Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Vineri, 10 Ianuarie 2025
Hilti
Home - Stiri - Furnizori de Sisteme - OAR: Solutii tehnice multiple pentru intretinerea tamplariei de la cladirile istorice
OAR: Solutii tehnice multiple pentru intretinerea tamplariei de la cladirile istorice
Furnizori de sisteme Publicat de Camelia Pantel 03 Ian 2019 06:05
Referindu-se la intretinerea unui imobil istoric si implicit la cea a tamplariei unei cladiri de acest tip, specialistii din cadrul Filialei Bucuresti a Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR) sunt de parere ca „interventia asupra unei case istorice din zona construita protejata este descurajanta pentru proprietar, deoarece procesul de autorizare este foarte lung si complicat”, efectul fiind acela ca „in lipsa unei culturi a construirii si a dezvoltarii practicii, multe interventii la cladirile vechi ale Bucurestiului s-au realizat neprofesionist, afectand casele si alterand peisajul urban”. In ceea ce priveste tamplaria unei astfel de cladiri, reprezentantii OAR considera ca „tamplariile au rolul lor in metabolismul caselor, iar vechile tamplarii de lemn permit ventilarea aerului de la interior, lucrand impreuna cu peretii de caramida si mortarele permeabile”.  In acelasi timp, acestia considera ca „blocajele pleaca de la lipsa unui cadru (legal, financiar, al pietei de materiale) care sa sprijine interventiile corecte si sa incurajeze intretinerea ca solutie preventiva”. Pentru rezolvarea situatiei, se impune un set de masuri care ar trebui sa debuteze cu educarea specialistilor cu privire la materialele utilizate, prin studii de piata care sa compare materialele si tehnicile de constructie disponibile in domeniu si sa continue cu formarea/crearea unor echipe specializate de lucratori in restaurare, prin dezvoltarea studiilor, cercetarilor si practicilor constructive. De asemenea, atat locuitorii, cat si profesionistii ar trebui sa beneficieze de indrumare si consultanta generala (inclusiv in cadrul unui centru de consultanta al orasului), in timp ce lucrarile ar trebui sa fie realizate cu profesionisti care sa ofere garantie. Institutiile, specialistii si dezvoltatorii ar putea constitui echipe care sa gaseasca solutiile optime de punere in valoare a acestor cladiri. Si, nu in ultimul rand, ar trebui sa se realizeze ghiduri in cadrul carora sa se detalieze lucrarile de intretinere si care sa contribuie la respectarea tiparului sistemului constructiv, acestea urmand sa includa, printre altele, refacerea atenta a finisajelor, eliminarea infiltratiilor de apa, evitarea puntilor termice, ventilatia si eficientizarea energetica a imobilului.
Carentele legislative stau la baza intretinerii deficitare a tamplariei cladirilor istorice
In acest moment, intrucat interventiile la fatade (care se presupune ca nu aduc modificari caracteristicilor arhitecturale) nu necesita avizare nici macar de Directia pentru Cultura a Municipiului Bucuresti (DCMB), lucrarile de reabilitare si implicit o multitudine de interventii incorecte la cladiri istorice (modificarea texturii, a cromaticii, a tamplariilor etc.) pot fi realizate fara autorizare. De asemenea, desi exista o serie de solutii si tehnici de interventie la cladiri istorice deja omologate, in Bucuresti acestea nu sunt aplicate. „Nu in ultimul rand, trebuie subliniat faptul ca nu exista o diferenta clara si reglementata intre renovare/reabilitare si restaurare. Renovarea/reabilitarea presupune interventii specifice la cladiri relativ noi sau la imobile fara valoare estetica sau istorica deosebita si cuprinde lucrari de revopsire, permite inlocuirea materialelor, a elementelor de tamplarie etc. In schimb, restaurarea/conservarea se refera la interventiile la monumente istorice sau cladiri valoroase, cu ornamente sau tehnici deosebite si isi propune pastrarea in cat mai mare masura a autenticitatii materialelor si a structurii cladirii. Tendinta internationala este aceea de conservare integrata, care pune accent pe autenticitate si pe substanta istorica, in timp ce mentine cladirea activa si deschisa catre public”, subliniaza specialistii OAR.
Toate aceste detalii sunt disponibile in cadrul documentului „Raportul pentru Bucuresti 2018” (aflat la editia a doua, dupa cea pilot, din 2016). Informatii suplimentare, la www.oar-bucuresti.ro
 
ABONARE REVISTE
TSV
SISECAM
rehau
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
 
hospice doneaza
simonswerk left