Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Joi, 23 Ianuarie 2025
Hilti
Home - Stiri - Furnizori de Sisteme - PNE: Oferta suficienta de materii prime pe baza de polimeri
PNE: Oferta suficienta de materii prime pe baza de polimeri
Furnizori de sisteme Publicat de Cosmin Dincu 26 Feb 2018 07:58
Preturile la materiile prime polimerice in Europa s-au majorat in general, in decembrie 2017, ca rezultat al cresterii cotatiei titeiului, dupa cum se arata intr-o analiza recenta a Plastics News Europe (PNE), iar preturile contractuale la etilena si propilena au fost mai mari cu 32 de euro pe tona, in timp ce referinta la monomerul de stiren a urcat cu 95 de euro pe tona. Totodata, producatorii de asemenea materii prime au anuntat cresteri si mai mari ale cotatiei, pentru a compensa in totalitate costul sporit al petrolului si cheltuielile de fabricatie, in incercarea de a-si imbunatati marjele de profit.
„Dar, spre dezamagirea fabricantilor de materii prime, operatorii activi pe pietele europene de polimeri (si, in consecinta, clientii acestora) nu au fost extrem de activi in luna decembrie a anului trecut, pentru a accepta cresteri prea mari de pret. Astfel, in cazul LDPE s-a remarcat o stabilizare a cotatiei la nivelul din precedentele 30 de zile, iar pentru LLDPE s-a constatat chiar o depreciere cuprinsa intre 5 euro pe tona si 10 euro pe tona. La HDPE, de asemenea, cotatiile nu s-au modificat si doar pentru anumite sortimente speciale ale categoriei fabricantii si-au marcat castigul (de circa 20 de euro pe tona la materialele ce se preteaza turnarii prin injectie). Pentru polipropilena au existat cresteri usoare de pret (tot la materialul turnat prin injectie), celelalte subcategorii prezentand declinuri ale cotatiei. Preturile la PVC si PET nu s-au modificat (in pofida unui apetit mai mare si neasteptat de achizitie a PVC-ului), dar producatorii de polistiren au reusit sa impuna majorari, justificate de cresterea costului cu mentinerea stocurilor”, a declarat David Platt, analist al PNE.
In ianuarie 2018, a inceput (re)aprovizionarea
Potrivit expertului, in ianuarie a.c. piata europeana a polimerilor a fost ceva mai dinamica, din cauza tendintei de (re)aprovizionare a multor operatori, dupa vacanta de iarna. Astfel, pretul materialelor standard termoplastice a urmat tendinta dictata de evolutia costului materiilor prime pentru realizarea acestora. Producatorii de (L)LDPE au incercat sa recupereze cate ceva din marjele de profit pierdute in luna anterioara, anuntand cresteri preconizate de pret de pana la 50 de euro pe tona (si nu mai putin de 20 de euro pe tona), in pofida unui regres al pretului contractual al etilenei in ianuarie. Spre sfarsitul lunii, insa, s-a constatat ca majorarea a fost de numai 5 euro pe tona, iar pe segmentele de HDPE si PVC s-a constatat o stabilizare la cotatia lunii decembrie.
„Toate materiile prime polimerice au fost disponibile in cantitati suficiente in perioada analizata, fiind anuntate numai doua cazuri de forta majora, respectiv o defectiune tehnica la unitatea de electroliza a clorinei din cadrul Vestolit (din Marl, Germania) si o explozie la unitatea de oxidare partiala a centrului industrial Unipetrol din Litvínov - Cehia, dar care nu a avut totusi un impact semnificativ asupra productiei de polimeri. Previziunile pentru februarie 2018 indica insa noi cresteri ale pretului la materialele standard termoplastice, ca urmare a scumpirii titeiului si a fluctuatiei ofertei de produse petrochimice, dar acestea ar putea fi moderate, din cauza impactului dat de deprecierea monedei americane in raport cu euro. Un exemplu in acest sens ar fi, de pilda, repetarea situatiei din ianuarie a.c., consemnata pe piata de PVC. In acel moment, cresterea cu 32 de euro pe tona a cotatiei contractuale a etilenei in decembrie 2017 s-a transpus printr-o majorare adecvata cu 16 euro pe tona a costului de achizitie a PVC-ului de baza in urmatoarele 31 de zile. Vanzatorii au cautat sa recupereze cresterea de pret, dar clientii lor s-au opus si nu au acceptat tendinta respectiva, mai ales ca in ianuarie a existat o supraoferta de PVC, in timp ce nivelul cererii a fost, sezonier, mult mai redus. Astfel, pretul de referinta pentru PVC nu s-a majorat cu mai mult de 5 euro pe tona, aspect dezamagitor pentru furnizori. De asemenea, pentru materialele compozite din PVC rigid, pretul a fost mai mare cu doar 5 euro pe tona in ianuarie, inclusiv ca urmare a stabilizarii cotatiei dioxidului de titan, iar la materiile prime compozite din PVC flexibil s-a constatat chiar o ieftinire, din cauza diminuarii cotatiei la plastifianti. Toate aceste tendinte s-ar putea consemna si in februarie, astfel incat cresterile de pret sa nu ajunga momentan la nivelul dorit de producatorii de materii prime”, a concluzionat David Platt. Informatii suplimentare, la www.plasticsnewseurope.com
 
SISECAM
TSV
rehau
ABONARE REVISTE
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
 
hospice doneaza
simonswerk left