Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Marti, 24 Decembrie 2024
Hilti
Home - Stiri - Furnizori de Sisteme - ROSENHEIMER FENSTERTAGE 2024, un nou eveniment tehnologic oferit de ift
ROSENHEIMER FENSTERTAGE 2024, un nou eveniment tehnologic oferit de ift
Furnizori de sisteme Publicat de Ovidiu Stefanescu 24 Dec 2024 06:00
Oportunitatile de piata asigurate industriei de tamplarie termoizolanta de actualele transformari de paradigma economica, presupunand o mai mare sustenabilitate si o rezilienta climatica sporita, au fost principalele elemente subliniate in prezentarile care au avut loc la editia 2024 a Rosenheimer Fenstertage (RFT) - evenimentul-fanion al bransei, organizat anual de ift Rosenheim. Chiar daca abordarea expertilor germani poate parea excesiv de optimista, avand in vedere criza actuala din sectorul constructiilor, potentialul tehnologiilor promovate consta tocmai in capacitatea acestora de a se constitui in solutii potrivite pentru deficitul curent de locuinte si adaptarea la schimbarile climatice a cladirilor existente. Astfel, cei 22 de lectori de la RFT 2024 au detaliat - in fata celor peste 650 de participanti la evenimentul derulat in intervalul 9 - 10 octombrie si desfasurat in traditionala sala polivalenta Ku'Ko din Rosenheim - solutii pentru produse de constructie sigure din punct de vedere climatic, sustenabile si de inalta performanta. 
 
Rezilienta climatica si oportunitati de afaceri pentru producatorii de tamplarie
Expertii prezenti la cea de-a 51-a editie a Rosehnheimer Fenstertage au avut ocazia de a asculta cuvantul de deschidere adresat de Prof. Dr. Winfried Heusler, director interimar al ift Rosenheim numit de consiliul de management al institutului pentru a-l inlocui pe directorul Jörn Peter Lass, nevoit sa lipseasca din considerente obiective. Prezentarea, intitulata "Circular, rezilient si digital in viitor - planificarea de astazi pentru o lume de maine", a prilejuit Dr. Heusler sa-si reconfirme statutul de "optimist incorigibil". Acesta a sustinut o prelegere bine documentata si fundamentata cu privire la schimbarile si tendintele relevante ce vor determina evolutia pe termen scurt si mediu a industriei de profil, precum si la modul in care pot fi utilizate oportunitatile pe care domeniul le prezinta la momentul actual. Directorul ift a furnizat informatii specifice referitoare la modul in care legile existente si viitoare (de exemplu, directiva europeana privind clima, regulamentul referitor la taxonomie, noul plan de actiune ce vizeaza economia circulara CEAP-2, regulamentul de comercializare a produselor pentru constructii, directiva UE cu privire la responsabilizarea consumatorilor pentru tranzitia ecologica ECGT, norma comunitara de proiectare ecologica etc.) vor afecta industria de tamplarie termoizolanta. Prin urmare, aceasta va trebui sa se concentreze mai mult asupra productiei sustenabile, a reciclarii functionale, a conceptelor de intretinere si reparare, precum si asupra unei documentatii transparente si a unor certificari credibile, obtinute de exemplu prin intermediul unei evaluari a ciclului de exploatare (LCA) sau al unei declaratii de mediu a produsului (EPD). Ca urmare discutiilor tot mai numeroase din mediul politic si societate cu privire la ciclurile economice circulare, Dr. Heusler a recomandat sublinierea naturii speciale a produselor de constructii avand cicluri indelungate de exploatare. Spre deosebire de bunurile de larg consum, acestea trebuie sa asigure imbunatatirea comportamentului pe parcursul exploatarii prin intretinere si reparatii, garantand totodata o inlocuire facila.
