VEKA si-a propus sa atinga neutralitatea climatica pana in anul 2025 |
Furnizori de sisteme Publicat de Stelian DINCA 09 Oct 2023 12:32 |
Grupul VEKA a evoluat in cei peste 50 de ani de existenta de la un mic atelier cu 8 angajati intr-o companie multinationala cu 46 de locatii pe 4 continente, 6900 de angajati, laboratoare de cercetare si centre proprii dedicate reciclarii.
Astazi, VEKA este lider global in sectorul profilelor PVC pentru ferestre si usi, iar acest lucru se datoreaza in mare parte ADN-ului de intreprindere de familie care a pus mereu in prim-plan calitatea si grija pentru viitor. Aceste obiective s-au materializat prin inovatii care au dus la imbunatatirea continua a produselor, optimizarea regulata a procesului de productie si adoptarea tuturor masurilor care au facut ca activitatea companiei sa aiba un impact cat mai redus asupra mediului. Dezvoltarea in armonie cu natura a fost realizata cu atentie fata de nevoile angajatilor si ale comunitatilor in mijlocul carora isi desfasoara activitatea si cu respectarea riguroasa a reglementarilor locale si internationale, uneori chiar surclasand normele impuse. Acest mod de dezvoltare sanatoasa, adoptat inca de la infiintarea companiei, poarta in prezent denumiri ca sustenabilitate, dezvoltare durabila sau piloni ESG (Environmental Social Governance).
Sustenabilitatea, pe langa actiuni concrete si aliniere la obiectivele de dezvoltare durabila, mai face apel si la transparenta. VEKA a raspuns si acestui apel, publicand voluntar din anul 2018 rapoarte de sustenabilitate. Cel mai recent raport de sustenabilitate VEKA acopera perioada 2021-2022 si face o trecere in revista a dezvoltarii durabile de pana acum, ofera exemple de buna practica in abordarea problemelor prezente si dezvaluie obiectivele de viitor ale companiei germane.
Astfel, raportul aminteste de deschiderea in 1993 a primului centru de reciclare VEKA (Germania), la acea vreme, cel mai mare si mai modern din Europa. Investitiile in economie circulara au continuat cu doua noi centre de reciclare in Franta si Regatul Unit. Cele 3 centre au acum capacitatea de a recicla 100.000 de tone de ferestre si usi cu profil PVC anual si asigura 29,6% din necesarul de materie prima utilizat in productia profilelor VEKA. Reciclarea profilelor din PVC este un aspect deosebit de important din doua motive: se evita ca aceste resurse sa ajunga la gropile de gunoi si se reduce cu 90% consumul de energie si emisiile de carbon odata reintroduse in circuitul de productie.
„Numai atunci cand incepem sa vedem ferestrele si usile din PVC iesite din uz ca resurse valoroase si nu ca deseuri, putem incepe sa ne gandim la economie intr-un mod complet nou: ca un ciclu in care multe resurse sunt deja disponibile - trebuie doar sa le folosim. Am inceput aceasta calatorie in 1993, cand am fondat VEKA Umwelttechnik. Din 2006, reciclam PVC-ul din toata Europa la celelalte centre ale noastre din Anglia si Franta”, spune François Auble, Managing Director | VEKA Recyclage (France).
Pe langa operarea propriilor centre de reciclare, VEKA investeste constant in dotarea unitatilor sale cu surse de energie regenerabila si tehnologii ce reduc semnificativ consumul de energie. Una dintre aceste tehnologii este instalatia de racire care se foloseste de aerul cu temperaturi scazute din exterior (Free Cooling). Aceasta instalatie si-a dovedit eficienta in cadrul fabricii VEKA din Sendenhorst, unde se economisesc acum 250.000 kWh in fiecare an.
In ceea ce priveste provocarile actuale, una dintre cele mai acute este presiunea pe care schimbarile climatice, crizele globale si conflictul din Ucraina o pun asupra oamenilor. In acest sens, VEKA acorda o atentie deosebita echilibrului dintre viata profesionala si cea privata si ofera consiliere de specialitate angajatilor care trec prin momente dificile. In ceea ce priveste implicarea sociala, intregul grup VEKA si-a aratat sprijinul pentru initiativele organizatiei Kelly’s Heroes si solidaritatea fata de poporul ucrainean, donand medicamente, materiale de constructii si o autospeciala de stingere a incendiilor.
Planurile de viitor ale VEKA raman la fel de ambitioase
Pentru o companie ale carei produse au drept scop confortul, eficienta energetica si crearea unei bariere impotriva intemperiilor, schimbarile climatice reprezinta o provocare aditionala. In aceste conditii, proiectarea sistemelor VEKA pentru ferestre si usi tine in permanenta cont de temperaturile extreme, regimul de precipitatii si tipurile de intemperii specifice fiecarei zone, cat si de modul in care schimbarile climatice vor influenta aceste fenomene in viitor, astfel incat profilele sale de Clasa A sa isi pastreze durabilitatea de pana la 50 de ani. Pe langa adaptarea produselor finite, VEKA si-a mai propus ca obiectiv optimizarea constanta a operatiunilor. Astfel, pana in 2045 grupul tinteste atingerea neutralitatii climatice in toate locatiile si pe toate domeniile (Scope 1, 2, 3). Domeniile 1 si 2, care acopera emisiile directe si pe cele ale furnizorilor de energie, au fost evaluate si certificate in 2021, iar in prezent se afla in curs de optimizare. Domeniul 3, care se refera la emisii indirecte generate de activitati din afara locatiilor controlate de companie (transport persoane si marfuri, investitii, gestionarea de catre terti a profilelor ajunse deseuri s.a.), este domeniul cel mai dificil de evaluat. Pentru acest calcul, VEKA si-a stabilit ca termen finalul anului 2025, data pana la care intentioneaza sa adere si la Science Based Targets initiative (SBTi), organizatie internationala care verifica impactul real al companiilor private asupra mediului, pornind de la masuratori cantitative, clare si precise.
Asadar, multe dintre actiunile care in prezent sunt privite ca initiative sustenabile, precum reciclarea, conservarea resurselor sau grija fata de angajati si comunitati, au o istorie de zeci de ani in grupul VEKA, iar pozitia de lider al industriei de profile PVC pentru ferestre si usi este cel mai bun exemplu ca o companie care isi doreste rezultate deosebite trebuie sa fie, inainte de toate, sustenabila.
|