Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Sambata, 23 Noiembrie 2024
Hilti
Home - Stiri - Furnizori de Sisteme - SISTEME de anvelopare sustenabile si eficiente din punct de vedere energetic
SISTEME de anvelopare sustenabile si eficiente din punct de vedere energetic
Furnizori de sisteme Publicat de Ovidiu Stefanescu 01 Nov 2023 06:06
Ansamblurile de ferestre, usi si fatade, privite ca parte integranta a sistemului de anvelopare a unei cladiri, formeaza impreuna elemente constructive cu o contributie esentiala la sustenabilitatea imobilelor. Impactul componentelor respective asupra mediului se afla intotdeauna in atentia expertilor, avand in vedere amploarea sa. Pentru a evalua acest parametru deosebit de complex, este necesar sa se ia in considerare intregul ciclu de exploatare a produselor. In vederea atingerii tintei propuse, se analizeaza variatia caracteristicilor produsului in timpul utilizarii sale, tinandu-se cont de o mare diversitate de criterii. Consumatorii si factorii de decizie (de regula, autoritatile de reglementare) sunt obligati sa ia in calcul un numar de indicatori si sa identifice impactul asupra mediului. De aceea, pentru o aplicatie data demersul de identificare a celui mai potrivit produs este extrem de dificil.
 
Sistemul legislativ vine in sprijinul dezvoltarii durabile
De asemenea, trebuie avut in vedere faptul ca fenomenele meteorologice extreme devin tot mai frecvente, ca urmare a schimbarilor climatice curente, cum ar fi precum perioadele de caldura excesiva (canicula), ploile abundente generatoare de inundatii, vanturile puternice si grindina. De aceea, nu mai este suficienta reducerea efectelor nocive ale produselor de constructii eficiente din punct de vedere energetic si prezentand un scor ridicat de sustenabilitate, care au ca rezultat instalarea schimbarilor climatice, devenind obligatorie inclusiv protejarea componentelor anvelopei cladirii de actiunea factorilor agresivi de mediu mentionati anterior. In plus, pe langa sustenabilitatea produselor, este necesar sa fie luate in considerare o serie de criterii legate de viata, sanatate si protectie a proprietatii. Una dintre cele mai complete definitii ale dezvoltarii durabile descrie acest concept in primul rand prin prisma ecologica, fiind privita ca o utilizare cumpatata a resurselor si doar in masura in care natura poate tolera practica respectiva, fara aparitia unor modificari ireversibile. In practica, se urmareste implementarea egala a obiectivelor de mediu, economice si sociale, care sunt cunoscute drept cei trei piloni fundamentali ai sustenabilitatii. Regulamentul Produselor de Constructii din Germania (BauPVO), care poate fi folosit ca o baza solida a Uniunii Europene pentru comercializarea si evaluarea produselor pentru constructii propune inclusiv o evaluare a aspectelor dezvoltarii durabile printr-o declaratie de mediu (EPD). De asemenea, legea privind energia consumata de cladiri ar putea fi utilizata ca un alt factor de influenta legislativa, alaturi de norma privind evaluarea impactului asupra mediului, legea federala pentru protectia solului, legea referitoare la ciclul inchis al substantelor, codul constructiilor si directiva aferenta, folosita pentru implementarea proiectelor de constructie. Toate aceste acte normative au ca numitor comun incurajarea sustenabilitatii, reflectand interesul major pe care autoritatile federale il au vizavi de aceasta problema. Astfel, in Germania proiectele actuale sunt planificate si construite cat mai ecologic cu putinta. 
 
Importanta sistemelor de certificare pentru cladirile durabile 
LEED, BREEAM si DGNB, printre altele, constituie unele dintre cele mai utilizate sisteme de certificare a sustenabilitatii pentru cladiri si impun producatorilor si antreprenorilor sa furnizeze informatii despre produse, care sa includa date complete despre criterii importante de durabilitate, de-a lungul intregului ciclu de exploatare a produsului. Impactul asupra mediului, de exemplu, pentru sistemele de certificare a cladirilor, este determinat in ca parte distincta a unui EPD, in conformitate cu prevederile DIN EN ISO 14025 si DIN EN 15804. Pentru a asigura capacitatea de a crea un EPD performant si acoperitor pentru realitate, regula generala implica incadrarea intr-o de categorie de produs (PCR) si ulterior o evaluare exacta a LCA - Life Cycle Assessment. Prin PCR se stabilesc conditiile-cadru si o serie de proceduri rezonabile pentru grupele de produse, in timp ce sistemul LCA inregistreaza fluxurile de materiale si energie legate de produs, de-a lungul utilizarii sale, analizand si cuantificand, intr-o maniera foarte precisa, impactul asupra mediului.
 