Modernizarea partiala a fatadelor prin imbunatatirea componentelor individuale (ferestre, feronerie, sticla etc.) este, prin urmare, o masura rezonabila si poate deveni, de asemenea, o oportunitate de afaceri pentru firmele din domeniu. Evaluarea si verificarea diverselor aspecte legate de procesul de reabilitare este posibila prin marca de garantie a UE "klima.sicher.bauen", care a fost dezvoltata de ift Rosenheim, pentru a proteja producatorii de riscurile de raspundere si pentru a oferi proprietarilor si proiectantilor de cladiri informatii transparente si credibile privind rezilienta la schimbarile climatice si sustenabilitate. Un alt aspect important la care s-a referit expertul german a fost reprezentat de explicarea conceptului de "rezilienta climatica", prezentarea incluzand o gama extinsa de solutii posibile pentru a face fata perturbarilor actuale si consecintelor inerente. Dintre masurile recomandate se remarca imbunatatirea robustetii si redundantei, precum si capacitatea de inlocuire, adaptare, transformare si ajustare a produselor pentru constructii la consecintele schimbarilor climatice. Aceasta noua realitate extinde "frontul de lucru" al companiilor si incurajeaza dezvoltarea de produse si servicii inovatoare. De asemenea, digitalizarea este un instrument important pe care producatorii ar trebui sa-l utilizeze intensiv, de exemplu prin stocarea datelor privind proprietatile produselor, conditiile de garantie, instructiunile de instalare, intretinere si ingrijire. Directorul interimar al ift si-a incheiat interventia subliniind ca senzorii actuali au capacitatea de a inregistra informatii privind utilizarea si, astfel, permit prestarea de servicii personalizate si lucrari de intretinere care imbunatatesc performantele ferestrelor in termeni de sustenabilitate, in beneficiul utilizatorilor.
Gestiunea dezastrelor naturale si importanta comunicarii corecte si complete
Urmatorul vorbitor in plen a fost Prof. Dr. Norbert Gebbeken, de la Universitatea Fortelor Armate Federale, care a aratat in prezentarea sa ca prevenirea dezastrelor este o sarcina-cheie pentru industria constructiilor. Acesta a relatat despre activitatea complexa a centrului german de cercetare "Risc, infrastructura, securitate si conflict" (RISK), in cadrul caruia experti renumiti din domeniile ingineriei civile, economiei, stiintelor sociale, politice si umane, precum si din sferele informaticii si aviatiei cerceteaza consecintele, comunicarea si gestionarea dezastrelor. Argumentul principal ce sustine o asemenea abordare este acela ca, actualmente, consecintele numarului tot mai mare de dezastre naturale cauzate de schimbarile climatice sunt puternic influentate de masurile de prevenire si de gestionarea lor sociala. Norbert Gebbeken a detaliat conceptul de siguranta, in care frecventa si costul daunelor, precum si perceptia sociala sunt, de asemenea, factori relevanti ai ecuatiei. Invitatul ift a descris, totodata, fenomenul paradoxului prevenirii sau "dementa dezastrelor", care este o problema centrala in prezent, ce impiedica investitiile in masuri de prevenire semnificative. De aceea, este important ca in cadrul comunicarilor publice sa nu mai fie relatate doar daunele produse si costurile unui dezastru pe termen scurt, ci si modul in care masurile de preventie au oferit o protectie concreta impotriva consecintelor si au impiedicat sa se intample evenimente si mai neplacute - in conformitate cu principiul "AWA" (Ausweichen, Widerstehen und Anpassen - evita, rezista si adapteaza-te).
In a doua parte a prezentarii, Prof. Dr. Gebekken s-a axat in detaliu pe masurile de prevenire si protectie a planificarii urbane impotriva inundatiilor, furtunilor si tornadelor si a recomandat utilizarea informatiilor gratuite furnizate de Oficiul Federal de Protectie Civila si Asistenta in caz de Dezastre (BBK), care pot fi folosite pentru informarea proprietarilor si proiectantilor de cladiri. In completare, Jürgen Benitz-Wildenburg, director de marketing si comunicare in cadrul institutului german, a detaliat apoi modul in care ploile abundente, vantul si grindina afecteaza functionalitatea ferestrelor, fatadelor, usilor si portilor.
