Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Duminica, 22 Decembrie 2024
Hilti
Home - Stiri - Furnizori de Sisteme - COVESTRO: Crestere structurala ce depaseste rata de majorare a PIB
COVESTRO: Crestere structurala ce depaseste rata de majorare a PIB
Furnizori de sisteme Publicat de Cosmin Dincu 23 Sep 2016 18:51
De-a lungul lunii septembrie a.c., conducerea companiei Covestro (fosta divizie MaterialScience a corporatiei Bayer) sustine o serie de conferinte destinate prezentarii celor mai interesante aspecte pentru investitorii institutionali, in cadrul unui eveniment intitulat „IR Roadshow Presentation”. Astfel, dupa ce au expus diverse detalii despre activitatea Covestro in America de Nord (la New York si Toronto), managerii societatii au participat, in perioada 19-21 septembrie a.c., la mai multe conferinte corporatiste si de investitii in München - Germania, pentru ca, la 29 septembrie, sa fie prezenti la Forumul Investitorului din Milano (Italia), aflat sub egida JP Morgan. „In principiu, Covestro se remarca pe plan international prin inovatie si prin faptul ca este lider de necontestat in domeniul solutiilor materialelor high-tech, cum ar fi cele pe baza de policarbonat si poliuretan. Cele opt centre de productie, amplasate in trei regiuni importante de pe mapamond, functioneaza la scara globala, dispunand de o capacitate totala de 4.800 kt, iar de la sediul central, din Leverkusen - Germania, este administrata activitatea a mai mult de 15.750 de angajati. Ca structura, vanzarile, ce au insumat 12,1 miliarde euro in 2015, se deruleaza preponderent in Europa, Orientul Mijlociu, Africa si America Latina (EMLA), cu o pondere de 44%, dupa care urmeaza cele din SUA, Canada si Mexic (NAFTA), cu 28%, China (16%), respectiv tarile din Asia-Pacific (APAC, fara China), cu 12%. De asemenea, in functie de aplicatie, comercializam materiale specifice pentru industria bunurilor de larg consum (articole sportive, cosmetice, domeniul sanitar) in proportie de 27%, adresandu-ne si domeniului auto (20%), pietei de arhitectura si constructii (17%), producatorilor de mobilier si celor din domeniul prelucrarii lemnului (16%), precum si sectorului electronicii (12%) sau industriei chimice (8%)”, se precizeaza in cel mai recent raport adresat investitorilor.
Potrivit documentului, cea mai profitabila divizie a Covestro ramane cea de materiale de acoperire, adezivi si substante speciale (CAS), cu o rata EBITDA de 23,5%, dar care a raportat vanzari de 2,1 miliarde euro anul trecut (17% din cifra de afaceri). Sectia de poliuretani - PUR (cu o rata EBITDA de 10,2%) asigura, insa, 50% din incasarile anuale ale companiei, evidentiindu-se printr-un rezultat de 6,1 miliarde euro anul trecut. Acest departament este responsabil, printre altele, pentru livrarea de spuma poliuretanica rigida cu aplicatii in domeniul izolarii constructiilor. In fine, dar nu in ultimul rand, divizia de policarbonat - PCS, ce promoveaza si produse cu utilizari in domeniul ferestrelor, fatadelor si luminatoarelor, a avut un rulaj de 3,2 miliarde euro (26% din cifra totala de afaceri), cu o rata EBITDA de 17,7%. Toate cele trei divizii sunt lideri mondiali din punct de vedere al capacitatii de productie si doar sectia PCS imparte prima pozitie cu departamentul specializat al corporatiei saudite Saudi Basic Industries Corp (SABIC).
