DORMA+KABA: Crestere organica de 3,4%, reflectand succesul integrarii |
Furnizori de sisteme Publicat de Cosmin Dincu 28 Mar 2017 20:08 |
Recent, managerii Dorma+Kaba Group au detaliat din nou, in fata investitorilor institutionali, progresul consemnat de companie in noua sa structura organizatorica, prezentand rezultatele financiare aferente primului semestru al exercitiului fiscal 2016/2017 (ce acopera intervalul 1 iulie-31 decembrie 2016). „Integrarea post-fuziune continua sa se deruleze in ritmul stabilit, astfel incat, la 1 iulie 2018, noul exercitiu financiar sa inceapa cu procesele majore de integrare definitivate si cu un efect deplin al sinergiilor obtinute ca urmare a fuziunii. In acelasi timp, vanzarile din perioada analizata, in varianta consolidata si la rate constante de schimb valutar, s-au majorat cu +3,4%, dupa ajustarea dintre francul elvetian si celelalte monede ale statelor unde suntem activi. Liniile directoare au fost, astfel, indeplinite, reflectand, pe de-o parte, o crestere organica de +3,4%, iar pe de alta parte, o imbunatatire a indicatorului profitabilitatii EBITDA, de la 14,6% din acelasi interval al anului fiscal anterior la 14,9% in primele sase luni ale exercitiului financiar 2016/2017”, se arata intr-un comunicat al grupului.
Explicand modul in care fiecare divizie a contribuit la cifra de afaceri din intervalul analizat, care a totalizat 1,173 miliarde franci elvetieni - CHF (in timp ce EBITDA a ajuns la 175,4 milioane CHF, iar fluxul de lichiditati - numerar si echivalente ale acestuia - la 171,1 milioane CHF), Riet Cadonau, CEO al holdingului, a aratat ca toate sectiile de solutii de acces (AS) din ambele Americi (AS AMER), Asia-Pacific plus China (AS APAC), statele in care se vorbeste limba germana - Germania, Austria, Elvetia (AS DACH), respectiv Europa, Orientul Mijlociu si Africa (AS EMEA) au contat in proportie de 86,1% la vanzarile Dorma+Kaba. Alte procente de 8,9% din total au fost atribuite sectiei de sisteme de inchidere (Key Systems), iar diferenta, de 4,6%, revine departamentului ce promoveaza solutii mobile de compartimentare (Movable Walls), in timp ce 0,4% reprezinta alte activitati.
„Pentru AS EMEA, suntem in masura sa raportam un salt organic (la rate constante de schimb) al afacerilor (+0,5%, la 354,2 milioane CHF), dar sporirea comenzilor s-a remarcat aproape exclusiv in Scandinavia, Europa de Est, Italia si Spania, cererea din Franta si din Orientul Mijlociu fiind deficitara, ca urmare a unor probleme economice. Solutiile de acces electronic si sistemele speciale de intrare, monitorizate prin computer (cele utilizate la aeroporturi) s-au bucurat de un real succes, in continuare. In acelasi timp, AS DACH (coordonata din Ennepetal, unde se afla fostul sediu de birouri al Dorma) s-a evidentiat printr-o crestere organica de +3,2%, la 401,4 milioane CHF, cu o majorare optima a cererii in Germania si Austria, completata de sporirea profitabilitatii semnalata in Elvetia, desi vanzarile pe piata elvetiana au scazut, din cauza diminuarii cererii pe segmentul incuietorilor speciale (pentru seifuri si domeniul bancar). Comenzile in zona DACH au fost, totusi, satisfacatoare pentru sisteme Master Key si in cazul elementelor de intrare. De asemenea, perioada analizata a insemnat, pentru AS DACH, continuarea cu succes a programului de imbunatatire a costurilor de baza PMI. O crestere organica optima a apartinut AS AMER (+6,6%, la 281 milioane CHF), datorata exclusiv activitatii dinamice din America de Nord (intrucat in America Latina rezultatele au fost slabe), precum si evolutiei peste asteptari a sectiei Lodging Systems si a companiei recent achizitionate, Stanley Mechanical Security. La randul sau, AS APAC si-a imbunatatit profitabilitatea, iar cifra de afaceri a consemnat cea mai mare crestere din punct de vedere organic (+7,3%), ca urmare a rezolvarii unor probleme din China, precum si trendului ascendent din India, Australia si Asia de Sud-Est. In fine, dar nu in ultimul rand, departamentul Key Systems s-a evidentiat printr-o crestere organica de +6,7%, pana la 105,6 milioane CHF (dar si indicele ratei EBITDA s-a imbunatatit notabil, situandu-se la 16,2%), iar sectia de pereti mobili de compartimentare a consemnat un salt organic de +1,3%, la 58,2 milioane CHF, performante notabile pe acest segment raportandu-se in regiunea DACH, Australia si India (contracarate de amanarea unor proiecte in America de Nord), iar in zona EMEA rata EBITDA a scazut, din cauza unor programe de restructurare”, a declarat Riet Cadonau.
