ANALIZA: Piata automatizarilor pentru usi - dominata de companii italiene |
Furnizori de sisteme Publicat de Cosmin Dincu 14 Apr 2017 07:22 |
In ansamblu, piata europeana de automatizari pentru usi de garaj, porti, usi automate (exclusiv in cele 28 de tari membre ale UE) s-a recuperat in 2016, dupa o lunga perioada in care toti agentii economici din bransa s-au confruntat cu mari dificultati. Astfel, in 2016, cresterea cantitativa a fost de +2,1%, iar cea valorica, de +2,9%, iar pana in 2019 rata de majorare din aceasta industrie, cu un grad sporit de specializare, va fi de +4%, dupa cum se arata intr-o noua cercetare realizata de expertii biroului austriac de consultanta Interconnection Consulting Group.
„Cu exceptia Marii Britanii, sistemele de automatizare (motorizare) pentru usi de garaj formeaza segmentul cel mai semnificativ in cadrul fiecareia din pietele studiate, astfel incat, in Uniunea Europeana, peste 61,7 din toate sistemele de automatizare comercializate sunt cele destinate usilor de garaj. Totodata, numai 38,3% din livrari se adreseaza exclusiv segmentului de porti/ usi automate pietonale (de intrare). In pofida acestui fapt, elementele pentru porti si usi automate genereaza cele mai mari vanzari, ca valoare, deoarece si preturile sunt pe masura complexitatii acestor categorii sortimentale. Astfel, exista o rata de 60 la 40 intre cifra de afaceri insumata a companiilor care promoveaza operatori automati pentru porti si usi pietonale fata de cifra de afaceri a celor ce vizeaza sectorul usilor de garaj. Mai mult, se poate afirma ca, in 2016, pragul valoric total stabilit pe piata din tarile investigate (Franta, Germania, Marea Britanie, Italia si Spania), ce este reprezentativa pentru intreg spatiul comunitar, s-a plasat la 717,6 milioane de euro. Insa, la fel ca si in alte domenii, piata specializata din UE este caracterizata de un decalaj mare al preturilor pe axa nord-sud, pentru ca, de exemplu, pretul mediu al elementelor de automatizare din Franta este cu 30% mai mare decat al acelorasi sortimente comercializate in Spania”, a declarat Vito Graziano, autorul studiului.
Piata lucrarilor de renovare asigura, de fapt, cererea
Din punct de vedere al formarii cererii, specialistul Interconnection a explicat ca, desi in domeniul constructiilor (si mai ales al imobilelor noi) se constata un reviriment puternic in multe tari europene, piata lucrarilor de renovare continua sa asigure, de fapt, cererea specifica, avand cea mai importanta cota din livrarile de usi de garaj, porti si usi de intrare echipate cu operatori automati (58,6% din total). „Durata mare de utilizare si service a usilor de garaj si celor de intrare automate (in general, cuprinsa intre mai multe zeci de ani) va determina, cel putin pe termen mediu, o pozitie stabila a agentilor economici care se adreseaza segmentului de intretinere si renovari. In total, trei din patru usi de garaj si porti automate sunt utilizate in mediul rezidential, cota vanzarilor pentru locuinte majorandu-se usor si treptat, dar continuu. Aplicatiile pentru imobilele nerezidentiale, inclusiv in ceea ce priveste portile si usile de garaj, sunt mult mai des-intalnite in Franta si Marea Britanie. Astfel, in Marea Britanie, 40,1% din livrarile totale de operatori automati se efectueaza pentru sortimente destinate cladirilor cu alta destinatie fata de cea de locuinta, precum si la amenajari de interes public, cum ar fi parcari etc. Ca structura, insa de aceasta data a producatorilor si furnizorilor specializati, am observat ca piata de operatori automati pentru usi este una de tip «ocean rosu», adica dominata de cateva companii de mari dimensiuni (corporatii multinationale), consacrate, ceea ce face aproape imposibila accesarea industriei de catre agenti economici nou-infiintati, indiferent de potentialul financiar sau tehnologic al acestora. Practic, primele zece companii active in Europa au o cota de piata insumata de 69%, iar «partea leului» revine celor cu capital italian ori cu sediul social in Italia, cum ar fi FAAC sau DEA”, a concluzionat Vito Graziano.
***
In fine, dar nu in ultimul rand, estimarile Interconnection pentru intregul domeniu analizat, din cele cinci tari europene (reprezentative insa pentru tot spatiul UE), reflecta faptul ca pe piata sistemelor de operare automata pentru usi/porti, pornind de la cele 2.380.053 de unitati, in valoare de 717,6 milioane de euro din 2016, pana in 2019 indicii de crestere compozita CAGR vor fi de +1,7% (in plan cantitativ) si +2,1% (ca valoare), astfel: 2.419.346 de unitati si 732,8 milioane de euro in acest an, 2.454.594 de unitati si circa 747,5 milioane de euro in 2018 si circa 2.493.349 de unitati, respectiv 761,6 milioane de euro in 2018, pragul psihologic de 800 de milioane de euro urmand sa fie atins, probabil, in 2019-2020. O alta diagrama indica, insa, faptul ca pe termen mediu gradul de utilizare a acestor sisteme (in functie de destinatie) nu se va modifica semnificativ, deoarece in 2019 cota sectorului rezidential va fi de 77,7%, cu 22,3% din livrari indreptandu-se spre usi si porti folosite la aplicatii nerezidentiale, de la 76,9% si 23,1% cat se estimeaza pentru anul in curs. Informatii suplimentare, la www.interconnectionconsulting.com, iar pentru descarcarea diagramelor referitoare la structura pietei (ca formare a cererii) si la evolutia cantitativa/valorica a acesteia, click aici si aici!
|