1.595 USD/tona. Nivelul actual al cotatiilor LME este de peste 2.500 USD/tona.
Programele financiare implementate de guvernele europene pentru a stimula economia afectata de pandemie, stirile pozitive despre disponibilitatea vaccinului anti-COVID-19 si tarifele antidumping aplicate produselor fabricate in China au generat niveluri solide ale cererii incepand cu februarie 2021. De asemenea, estimarile sunt favorabile si pentru restul anului. Semnale pozitive erau deja vizibile in principalele sectoare industriale, cum ar fi constructiile, industria auto, ingineria generala si in procesul de refacere a stocurilor distribuitorilor/ intermediarilor.
Cu toate acestea, la nivel local, ALRO s-a confruntat cu o crestere a preturilor la electricitate, furnizorii de energie electrica solicitand modificarea preturilor contractate in prealabil de catre Grup, a conditiilor de plata si diminuarea cantitatilor. In acelasi timp, in cele din urma, cativa dintre ei au refuzat onorarea contractelor. Astfel, in perioada analizata, ALRO si-a continuat planurile de a-si dezvolta sursele de producere a energiei printr-un mix de centrala electrica pe baza de gaz si panouri fotovoltaice, la punctele de productie ALRO din Slatina si ALUM din Tulcea, un CCPP („Centrala electrica cu ciclu combinat”) extrem de eficienta conceputa cu cea mai buna tehnologie disponibila.
Analiza financiara si operationala
Vanzarile consolidate ale Grupului in primul semestru al anului 2021 au fost de 1.537.911 mii RON (S1 2020: 1.360.942 mii RON). Rezultatul net al Grupului pentru prima jumatate a anului 2021 este o pierdere de 47.577 mii RON, comparativ cu un profit de 253.662 mii RON inregistrat in S1 2020. EBITDA consolidat pentru perioada analizata a fost de 144.367 mii RON, cu o marja de 9% (S1 2020: EBITDA de 439.259 mii RON, o marja de 32%). In S1 2021, Grupul nu a inregistrat venituri din subventii legate de emisiile indirecte pentru 2021, intrucat Europa a intrat intr-o noua faza a legislatiei ETS, si anume Faza 4, valabila pentru perioada 2021-2030. Autoritatile romane trebuie sa puna in aplicare Ghidul european ETS post 2021, in legislatia din Romania si abia dupa aceea vom avea dreptul sa inregistram veniturile din subventiile pentru emisiile indirecte.
In perioada analizata, Grupul a realizat investitii de 13 milioane USD (aproximativ 53 milioane RON) fata de S1 2020: cheltuieli consolidate CAPEX de 8 milioane USD, menite sa asigure activitatea de afaceri si sa imbunatateasca eficienta energetica prin reducerea consumurilor.
 
SISECAM
rehau
ABONARE REVISTE
TSV
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
 
hospice doneaza
simonswerk left