Atacurile cibernetice de tip ransomware vizeaza inclusiv companiile mici
Pe baza celor mai recente studii realizate, Marcel Dresse, de la B+L Marktdaten, a afirmat ca cifrele privind constructiile noi vor continua sa scada in 2024 si 2025, dar ca va exista o usoara crestere a operatiunilor de renovare in acest an, care se asteapta sa continue in urmatoarele 12 luni. Cercetarile de piata actuale arata, de asemenea, ca, in ceea ce priveste constructiile durabile si sigure din punct de vedere climatic, acestea au devenit importante pentru proprietarii de cladiri, proiectanti si antreprenori. De exemplu, reprezentantii industriei imobiliare au declarat ca siguranta climatica este deja relevanta pentru 73% din toate proiectele. In mod surprinzator, fenomenul de incalzire globala constituie prioritatea principala, urmat de sanatatea ambientala, sustenabilitatea, eficienta energetica si protectia impotriva inundatiilor a produselor de constructie. De remarcat faptul ca toate subiectele respective sunt evaluate si de eticheta ift "klima.sicher.bauen". Marcajul tehnic in cauza a fost descris in detaliu de expertul in sustenabilitate Christoph Seehauser, de la ift Rosenheim. Programul din prima zi a evenimentului a fost completat de interventia psihologului de afaceri Mark T. Hofmann (Crime & Intelligence Analyst), care a oferit o perspectiva fascinanta asupra trucurilor tehnice si psihologice ale criminalitatii informatice. Pe palierul respectiv se remarca indeosebi fenomenul de "dementa a catastrofelor", care determina intreprinderile sa neglijeze masurile de precautie obligatorii mai ales in ceea ce priveste activele cibernetice. Acest lucru se refera in primul rand la factorul de risc uman, deoarece, potrivit lui Hofmann, peste 90% din atacurile reusite asupra sistemelor IT sunt efectuate prin punctul slab "uman" si mai putin printr-o infrastructura IT nesigura. Prezentarea sa a ilustrat clar modul in care o companie poate fi mai bine protejata printr-un asa-numit "firewall uman". Mark T. Hofmann a atras, de asemenea, atentia ca este foarte util sa se cunoasca si sa se ia in considerare urmatoarele aspecte: 90% dintre atacuri sunt efectuate de oameni prin intermediul e-mailurilor de phishing, stick-urilor USB "aruncate", apelurilor telefonice, parolelor furate, angajatilor infiltrati sau spionilor. Hackerii provoaca pierderi estimate la aproximativ 206 miliarde de euro in Germania si la aproximativ 10.500 miliarde USD la nivel mondial.
O paleta emotionala larga este folosita in mod profesional pentru a spiona detaliile companiei sau parolele angajatilor (inclusiv cele ale furnizorilor). Metodele includ crearea presiunii timpului si a urgentei, frica, lingusirea si multe altele. Inteligenta artificiala (AI) este utilizata din ce in ce mai mult pentru a crea falsuri profunde (deep fake), in care videoclipurile sau apelurile telefonice sunt imitate pana la perfectiune, iar vocea "sefului" care da un ordin de transfer suna neverosimil de real. Prin urmare, este important sa nu fie divulgate detalii fara a se asigura in prealabil protectie printr-un sistem de autorizare cu doi factori, o parola interna sau un apel la numarul de telefon corect. Expertul a afirmat ca nicio companie nu este in siguranta sau neimportanta pentru hackeri, deoarece atacurile ransomware in special (criptarea datelor si solicitarea unei rascumparari pentru decodificare) reprezinta un model de afaceri profitabil. Chiar si companiile mici sunt atacate daca actiunea respectiva este facila pentru hackeri, iar rascumpararile sunt esalonate in functie de marimea companiei si se ridica la aproximativ 10-20% din profitul acesteia sau 5% din valoarea sa. In mod cu totul neasteptat, acesti infractori opereaza ca niste companii mijlocii, cu departamente proprii de calitate, cercetare-dezvoltare finante si chiar servicii pentru clienti, care explica victimelor cum sa reporneasca operatiunile IT sau cum functioneaza o plata prin Bitcoin. Prin urmare, Mark T. Hoffman a indemnat angajatii sa fie permanent sensibilizati cu privire la pericole si sa simuleze si sa exerseze in mod regulat atacurile cibernetice, pentru a construi un firewall eficient pentru IT si forta de munca.