Sustenabilitate in faza de utilizare - o conditie esentiala si, totodata, obligatorie
Documentele EPD contin informatii vitale privind productia si gestionarea fazei de incheiere a exploatarii, datele despre etapele de constructie si utilizare fiind optionale. In trecut, adesea, a fost ignorata necesitatea de a asigura o evaluare precisa a componentelor transparente din cadrul anvelopantei, iar abordarea respectiva s-a dovedit a fi complet neproductiva, daca se are in vedere faptul ca acestea sunt singurele componente care prezinta capacitatea intrinseca de a genera, in mod pasiv, energie. Prin adoptarea unui design optim si implementarea unor dispozitive inteligente, se poate ca unitatile de geam termoizolant sa ofere un castig energetic deloc de neglijat, mai ales in sezonul estival. In ceea ce priveste intervalul octombrie - aprilie, datele disponibile arata fara putinta de a fi contrazise ca energia castigata este intotdeauna mai mare decat cea pierduta prin transmisia prin mediul transparent, ceea ce transforma produsele analizate in sisteme cel putin neutre din punct de vedere energetic, de-a lungul etapei de exploatare. Caracteristica respectiva exercita un efect pozitiv asupra cladirii, in ansamblul sau, din punct de vedere al evaluarii performantei de sustenabilitate. Un alt aspect demn de luat in considerare este cel al efortului de mentenanta, precum si a celui legat de schimbarea componentelor defecte. Printr-o strategie corecta, aplicata inca din timpul derularii operatiunilor de proiectare, se pot obtine cicluri de viata lungi si, prin urmare, costuri mai mici de executie si utilizare.
 
Conditii-limita pentru sustenabilitatea produselor de constructii
Procesele optimizate de deconstructie si reciclare a materialelor rezultate asigura obtinerea unor credite suplimentare la sfarsitul ciclului de exploatare, care exercita un impact pozitiv asupra sustenabilitatii. De aceea, este rationala si chiar indicata aplicarea si luarea in considerare a principiilor economiei circulare inca din timpul planificarii - actiuni ce se transpun concret in masuri de reciclare aplicabile in faza de demolare. Datele necesare si informatiile despre produsele care se preteaza la astfel de procese sunt, de asemenea, inscrise in EPD, ulterior documentul completat fiind predat operatorului cladirii. Datele furnizate sunt deosebit de utile in demersul de management al constructiei, precum si in fazele de reconversie sau demolare a imobilului. Importanta informatiilor despre materialele folosite, precum si datele cu privire la utilizarea ulterioara sau la modalitatile recomandate de reciclare este demonstrata mai ales in cazul unor produse speciale, cum ar fi azbestul, ce se caracterizeaza prin faptul ca pot genera anumite probleme de sanatate. Acelasi lucru este valabil si in situatia unor materiale folosite pentru ignifugare. De aceea, informatia ca produsul ce urmeaza a fi reciclat nu contine substante periculoase si poate fi eliminat la un cost redus sau se preteaza la revenirea intr-un ciclu normal de productie este deosebit de pretioasa. 
 
Declaratiile de mediu - un liant important pentru asigurarea compatibilitatii solutiilor constructive 
Proiectantii, organizatorii de licitatii si antreprenorii se confrunta adesea cu problema identificarii elementului structural ce constituie cea mai sustenabila solutie pentru sarcina de executie. Aceste entitati pot folosi ca instrument de lucru EPD-urile puse la dispozitie de furnizori, insa documentele respective permit doar o selectie limitata. Multitudinea de cifre-cheie implicate in proces duce la cresterea susceptibilitatii de aparitie a unor confuzii, mai degraba decat sa se constituie intr-o baza solida pentru formularea celor mai bune decizii. In practica, sustenabilitatea este evaluata doar ca parte a certificarii cladirii. Concret, decizia de utilizare a unei anumite componenta, cum ar fi o fereastra, o usa sau o fatada trebuie luata in conexiune cu alte tipuri de materiale utilizate la acelasi proiect. De aceea, se impune configurarea unui proces clar de certificare, pentru a impiedica aparitia conflictelor si a asigura sustenabilitatea de ansamblu a proiectului. In plus fata de faza de fabricatie si post-utilizare, acest lucru trebuie sa fie bine explicat in EPD, in mod similar felului in care este detaliat in etapa de utilizare. Scopul final este acela de a optimiza anumite aspecte vitale, cu ar fi castigurile solare, limitarea efortului de mentenanta si fiabilitatea produselor finite. La momentul actual nu exista criterii de evaluare a unui astfel de proces, care sa descrie in mod precis impactul asupra mediului al produselor de constructii. O marca de sustenabilitate la nivel de produs ar trebui sa evidentieze avantajele componentelor transparente din categoria geamului termoizolant instalate pe anvelopa opaca, in conditiile unei comunicari de marketing care sa demonstreze eficienta acestor solutii in ceea ce priveste dezvoltarea durabila.
 
SISECAM
ABONARE REVISTE
TSV
rehau
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
 
hospice doneaza
simonswerk left