In fata investitorilor institutionali, managementul corporatiei si-a reiterat inca o data angajamentul fata de procesul de cercetare-dezvoltare, urmarind sa investeasca in mod constant 5% din cifra anuala de afaceri pentru ca produsele sale sa urmareasca trendurile de transformare digitala a industriei (accesul prin intermediul telefoanelor inteligente si tabletelor, conceptul de software ca service - SaaS, mentenanta preventiva si optimizarea proceselor prin transformare digitala). De altfel, actualmente, asemenea investitii in inovare sunt finantate cu 4% din cifra de afaceri, iar lansarea primelor servicii bazate pe „cloud”, cum ar fi accesul mobil si controlul accesului ca un serviciu (Exivo), a reprezentat deja un succes. In plus, portofoliul mult mai extins de produse (rezultat dupa fuziune) asigura oportunitati inovatoare pentru solutii combinate. In ceea ce priveste perspectivele, Riet Cadonau si Bernd Brinker (CFO al corporatiei) intrevad o crestere moderata in Europa (pe fondul instabilitatii politico-sociale), o crestere clara in Asia (desi mai exista anumite provocari, cu precadere in China) si o dinamica buna a pietei nord-americane. Astfel, pentru anul financiar in curs (2016/2017), in cazul in care situatia economica globala nu se va modifica radical, cresterea organica a vanzarilor, exprimata in monede locale, va fi de +3%, cu o rata a EBITDA cel putin similara celei din 2015/2016. De asemenea, pana la finele actualului exercitiu financiar, Dorma+Kaba Group urmareste sa ocupe pozitia a treia, in domeniul sau de activitate, pe piata nord-americana.
***
In actuala forma de organizare, Dorma+Kaba - cu sediul central in Rümlang - Elvetia - se afla pe unul din primele trei locuri ale pietei mondiale de solutii de acces si inalta securitate, avand 16.000 de angajati si un rulaj anual pro-forma ce depaseste doua miliarde CHF (mai precis, 2,302 miliarde franci elvetieni, ca vanzari pro-forma, in exercitiul fiscal 2015/2016). Pe piata din tara noastra, sistemele Kaba sunt disponibile prin intermediul companiei Vertical Design, din Capitala (dar cu sediul social in Ploiesti - Prahova), care a realizat, in 2014, o cifra de afaceri de aproximativ 16,8 milioane de lei, in crestere cu +8,4% fata de 2013, iar pentru 2015 a raportat o cifra neta de afaceri de 21,7 milioane de lei (+29,17%), lucrand cu 55 de salariati. Pentru reprezentanta Dorma Romania, tot din Bucuresti, datele oficiale, disponibile la Ministerul Finantelor Publice, confirma un rulaj de 6,33 milioane de lei, aferent anului 2014, in timp ce in 2013 s-au raportat vanzari de 8,45 milioane de lei, ceea ce indica o scadere de -25%. In acelasi timp, la nivelul lui 2015, Dorma Romania a avut 18 angajati si a declarat o cifra neta de afaceri de 6,9 milioane de lei (+9%), dar in conditiile unei pierderi de circa 0,6 milioane de lei. Informatii suplimentare, la www.dormakaba.com
|