SRAC: Piata de tamplarie termoizolanta se maturizeaza |
Furnizori de sisteme Publicat de Ovidiu Stefanescu 06 Sep 2016 10:41 |
SRAC - liderul pietei nationale de certifi care si evaluare a conformitatii - a comunicat, pentru anul precedent, o cifra de afaceri de 16,5 milioane de lei, cu 1,5% mai mare fata de perioada de referinta. Firma a derulat in ultimul deceniu o campanie sustinuta de implicare in procesul de certificare a ansamblurilor de tamplarie termoizolanta, benefi ciind de experienta preluata de la IFT Rosenheim - partenerul SRAC pe acest segment de activitate. In cele ce urmeaza, Alexandru Stoichitoiu face cateva precizari legate de evolutia activitatii.
-Ati aplicat imbunatatiri in ceea ce priveste dotarea tehnologica a laboratorului propriu?
-Standurile noastre de incercari sunt de ultima generatie, fiind calibrate de expertii IFT Rosenheim, ceea ce asigura o acuratete deosebita a masuratorilor. Singura schimbare din acest punct de vedere este constituita de o relocare a laboratorului, care a fost mutat pe o platforma industriala din Bucuresti. Din punctul nostru de vedere, desi ponderea acestei activitati este destul de mica in cifra de afaceri, este important ca oferim astfel de servicii, cu atat mai mult cu cat sansele de dezvoltare a domeniului respectiv sunt destul de mari, pe termen mediu si lung.
-Cum decurg operatiunile de testare a ansamblurilor de ferestre/usi?
-Momentan, cele mai multe contracte pe care le derulam pe segmentul respectiv sunt realizate cu firme puternic orientate spre operatiuni de export. In ceea ce priveste companiile care acceseaza piata interna, foarte putine sunt acelea care acorda atentie incercarilor produselor proprii, indiferent daca este vorba despre verificari periodice sau controale ale productiei (CPF). Majoritatea clientilor nostri opteaza aproape exclusiv pentru realizarea testelor obligatorii - asa-numitele incercari apa, aer, vant - putini fiind cei care solicita determinari complexe, prevazute, la randul lor, in standardul EN 14351-1 si atent urmarite de beneficiarii mai exigenti.
-Ce ar trebui facut pentru ca lucrurile sa se miste intr-o directie buna?
-La momentul actual, segmentul respectiv inregistreaza o anumita crestere, desi aceasta este relative mica. Teoretic, orice firma serioasa care tine la calitate ar trebui sa execute testele de verificare a produselor proprii cu o frecventa cel putin anuala. Din pacate, in Romania se aplica in mod foarte liberal sistemul de preluare in cascada a rezultatelor testelor ITT, fara a se respecta de multe ori prevederile standardului, care stipuleaza in mod clar ca orice schimbare a solutiei constructive impune, in mod automat, o reluare punctuala a determinarilor. Poate ca ar trebui urmat exemplul firmelor straine, care realizeaza de multe ori chiar „in house” aceste masuratori de rutina.
- Ce perspective de dezvoltare exista in perioada urmatoare?
-Cred ca piata se maturizeaza, in sensul conturarii unei tendinte ca regulile sa fie respectate mai cu atentie in special de producatorii medii si mari. In ceea ce priveste structura domeniului, este posibil sa asistam la o agregare, in sensul consolidarii unui numar mai restrans de mari companii cu politici precise de asigurare a calitatii. Din punctul nostru de vedere, un asemenea scenariu ar fi dezirabil si benefic avand in vedere ca majoritatea clientiilor nostril au acest profil.
|