Analiza extensiva a competitiei
In domeniul poliuretanilor, la grupa MDI Covestro are o cota de piata de 20%, fiind in competitie cu Wanhua (lider), BASF si Huntsman (ce au ponderi sensibil egale), respectiv Dow. Primele cinci societati controleaza, insa, 90% din piata, iar altii au 10% si se asteapta ca, pana in anul 2020, structura respectiva sa nu se modifice. Insa, la produsele TDI, compania Covestro este lider (cu 27%), fiind urmata indeaproape de BASF, iar apoi, la distanta, de Wanhua, MCNS si Cangzhou Dahua. Aceste cinci societati detin impreuna 74% din segmentul TDI, iar pana in 2020 vor conta in proportie de 76%. Dow detine insa prima pozitie pe piata de polioli polieterici, urmat de Covestro (cu 15%), Shell, BASF si FJ Fujian Meizhouwan. Segmentul este insa ceva mai fragmentat, intrucat altor firme le revine 49% din total. In acest domeniu, se asteapta o eventuala consolidare a cotei de 51% controlate de firmele nominalizate, dar mai ales pe baza activitatii din China. Dupa cum se arata anterior, Covestro PCS se afla la egalitate cu SABIC in domeniul policarbonatului, detinand fiecare 27%, iar urmatorul competitor, Mitsubishi Plastics, are la randul sau numerosi clienti pe plan global. Alte companii mentionate in raport la acest capitol, care incheie topul primilor cinci furnizori de profil, sunt Teijin si Trinseo, in timp ce competitia nediferentiata reprezinta 19%. Nici in acest caz nu se estimeaza o modificare structurala a industriei, cel putin pana in 2020. In fine, sectia CAS controleaza 47% din piata derivatilor alifatici izocianati, urmata la distanta de Evonik Industries, Vencorex, NPU si Asahi Kasei, in timp ce alte companii conteaza cu numai 11%, intrucat primele cinci asigura 89% din total. La dispersiile poliuretanice, Covestro este, de asemenea, lider, cu 17%, divizia CAS fiind urmata de DSM, Stahl, BASF si Chemtura, dar se remarca un grad mare de fragmentare, ceilalti competitori fiind, de fapt, majoritari (cu 63%), intrucat primelor cinci firme le revine un procent de 37% din comenzi. Avand in vedere aceasta situatie, pentru industria specifica substantelor chimice speciale, cel putin pana in 2020 nu se intrevad modificari majore ale structurii prezentate.
„Rezultatele financiare din semestrul intai a.c. indica, la randul lor, o evolutie interesanta. Pe regiuni, subsidiarele Covestro din EMLA au raportat o crestere cantitativa de +6%, la 2,641 miliarde euro, din care numai in Germania s-au obtinut 800 milioane de euro (+2%). In regiunea NAFTA s-au obtinut 1,569 miliarde euro (+6% cantitativ), cu o dinamica peste medie in SUA (1,306 miliarde euro, la un salt de +8%). In zona APAC, unde se afla multe tari emergente, s-a obtinut cea mai puternica majorare (de +12%), corespunzatoare unor rezultate de 1,655 miliarde euro, din care filialei chineze i-au revenit 946 milioane de euro (+14% cantitativ). In consecinta, analiza datelor generale indica faptul ca, pentru un rulaj cumulat ce a depasit 5,86 miliarde euro in ianuarie-iunie a.c., corespunde o crestere cantitativa de +8,1%, pe care o consideram puternica. Evident, trebuie mentionate performantele din China, SUA si regiunea EMLA, iar pe grupe de produse afacerile se deruleaza optim. Mediul de afaceri pentru sectia CAS are, prin insasi structura sa, o volatilitate scazuta, ca de altfel si segmentul poliolilor. Pentru divizia PCS ratele profitabilitatii au inceput sa urce peste medie, dar se afla inca sub nivelul record consemnat din punct de vedere istoric. Insa, in ceea ce priveste MDI, profitabilitatea este redusa, iar Covestro este pus la incercare ca urmare a deschiderii multor unitati de productie de catre competitorii sai industriali. Pe segmentul TDI, supra-oferta este vizibila, insa Covestro se distinge in fata concurentei ca urmare a pozitiei de top asigurate de nivelul costurilor operationale - si nu numai. In concluzie - si mai ales pe baza noului plan strategic de afaceri - rezultatele indica o crestere structurala ce depaseste rata de majorare a PIB global”, se mai precizeaza in raport.
***
In Romania, produsele Bayer MaterialScience - actualmente Covestro (inclusiv sortimentele inovatoare Bayer, pentru montajul ferestrelor) sunt livrate de o serie de companii, ale caror importuri sunt coordonate de biroul regional Covestro International SA, cu sediul in Fribourg - Elvetia. Informatii suplimentare, la www.bayer.com si www.covestro.com
 
ABONARE REVISTE
SISECAM
rehau
TSV
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
 
hospice doneaza
simonswerk left