Oportunitati si probleme in reabilitarea energetica a cladirilor existente
A urmat o dezbatere interesanta intre stiintele juridice si cele ingineresti, condusa de expertii ift Prof. Christian Niemöller si Prof. Dr. Winfried Heusler. Accentul a fost pus pe aspectele tehnice si juridice ale conceptului de "construire in contexte existente". Ambii specialisti au fost de acord asupra potentialului mare al modernizarii eficiente din punct de vedere energetic a cladirilor existente. In timp ce profesorul Heusler a descris posibilitatile tehnice existente pentru renovare, Dr. Niemöller a indemnat la examinarea viabilitatii economice a inlocuirii ferestrelor. Acesta a citat hotarari ale justitiei germane in care instanta a declarat ca reprezinta o incalcare a obligatiei asumate faptul ca un proiectant sfatuieste clientul sa efectueze o renovare chiar daca efortul financiar aferent nu are nicio legatura rezonabila cu durata de viata utila ramasa sau este mai mare in comparatie cu costurile unei cladiri noi. Prin urmare, arhitectul insarcinat cu remodelarea unei cladiri existente are obligatia de a cerceta intens constructia, verificand mai ales daca documentele existente si starea cladirii constituie o baza fiabila pentru proiectul planificat. Potrivit prof. Niemöller, o alta problema este stabilirea responsabilitatilor tuturor partilor implicate in proces, deoarece, pe langa arhitect, proiectant si constructor, exista, de asemenea, influente terte (de exemplu, banci, companii de asigurari), precum si utilizatori cu o mare varietate de pretentii si interese. Uneori se pierde din vedere faptul ca, atunci cand se modernizeaza parti ale unei cladiri existente, clientii si utilizatorii se pot astepta la respectarea standardului de constructie noua, daca acest lucru este posibil. De asemenea, antreprenorul are dreptul sa utilizeze "solutii pragmatice" atunci cand construieste in structuri existente, iar o "aplicare oarba a regulilor recunoscute ale tehnologiei (...) poate fi complet arbitrara". In concluzie, Prof. Dr. Heusler a facut apel la expertii din domeniul ferestrelor si al fatadelor sa profite de actuala criza a constructiilor pentru a-si continua formarea profesionala si a dobandi experienta necesara pentru a dezvolta mai bine si a prezenta clientilor solutii holistice de modernizare si proiecte pragmatice de cladiri.
Colaborarea constructiva si buna organizare a planificarii - solutii optime pentru probleme complexe 
La fel ca la editia precedenta, un punct de maxim interes al evenimentului a fost reprezentat de examinarea proiectelor din diferite perspective. In 2024, noua constructie a "Deutschlandhaus" din Hamburg a fost analizata in contextul cerintelor de protectie a ansamblului in calitatea sa de monument. Dr. Christian Bergmann (Hadi Teherani Architects) a oferit perspectiva arhitectului, in timp ce Lars Anders (Priedemann Façade Experts) si Mario Häpp (Haga Metallbau) s-au pus in rolul consultantilor de fatade. A devenit clar faptul ca executia unei cladiri complexe in centrul unui oras mare, inclusiv problemele de logistica operationala si a materialelor, poate fi realizata cel mai bine cu ajutorul planificarii digitale parametrice 3D, pe un model de date uniform. Colaborarea constructiva dintre arhitect si proiectantul de fatade inca de la inceputul procesului de planificare si formularea de compromisuri au facut posibila atingerea cu succes a unor obiective importante ale designului, fara a depasi bugetul. Solutii bune au fost propuse si de catre producatorul de elemente metalice, care a trebuit sa livreze 7.000 mp de fatade in sistem de montanti si traverse si 3.000 mp de fatade interioare, integrand usi rotative. In timpul proiectarii, a fost necesara elaborarea unui concept referitor la o schimbare de utilizare, prin simpla modificare a usilor si a geamurilor fixe. Printr-o planificarea inteligenta a montajului, a elementelor de suport si printr-o amenajare la scara a fatadei interioare a atriumului, s-a reusit obtinerea unei proportii ridicate de profile standard si piese identice, fara a compromite designul. O alta caracteristica interesanta a fost acoperisul mare al atriumului, care a fost realizat dintr-o pelicula transparenta imprimata cu puncte. Prin modificarea presiunii necesare a aerului in structura foliei cu trei pereti, o protectie solara optima a fost obtinuta, inclusiv datorita proprietatii de modificare a densitatii punctelor in functie de diferitele presiuni. Toti cei trei experti au subliniat faptul ca aspectele legate de sustenabilitate devin din ce in ce mai importante (in acest caz, cladirea trebuia sa obtina certificarea LEED Platinum). Datorita cooperarii constructive si deschiderii catre solutii din partea fabricantului de confectii metalice, toata lumea a avut de castigat: arhitectii si beneficiarii au primit o cladire cu o calitate structurala si arhitecturala ridicata, respectand bugetului planificat, iar producatorul de confectii metalice a realizat o comanda cu o profitabilitate buna. 
