Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Joi, 21 Noiembrie 2024
Hilti
Home - Stiri - Actualitatea interna
CONSULTANTA: Principii de proiectare a ferestrelor fara condensare
Actualitatea interna Publicat de Cosmin Dincu 07 Apr 2010 09:00
Imbunatatirea caracteristicii de etanseitate la aer a sistemelor de anvelopare specifice cladirilor moderne are un efect direct asupra climatului interior si afecteaza, in acelasi timp, performanta ferestrelor. In epoca premergatoare aparitiei ansamblurilor de tamplarie termoizolanta, schimbul direct de aer care se facea prin intermediul ferestrelor clasice din lemn asigura un nivel optim al umiditatii relative a aerului. In consecinta, acest parametru care, in conditii normale, se pozitioneaza intre 40% si 60%, a ajuns sa fie mult mai mare la imobilele prevazute cu sisteme ce etanseaza riguros incintele. Trebuie mentionat faptul ca actiunea dispozitivelor de ventilatie a aerului nu poate compensa decat intr-o mica masura acest inconvenient, deoarece aceste instalatii nu au capacitatea de a elimina excesul de umiditate aflat la nivelul zidariei, al mobilierului etc.
Caracteristica de termoizolare a ferestrelor promovate in acest moment pe piata determina ca elementele constructive sa fie expuse permanent unei presiuni pozitive sau negative, fata de mediul exterior. Cresterea sarcinilor exercitate asupra vitrajului, datorate diferentelor de temperatura si presiune, accelereaza fenomenul de condens atat in zona de margine a vitrajului, cat si la nivelul jonctiunilor geam/profil si al celor rama si cercevea. Directiva europeana de conservare a energiei (EDPB) impune valori extrem de scazute pentru coeficientul de transfer termic al usilor, ferestrelor si fatadelor, iar aceste performante pot fi obtinute prin imbunatatirea permanenta a transmitantelor termice aferente geamului si profilelor, indiferent de materialul din care sunt executate. Problema care se pune cu acuitate, in continuare, este aceea de armonizare a acestui nivel tot mai ridicat de termo - fonoizolare cu exigenta evitarii unei cresteri excesive a continutului de umiditate din aer. 
Jonctiunile functionale
Conditiile climatice (temperatura, presiune si umiditate relativa) existente de ambele parti ale unui ansamblu de tamplarie reprezinta factorii decisivi care influenteaza aparitia fenomenului de condens. Intr-un experiment realizat recent, a fost masurat nivelul de umiditate in zona jonctiunii dintre elementele de rama si cercevea, in diferite conditii de presiune si folosind diverse tipuri de ferestre, realizate cu sisteme de profile puse la dispozitie de mai multi furnizori. Rezultatele cercetarii au relevat faptul ca valoarea temperaturii in aria respectiva a fost doar marginal influentata de modul de pozitionare a garniturilor de etansare, dar acest aspect a avut un impact sporit asupra presiunilor partiale ale vaporilor de apa (care au un efect hotarator in ceea ce priveste pozitionarea punctului de roua). La ferestrele prevazute numai cu garnitura mediana, temperaturile de suprafata din zona de margine au fost cu aproape 4 K peste valoarea celei corespunzatoare punctului de roua. Dupa introducerea unui plan suplimentar de sigilare, prin folosirea unei garnituri suprapuse (de bataie), presiunile partiale ale vaporilor de apa au fost substantial reduse in partile laterale si superioare, ramanand neschimbate in regiunea inferioara (in acest caz, temperatura suprafetei exterioare a depasit cu pana la 6 K nivelul corespunzator punctului de roua). Concluzia care se poate trage dupa analiza acestor masuratori este aceea ca prezenta unei garnituri perimetrale de bataie a diminuat riscul de producere a condensului. In statele nordice, se aplica un principiu interesant, care consta in amplasarea unei sigilari suplimentare pe profilul de rama/cercevea, intr-un plan cat mai indepartat de cel interior (numita si garnitura de vant/ploaie) si care are un efect important de prevenire a fenomenului de condens. Ultimul experiment a constat in eliminarea garniturii centrale, fara a aplica diferente de presiune. In acest caz, s-a constatat o reducere nesemnificativa a temperaturii la suprafata, dublata de o apropiere a nivelului interior al umiditatii relative de cel al mediului exterior. Aceasta a generat o diminuare puternica a temperaturii punctului de roua, inducand o diferenta de 10 K, fapt ce a redus in mod esential sansele de formare a condensului. Pe baza acestor incercari, s-a ajuns la concluzia ca este obligatorie prezenta unei garnituri perimetrale suprapuse, al carei efect este net superior celui generat de sigilarea mediana. Un aspect primordial este acela al continuitatii garniturii respective, exigenta ce poate fi realizata prin folosirea feroneriei ascunse sau a celei care sa permita trecerea cordonului din EPDM prin structura sa. Trebuie mentionat ca sigilarea mediana trebuie sa fie mult mai permeabila la difuzia de vapori fata de cea suprapusa.
***
Pentru dezvoltarea si eficientizarea activitatii, compania dumneavoastra trebuie sa aiba acces permanent la noile informatii sintetice cu privire la evolutia sectorului propriu de activitate. Redactia Agenda Constructiilor & Fereastra publica in fiecare editie analize sectoriale ce includ opinii ale operatorilor, comentarii, tabele si diagrame referitoare la evolutia pietei in intervalul 2009-2010 si estimari referitoare la perspectivele acesteia. Pentru exemplificare, va rugam sa accesati varianta demonstrativa: click aici!  
Pentru a receptiona datele in format complet va invitam sa transmiteti talonul de abonare completat la: tel./fax: 021/336.04.16/17; e-mail: Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza
Pentru oferta de abonare click aici!
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 021-336.04.17
SISECAM
ABONARE REVISTE
rehau
TSV
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
 
hospice doneaza
simonswerk left