SCHÜCO: Solutii de optimizare energetica, prezentate la targul BAU |
Furnizori de sisteme Publicat de Ovidiu Stefanescu 09 Mar 2011 12:05 |
Sloganul companiei Schüco la editia din acest an a targului international de constructii BAU (derulata la München in luna ianuarie a.c.) a fost "Tehnologie verde pentru planeta albastra". La nivel european, tema cladirilor eficiente energetic constituie un subiect de actualitate, astfel incat pentru a pune in evidenta posibilitatile de atingere a obiectivului respectiv standul companiei germane a fost impartit in trei zone, si anume E, E2, respectiv E3, fiecare avand o anumita semnificatie. In standul E au fost expuse produsele care asigura economii importante de energie, ale caror performante de izolare termica se inscriu in cerinta impusa prin regulamentul EnEV. In ceea ce priveste zona E2, vizitatorii au avut posibilitatea sa testeze solutii care combina caracteristicile de eficienta energetica si pe cele de generare. In fine, in sectorul E3 au fost prezentate elemente capabile sa utilizeze, stocheze si autoadministreze energia produsa.
Profile din aluminiu cu un coeficient de transfer termic subunitar
Dintre produsele performante din punct de vedere al izolarii termice, s-a remarcat noua serie de ferestre AWS 90.SI. Cu o adancime constructiva de 90 mm si o latime vizibila de 117 mm, sistemele asigura un coeficient de transfer termic pe rama de 1,0 W/m2K, devenind, astfel, primul model din aluminiu avand caracteristici de izolare termica la nivel de casa pasiva. Optimizarea termica a profilelor, insertia de spuma poliuretanica, crearea unei garnituri mediane multicamerale si utilizarea in zona de vitrare a garniturilor cu spuma PU coextrudata au reprezentat elementele care au contribuit la diminuarea pierderilor de caldura si la atingerea performantelor mentionate. O alta serie, aflata inca in faza de testare este AWS 112.IC, care garanteaza un coeficient de transfer termic pe rama de 0,8 W/m2K, fiind primul sistem din aluminiu cu atestare de casa pasiva de la Dr. Feist.
Facilitarea lucrarilor de reabilitare
Acestor noutati li s-au alaturat si cele referitoare la produse destinate renovarii cladirilor existente. Cu ajutorul tocurilor special concepute, seriile AWS 90.SI si AWS105 CC.HI se pot folosi pentru actiuni de reabilitare, fara a mai fi necesara indepartarea in totalitate a ferestrelor existente. Este suficienta demontarea cercevelor, a feroneriei si a profilelor orizontale si verticale intermediare, dupa care aripa ramei este indepartata cu ajutorul unui dispozitiv special. Peste tocul fara aripa se poate monta noul profil, conceput special pentru a permite mascarea facila a tamplariei existente si a zonei de izolare. Montajul este rapid, fara a implica niste costuri mari pentru finisajele interioare si asigura economisirea timpului necesar demontarii tocului tamplariei instalate initial. Un alt sistem performant, care completeaza gama produselor cu izolare termica ridicata este ADS 90.SI, destinat fabricatiei de usi coplanare la interior si exterior. Cu o latime constructiva de 90 mm, se obtine un coeficient de transfer termic al ramei de 1,4 W/mpK. Profilul permite realizarea a doua variante: usi de intrare in locuinte, avand cerceveaua placata cu tabla pe fata exterioara si/sau cea interioara (permitand realizarea unor ansambluri cu dimensiuni de pana la 1.400 mm x 2.500 mm), respectiv modele de mare gabarit, cu o greutate maxima a cercevelei de pana la 200 kg (fiind posibila vitrarea cu geam dublu sau triplu termoizolant). Usile pot fi echipate cu balamale care sa reziste la un milion de cicluri de functionare, dotate cu sisteme de inchidere speciale (antipanica) sau alte elemente care sa asigure incadrarea in clasa WK3. In faza de studiu se afla sortimentul ADS 112.IC, ce permite obtinerea unui coeficient de transfer termic pe rama de 1,0 W/mpK, facand astfel posibila realizarea unor usi care sa indeplineasca cerintele de izolare termica incluse in standardul de casa pasiva.
Ventilare cu sistem de recuperare a caldurii
Pentru sporirea eficientei energetice a cladirilor, solutiilor de izolare termica performante li s-au alaturat si dispozitive speciale de aerisire, care, cu un consum minim de energie, asigura cresterea gradului de confort. O solutie in acest sens o constituie sistemul Schüco VentoTherm (de ventilare decentralizata cu sistem de recuperare a caldurii). Pentru montajul deasupra tamplariei este necesar un spatiu suplimentar de numai 50 mm, astfel incat produsul se imbina in mod optim cu designul interior al ferestrelor, adaptandu-se atat la ferestrele din aluminiu, cat si la cele din PVC. Prin utilizarea acestui produs, aerul adus in incapere este incalzit pe timpul iernii sau racit in sezonul estival, instalatia functionand pe principiul schimbatoarelor de caldura. Sistemul are o functionare automata, fiind caracterizata printr-o atenuare fonica de 40 dB. In functie de varianta constructiva aleasa, instalatia poate fi prevazuta cu doua trepte de functionare, asigurand un aport de aer proaspat de 15 respectiv 30 mc/ora cu un consum foarte redus, unele variante oferind inclusiv posibilitatea conectarii la sistemul de management centralizat al cladirii, prin intermediul unei interfete de tip LON (contribuind, astfel, la optimizarea consumului energetic al cladirii). Informatii suplimentare, la www.alukoenigstahl.ro
|