ESG este noul concept cu o larga aplicabilitate in sectorul tamplariei termoizolante |
Producatori de tamplarie Publicat de Ovidiu Stefanescu 18 Sep 2024 06:00 |
Dincolo de crize, lipsa resurselor, penuria de personal, tensiunile geopolitice si alte subiecte care au tinut ocupate agendele managerilor unor firme mai mari sau mai mici vreme de peste cinci ani, devine tot mai clar ca, in realitate, capitolul de provocari si oportunitati are alte paragrafe prioritare, care asteapta o abordare cat mai rationala in perioada urmatoare. Provocarile enumerate anterior au generat, desigur, tensiuni suplimentare in bugetele companiilor si au impus adoptarea unor masuri mai putin populare, insa importanta lor paleste in fata altor asa-numite "perturbari previzibile", ce vor contura in viitorul foarte apropiat profilul multor industrii, printre care si cea de tamplarie termoizolanta. Desi pare o inovatie de marketing menita sa dezvolte conceptul mai vechi al responsabilitatii sociale corporative (CSR), actualul ESG (Environmental, Social, Governance) reprezinta, in sine, creuzetul in care se vor forma in anii care vor urma toate strategiile actorilor economici ce isi propun sa aiba un cuvant de spus in diverse ramuri industriale sau de servicii.
Economia circulara si impactul sau in productia materialelor moderne
Din punct de vedere ecologic (pilonul generic intitulat "Environmental"), deja furnizorii de sisteme pentru tamplarie au demarat actiuni ample de limitare a deseurilor si de aliniere la principiile economiei circulare. Daca in domeniul otelului sau aluminiului reciclarea constituie o abordare deja clasica, nu acelasi lucru se poate afirma atunci cand vine vorba despre PVC. In prezent, are loc o veritabila emulatie intre competitori de a declara valori cat mai mari si mai apropiate de nivelurile maxime admise in ceea ce priveste continutul de mase plastice reciclate in structura produselor promovate. Testele realizate indica mentinerea performantelor tehnice la nivelul celor aferente produselor executate cu materie prima virgina, fapt ce incurajeaza continuarea acestei abordari strategice (cu mentiunea ca raman inca de depasit prejudecatile utilizatorilor referitoare la astfel de solutii). Politica respectiva este justificata - dincolo de aspectele ecologice - de raritatea polimerilor utilizati in procesele de fabricatie. Practic, penuria de etilena (materia prima principala folosita la realizarea pulberii din PVC) din ultimii ani nu poate fi solutionata prin alte metode, in afara celei ce are in centrul sau reciclarea. Paradoxal, Europa, in efortul sau de reducere a poluarii, a permis mutarea unitatilor de fabricatie a etilenei in China, justificand aceasta masura prin caracterul puternic energofag al procesului de cracare a hidrocarburilor. Criza pandemica a demonstrat, daca mai era nevoie, ca lungimea excesiva a lanturilor de distributie se poate constitui intr-un impediment major pentru utilizatorii industriali. Avand in vedere situatia actuala si lipsa unor perspective realiste de reluare a productiei de masa in Europa, se pare ca reciclarea a devenit singura alternativa viabila, pe termen scurt, mediu si lung. Economia circulara are desigur un impact vizibil si in ceea ce priveste celelalte materiale, cum ar fi aluminiul, otelul sau sticla, in perioada urmatoare atentia urmand sa se concentreze pe rafinarea proceselor de reciclare (de exemplu, prin limitarea drastica a gradului de contaminare cu obiecte straine), astfel incat materia prima obtinuta sa aiba caracteristici fizico-chimice identice sau foarte apropiate de cele ale solutiilor virgine.
Transformarea digitala vine cu o serie de provocari sociale
In ceea ce priveste latura sociala, implicatiile strategiilor ESG sunt si mai complexe, avand in vedere necesitatea solutionarii unor probleme stringente din acest punct de vedere. Este clar ca nu exista o cale de intoarcere de pe drumul spre transformarea digitala, iar acesta va presupune schimbari majore si foarte rapide: inlocuirea unor operatori umani cu unitati robotizate, folosirea intensiva a inteligentei artificiale intr-o serie de domenii rezervate pana recent omului (ceea ce va duce, automat, la necesitatea recalificarii personalului sau reorientarii acestuia spre alte sectoare de activitate) etc. Ca toate revolutiile industriale precedente, Industry 4.0 cu tot ce inseamna acest concept va presupune, daca nu o dezechilibrare acuta a pietei fortei de munca, cel putin o reconfigurare a sa, ceea ce va insemna, in mod inevitabil, ca o anumita parte a personalului nu va reusi pe deplin in procesul de reconversie profesionala. De aceea, rolul companiilor in acest proces este major, inclusiv pe partea de educatie si protectie, pentru a asigura succesul tranzitiei catre epoca digitala (imposibil de obtinut fara o larga acceptare din partea oamenilor). In fine, lucrurile sunt la fel de greu de gestionat din punctul de vedere al managementului (Governance), intrucat prosperitatea companiilor, masurata prin profitabilitatea acestora, este, pana la urma scopul oricarei activitati lucrative, resortul ce asigura energia necesara pentru inovare si dezvoltare. Din acest punct de vedere, sarcinile ce cad in responsabilitatea specialistilor in management sunt foarte complexe in epoca actuala, iar de deciziile adoptate va depinde in mare masura viteza si succesul demersurilor de eficientizare, pe toate palierele. Inclusiv domeniul de tamplarie termoizolanta va trebui sa faca fata acestor provocari, cu atat mai mult cu cat reprezinta o componenta esentiala in mecanismul de atingere a obiectivelor energetice si climatice.
|