Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Luni, 20 Mai 2024
Hilti
Home
OLTCHIM: Privatizarea societatii, in atentia Comisiei Europene
Furnizori de sisteme Publicat de Cosmin Dincu 21 Oct 2011 13:52
Vineri, 21 octombrie a.c., primul-ministru al Guvernului Romaniei, Emil Boc, l-a primit la Palatul Victoria pe vicepresedintele Comisiei Europene (CE), comisarul european pentru Concurenta, Joaquin Almunia. In cadrul intrevederii, s-au discutat aspecte legate de piata unica europeana integrata, precum si aspecte referitoare la situatia unor companii romanesti, din perspectiva raporturilor tarii noastre cu Uniunea Europeana. In ceea ce priveste situatia combinatului Oltchim SA – Ramnicu Valcea si a subsidiarelor sale Joaquin Almunia a solicitat autoritatilor centrale angajamentul clar si prezentarea unui calendar precis al privatizarii societatii, pentru a fi analizata, in acelasi timp, posibilitatea conversiei datoriilor in actiuni. "Ultima data cand am avut o intalnire cu autoritatile privind cazul Oltchim, in luna septembrie a acestui an, am cerut Guvernului sa ne clarifice intentiile de privatizare ale combinatului, conditiile si termenele. Suntem in discutii cu autoritatile pentru a primi un angajament clar si un calendar al privatizarii Oltchim, dar in acelasi timp analizam cu partea romana conditiile de reconversie a datoriilor in actiuni", a declarat comisarul european in cadrul unei conferinte intitulate "Concurenta in sectoare-cheie ale economiei romanesti". Oficialul european a mai aratat ca se impune o analiza minutioasa, din partea CE, pentru a se observa daca actiunea de conversie a datoriilor in actiuni respecta legislatia ajutorului de stat. "Programul convenit cu Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si Banca Mondiala are ca termen limita de privatizare a Oltchim inceputul anului viitor. Indeplinirea acestuia nu este, insa, doar responsabilitatea Comisiei Europene, iar nerespectarea termenului – de acum inevitabila – are legatura cu lipsa informatiilor solicitate si cu neindeplinirea conditiilor", a subliniat Joaquin Almunia, raspunzand la o intrebare legata de durata investigatiei. Ancheta Comisiei Europene, care ar trebui sa se concluzioneze cu ideea ca transformarea a datoriei in actiuni nu este un ajutor de stat, a inceput in 2007 si se deruleaza in continuare, dat fiind faptul ca responsabilii Directoratului General pentru Concurenta al CE sunt obisnuiti cu asemenea proceduri indelungate, inclusiv in ceea ce priveste operatiunile antitrust. Pentru obiectivitate, se impune si precizarea faptului ca procesul de avizare de la Bruxelles a fost intarziat de mai multe contestatii ale actionarului minoritar al Oltchim, PCC SE, care detine un combinat petrochimic similar in Polonia si doreste sa preia in integralitatea sa societatea din tara noastra.
Situatia se va rezolva, cel mai probabil, pana in iunie 2012
In anul 2009, Guvernul a aprobat o operatiune de conversie in actiuni a datoriilor Oltchim fata de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Ulterior, in 2002, AVAS a preluat de la Ministerul Finantelor Publice o creanta cu o valoare nominala de 508,6 milioane de lei, provenita din executarea garantiilor emise de stat pentru imprumuturile externe contractate de societate. Pentru a putea fi implementata, conversia datoriei in actiuni are nevoie de acordul Comisiei Europene. In scrisoarea de intentie convenita in acest an de Guvern cu FMI, se mentioneaza ca Executivul, care controleaza Oltchim prin Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, isi propune sa vanda actiunile detinute la combinatul chimic pana la sfarsitul anului 2011. Din cauza termenului prea scurt, o alta varianta luata in calcul de autoritatile de la Bucuresti presupune vanzarea intregii participatii detinute de stat pana in luna iunie a anului 2012. Combinatul functioneaza acum la 30% din capacitate, iar conversia creantei statului in actiuni, in valoare de 130 de milioane de euro, este necesara pentru a debloca activitatea companiei, care ar trebui sa contracteze noi credite, de circa 250 de milioane de euro, pentru a reporni instalatiile la capacitate maxima.
***
Cu prilejul intrunirii, seful Executivului de la Bucuresti a exprimat interesul Romaniei fata de adoptarea initiativelor prevazute in Actul Pietei Unice pana la finele anului viitor, cand se implinesc doua decenii de la crearea acesteia. Au mai fost abordate teme precum: masurile de sprijin notificate Comisiei Europene cu privire la exploatarile miniere din Valea Jiului, contractele incheiate de Hidroelectrica si schema de ajutor de stat privind dezvoltarea infrastructurii de transport aerian in Romania. Din delegatia tarii noastre au mai facut parte Ioana Muntean, purtatorul de cuvant al Guvernului, Alexandru Nazare, secretar de stat in Ministerul Transporturilor si Infrastructurii si Bogdan Alexandru Dragoi, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice, iar din partea delegatiei conduse de Joaquin Almunia au mai participat la intalnire Guillaume Loriot, sef adjunct de cabinet al Comisarului European si Niculae Idu, seful reprezentantei Comisiei Europene la Bucuresti. Informatii suplimentare, la www.gov.ro
 
ABONARE REVISTE
TSV
rehau
SISECAM
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

hospice doneaza
simonswerk left