Aspecte relevante furnizate de ift Rosenheim pentru membrii bransei de tamplarie
Prezentarea lui Dennis Janik (de la Ministerul Federal al Locuintei, Dezvoltarii Urbane si Constructiilor) cu privire la noul Regulament UE privind produsele pentru constructii (CPR), al carui text final a fost publicat in octombrie 2024, a fost, de asemenea, foarte bine primita de expertii prezenti, care au fost informati, de exemplu, ca mandatul de standardizare pentru usi, ferestre, obloane, obloane rulante, porti si feronerie este asteptat pana la sfarsitul anului 2024. De asemenea, este important de subliniat ca normele elaborate in temeiul noului CPR trebuie sa fie aplicate la un an de la publicarea lor in Jurnalul Oficial al UE, iar documentatia privind lantul de aprovizionare trebuie pastrata timp de cel putin zece ani si prezentata la cerere autoritatii nationale competente. Prezentarile referitoare la vitraje s-au axat, de asemenea, pe durabilitate, Michael Elstner (de la patronatul BF - Bundesverband Flachglas) relatand despre situatia actuala a sticlei in economia circulara si despre procesele de reciclare care sunt imbunatatite in mod continuu. Totodata, Carolin Lamprecht (ift) a oferit sfaturi cu privire la aspectele practice si juridice ale utilizarii sticlei in zonele de trafic pentru usi si ferestre. Un accent puternic a fost pus pe informatiile privind modul si locul in care este definita zona de trafic pietonal, in conformitate cu normele speciale de constructie pentru scoli, restaurante, locuri publice de adunare etc. Prof. Dr. Geralt Siebert (de la Universitatea Fortelor Armate Federale din München) a furnizat informatii detaliate cu privire la numeroasele detalii ale dimensionarii geamurilor pentru unitatile de sticla izolanta, in special cu privire la luarea in considerare a unui model modificat ce permite obtinerea unor gabarite mai favorabile. In finalul evenimentului de la Rosehneim, Andreas Schmidt, de la ift, a prezentat noul ghid de vandalism, ce descrie cerintele pentru elementele de constructie care pot rezista la actiuni agresive. Testele preliminare privind ferestrele, geamurile si usile rezistente la efractie, care au fost efectuate de ift Rosenheim impreuna cu companiile Sälzer si Timm-Fensterbau, au aratat in mod clar ca vandalismul implica solicitari complet diferite fata de efractiile uzuale, din cauza ca autorii actioneaza in grup si in public, iar atacul se desfasoara la scara larga cu toate "uneltele" disponibile la momentul respectiv. De obicei, infractorii sunt interesati de distrugere, precum si de patrunderea intr-o cladire prin componentele distruse pentru a provoca alte daune sau pentru a jefui. Ghidul ift EI-06/1 "Elemente de constructie si instalatii rezistente la vandalism" defineste metodele de testare (aruncare, testare dinamica si manuala), clasificarea in functie de grupurile de infractori, riscul de deteriorare si probabilitatea de aparitie din clasa 1-5, clasele de rezistenta asociate si recomandarile de utilizare. Ghidul este in curs de finalizare si va fi prezentat la standul institutului de la editia 2025 a expozitiei Bau, din München. In concluzie, se poate afirma ca RFT 2024 a raspuns din nou cu succes provocarii de a filtra in mod eficient avalansa de informatii disponibile si a evidentia toate aspectele care sunt relevante pentru factorii de decizie din industria de tamplarie termoizolanta. Atmosfera asigurata de specialistii ift permis un schimb amplu de impresii si informatii atat la centrul Ku'Ko, cat si la traditionala seara bavareza organizata in seara primei zile a conferintei.
 
ABONARE REVISTE
SISECAM
rehau
TSV
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
 
hospice doneaza
simonswerk left