Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Joi, 21 Noiembrie 2024
Hilti
Home - Stiri - Furnizori de Sisteme - EDGETECH: Schimbarile climatice accelereaza dezvoltarea tehnologiei vitrajelor
EDGETECH: Schimbarile climatice accelereaza dezvoltarea tehnologiei vitrajelor
Furnizori de sisteme Publicat de Ovidiu Stefanescu 02 Oct 2023 06:17
Criza petrolului din anii '70 a dat un impuls semnificativ tehnologiei de executie a vitrajelor arhitecturale. Acesta s-a concretizat in special prin aparitia modelelor de sticla cu acoperiri speciale, de joasa emisivitate (Low-E) sau de control solar. Patru decenii mai tarziu, realitatea a demonstrat ca izolarea termica prin reducerea emisiilor de caldura si geamurile cu control solar sunt mai importante ca niciodata, in special din cauza fenomenului ingrijorator de incalzire climatica, peste care, in ultima perioada, s-a suprapus cresterea accelerata a tarifelor la energie. Prin reducerea considerabila a pierderilor de caldura din zona de sigilare marginilor pachetelor de geam termoizolant, baghetele-distantier din categoria warm-edge contribuie in mod decisiv la cresterea eficientei energetice a fatadelor cortina. Marii producatori de vitraje termoizolante pot beneficia in continuare de o productivitate crescuta in procesele de fabricatie a modelele cu doua sau trei foi de sticla, un avantaj suplimentar al sistemelor de tipul Super Spacer, de la Edgetech, fiind reprezentat de garantarea rectangularitatii sau paralelismului laturilor opuse, chiar si pentru modelele de mari dimensiuni.
 
Arhitectura unica pentru un complex ce respecta principiul "Un oras pentru toti"
Doua dintre proiectele recente care probeaza aceste afirmatii, demonstrand eficienta sistemelor respective sunt reprezentate de Four Frankfurt si aripa vitrata "New Podium", care completeaza cladirea istorica Haus des Berliner Verlags (casa presei), din Alexanderplatz - Berlin. Este vorba despre doua proiecte reprezentative, in care distantierul flexibil a fost folosit de compania AGC Interpane pentru a asigura atingerea caracteristicilor de performanta solicitate in proiecte. Din punct de vedere istoric, in 1982 a fost creata prima sticla arhitecturala de tip Low-E cu acoperire pe baza de oxid de argint, avand o culoare neutra. La inceputul anilor '90 a urmat sticla de control solar, care, datorita acoperirii sale duble, a generat transmisie luminoasa de 66%, la o transmisie totala a energiei de numai 34%. Modelul respectiv a castigat premiul Norman Foster in aplicatia de vitrare a Turnului Commerzbank, amplasat in cartierul bancar din Frankfurt. La momentul actual, centrul financiar din Germania trece printr-o etapa de transformare profunda, care consta in faptul ca au aparut zone mixte de birouri si constructii rezidentiale, comerciale si de agrement. Un simbolul al acestei tranzitii spectaculoase este proiectul Four Frankfurt, pe care dezvoltatorul Groß & Partner l-a demarat in urma cu patru ani. Acesta include patru turnuri cu inaltimi cuprinse intre 100 si 233 de metri, conectate printr-o baza comuna cu un regim de inaltime de sase etaje, beneficiind de o terasa verde accesibila publicului. "Un oras pentru toti" a fost obiectivul biroul de arhitectura UNStudio, din Amsterdam, condus de Ben Berkel, care este autorul designului. Caile de legatura, pasajele si pietele asigura conexiunea dintre ansamblul dezvoltat pe o suprafata de 1,6 hectare si centrul orasului. Integrarea unei fatade protejate, construite la jumatatea secolului trecut, a fost, de asemenea, subordonata acestui design urban. Complexul are o aparenta proeminenta printre numeroasele cladiri impunatoare din vecinatatea sa. In pofida densitatii extreme, zgarie-norii inclusi in cadrul complexului din Frankfurt par dinamici si eleganti, oferind utilizatorilor cladirilor un camp vizual mare din multe puncte de vedere, precum si un nivel ridicat de acces al luminii naturale. Planurile hexagonale sunt rotite fiecare cu 90 de grade in jurul axei longitudinale. Cadrele verticale, pliurile si jocul diferitelor materiale incluse in structura peretilor cortina confera complexului Four un impact vizual unic. 
 
