Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Joi, 07 Noiembrie 2024
Hilti
Home
MARCAJUL CE: Amendamentul A1, un demers legislativ ce putea fi evitat
Furnizori de sisteme Publicat de Ovidiu Stefanescu 06 Aug 2010 11:54
La sfârşitul primului semestru din 2010, Comisia Europeană a publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. C 167/1 o comunicare realizată în temeiul directivei CPD 89/106/EEC, în cadrul căreia se anunţă, printre altele, adoptarea în cadrul Comitetul European pentru Standardizare (CEN) a standardului EN 14351-1+A1. Evenimentul este important, întrucât sunt astfel evitate discuţii neproductive pe marginea subiectului de oportunitate a implementării metodei respective în statele membre ale UE. În continuare, este prezentată opinia preşedintelui CEN/TC33 referitoare la acest subiect. 
 
Ulrich Sieberath, director general IFT Rosenheim şi preşedinte al CEN/TC33: "Pentru specialişti, este evident faptul că firmele din categoria menţionată beneficiau - chiar şi înainte de adoptarea amendamentului A1 - de anumite facilităţi, conform prevederilor directivei CPD 89/106/EEC, standardului armonizat EN 14351-1 şi recomandărilor incluse în Ghidul M, elaborat de Comitetul Permanent pentru Construcţii, de pe lângă Comisia Europeană. Astfel, în cadrul capitolului 7.2.1 din normă se precizează faptul că un producător nu este obligat să reia operaţiunile de testare, în următoarele condiţii: documentaţia pusă la dispoziţie de furnizorul de sistem (rezultatele raportului ITT) este în conformitate cu prevederile standardului, iar predarea actelor respective este realizată pe baza unui contract ferm; eşantioanele testate de furnizor sunt reprezentative pentru gama de produse fabricate de compania de tâmplărie; ansamblurile de ferestre/uşi sunt executate în conformitate cu indicaţiile proiectantului de sistem; există certitudinea că valorile caracteristicilor de performanţă declarate sunt menţinute în viitor. Toate acestea înseamnă, de fapt, facilităţi acordate acelor firme care nu deţin fonduri suficiente pentru a finanţa operaţiunile de testare pe cont propriu. Este de neînţeles de ce, în anumite state din Uniunea Europeană, se manifestă încă reticenţă la o asemenea soluţie. Standardul EN 14351-1 permite, printre altele, certificarea anumitor caracteristici fără a mai realiza încercări costisitoare, determinările fiind făcute pe baza unor valori prezentate în tabelele (de exemplu, B1 şi B2 pentru fonoizolare). De asemenea, folosind tabelul I1, din Anexa 1, se poate obţine clasificarea în funcţie de etanşeitatea la aer. Odată cu adoptarea noii forme a standardului, prin introducerea amendamentului A1, sperăm că nu vor mai fi posibile interpretări ale normei sau neacceptarea rapoartelor ITT în cascadă".
 
 
rehau
ABONARE REVISTE
SISECAM
TSV
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

hospice doneaza
simonswerk left