Certificare DGNB in sistem Platinum, asigurata inclusiv prin utilizarea Super Spacer
Utilizarea BIM a asigurat cea mai mare modularitate posibila, precum si un grad ridicat de prefabricare, care garanteaza un ritm de constructie impresionant, viteza de implementare nefiind afectata de criza pandemica sau de problemele ulterioare aparute de-a lungul lanturilor de aprovizionare. Ultimul turn este programat sa fie finalizat la sfarsitul anului 2024. Four Frankfurt va fi primul proiect certificat in conformitate cu profilul DGNB intitulat "orase verticale". Geamul triplustratificat indeplineste cerintele inalte de izolare fonica si eficienta energetica fiind, prin urmare, este o componenta importanta in cadrul certificarii Platinum de sustenabilitate. De remarcat este inclusiv functia geotermala a pilotilor de fundatie, care, impreuna cu pompele de caldura, vor asigura o putere de aproximativ 1.700 de MW/an. Pentru a obtine valori ale coeficientului de transfer termic aferent fatadei cortina mai mici de 1 W/mpK, au fost specificate valori g de aproximativ 0,34 pentru geamurile cu control solar. In aceste conditii, distantierul warm-edge a devenit practic o dotare standard a geamului termoizolant, deoarece in prezent nu exista alta modalitate de a atinge proprietatile fizico-structurale impuse de acest proiect. Structura vitrajelor care intra in dotarea turnurilor rezidentiale include sticla de control solar neutru ipasol 70/37, sticla Low-E iplus 1.1 si sticla de control solar Stopray Vision 60, cu izolatie termica imbunatatita. Pentru zona de la baza s-a optat pentru geam termoizolant dublu iplus 1.1 si Stopray Vision 62. In ambele sisteme, a fost folosit distantierul Super Spacer SG, aplicarea sa robotizata permitand tolerante minime si asigurand paralelismul laturilor opuse ale vitrajelor.
 
Geam cu control solar foarte selectiv pentru "New Pavilion" 
Alexanderplatz din Berlin constituie o zona de maxima importanta in ceea ce priveste dezvoltarea urbana. Situata in zona de nord-est a orasului si construita intre 1970 si 1973, cladirea "Haus des Berliner Verlages" a fost mult timp considerata un candidat sigur pentru demolare, pentru a face loc unui inel de imobile inalte, planificate inca din anii 1990. In 2015, insa, constructia a fost plasata sub ordin de conservare, iar intre 2017 si 2021 a fost renovata si extinsa cu o noua aripa din sticla. Noul ansamblu include, de asemenea, fosta cafenea de presa cu doua etaje. New Pavilion este un complex modern din sticla, cu un regim de inaltime de sapte etaje, fiind amplasat in spatele cladirii existente. Suprafetele acoperisului in doua pante amplasate deasupra stresinii se armonizeaza perfect cu arhitectura cartierului invecinat, pilastri creand o legatura cu cladirea existenta. Interpane a furnizat geamurile cu control solar extrem selectiv, iar compania Gersthofen a fost insarcinata cu constructia fatadei. Suprafata totala a vitrajelor termoizolante a insumat aproximativ 7.000 mp de ansambluri realizate cu sticla securizata ipasol ultraselect 62/29, acoperita cu un strat triplu de argint si avand grosimi de 10 sau 12 mm, la interior fiind prevazuta sticla laminata. Bagheta-distantier aleasa a fost Super Spacer T-Spacer SG. Conform specialistilor, acest tip de geam ofera o transmisie ridicata a luminii naturale cu o transmisie totala scazuta a energiei, precum si o aparenta neutra din punct de vedere al culorii. Gratie baghetei warm-edge au putut fi executate panouri de pana la 2,80 x 7,70 m, cantarind 1.600 kg in mod economic si intr-un timp foarte scurt. New Pavilion este certificat LEED Gold, iar o cota insemnata din performanta respectiva s-a datorat sistemului distantier. Avand in vedere importanta tot mai mare a criteriilor ESG, o componenta cum este Super Spacer reprezinta, in opinia expertilor, cel mai simplu mijloc de optimizare termica a unitatilor de geam termoizolant, deoarece conductivitatea distantierului este unul dintre factorii decisivi pentru valorile termoizolatiei unei ferestre. O regula generala spune ca o diferenta de 0,04 W/mK in transmitanta termica legata de valoarea Psi (transmitanta termica liniara) este echivalenta cu o imbunatatire de 0,1 W/m2K a valorii coeficientului de transfer termic al elementului. Super Spacer Premium atinge o valoare Psi de pana la 0,028 W/mK, facandu-l unul dintre cele mai eficiente distantierel din punct de vedere energetic de pe piata mondiala de profil.
 
***
Edgetech Europe GmbH, cu sediul in Heinsberg, Germania, este o subsidiara detinuta in totalitate a Quanex Building Products Corporation, o companie globala ce deserveste inclusiv producatori de tamplarie termoizolanta. Edgetech Europe se adreseaza pietelor de servicii din Europa continentala, prin promovarea unor solutii care ii ajuta pe clienti sa obtina o eficienta mai mare a productiei si o calitate superioara a modelelor promovate.
 
ABONARE REVISTE
rehau
TSV
SISECAM
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
 
hospice doneaza
simonswerk left