Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Duminica, 24 Noiembrie 2024
Hilti
Home - Stiri - Actualitatea interna
STUDIU: Cel mai bun randament pentru investitiile in constructii metalice
Actualitatea interna 08 Iul 2010 12:57
La cererea Ministerului Economiei, Grupul de Economie Aplicata – GEA a elaborat un studiu referitor la politicile si strategiile care trebuie aplicate in vederea reindustrializarii Romaniei. “Fundamental este sa apara o noua lege a investitiilor, care sa creeze facilitati si conditii atragatoare atat pentru investitorii straini, cat si pentru cei romani”, se arata in documentul supus dezbaterii publice. Economistii care au elaborat studiul au evidentiat domeniile in care investitiile publice pot avea cel mai mare efect de antrenare in economie. Astfel, in domeniul constructiilor metalice, multiplicatorul investitiilor este de 2,17 (fiecare leu investit in acest domeniu va produce, in final, 2,17 lei). In acest sens, se recomanda doua masuri, resprectiv: dezvoltarea programului de reabilitare termica a locuintelor si impunerea unor clauze de “offset” in contractele de infrastructura cu antreprenorii straini, prin care partea de constructii metalice sa fie integral realizata de producatori romani.
Recomandari pe termen mediu si lung
Guvernul trebuie sa se concentreze asupra sectoarelor specifice care ofera o baza de crestere sustenabila. Crearea conditiilor si stimulentelor propice investitiilor in infrastructura si energie trebuie sa fie o prioritate, fiind, de asemenea, in concordanta cu propunerile UE. Starea precara a infrastructurii are un efect negativ care se rasfrange asupra intregii economii, crescand costurile agentilor economici. De-a lungul ultimilor patru ani, investitiile in infrastructura realizate efectiv au reprezentat, in medie, circa trei sferturi din cheltuielile programate. Experimentarea unor solutii alternative de finantare, cum ar fi parteneriatele cu agenti economici puternici sau institutii financiare internationale, pot creste nivelul investitiilor nationale, creand, in acelasi timp, locuri de munca. Pentru promovarea si eficientizarea investitiilor in infrastructura, Romania trebuie sa implementeze bugete multianuale, astfel incat sa existe bani prevazuti in avans si in anii urmatori pentru investitiile prioritare. In ceea ce priveste lucrarile de interes public, un aspect esential il reprezinta necesitatea aplicarii standard a contractelor tip “offset”: o parte semnificativa din valoarea investitiei trebuie sa ramana sau sa se intoarca in tara, prin subcontractari de bunuri si servicii de la castigatorii licitatiilor, ce presupune realizarea unor obiective finantate din bugetul de stat sau de la cele locale. “Recomandam introducerea unei minime standardizari si in licitatiile organizate de companiile private. Caietele de sarcini realizate de firmele private pentru lucrari de infrastructura ar trebui sa respecte anumite standarde minime de sistem. Altfel, in domenii precum energie, telecomunicatii sau constructii, licitatiile organizate de societati vor fi accesibile, de fapt, doar unor firme apropiate acestora, ducand la consecinte negative, respectiv: la iesirea din tara a unor fluxuri financiare si la necesitatea unor investitii publice ulterioare pentru standardizare la nivel national”, se mai arata in studiul GEA.
Deficitul bugetar ar putea ajunge la 9% in 2010
Revenirea sectorului industrial pare sa fi inceput deja, productia din acest sector economic crescand in ianuarie 2010, ceea ce ar putea fi un semnal de inversare a tendintei, se arata in analiza citata. Dar raman inca incertitudini considerabile privind previziunile din acest an pentru PIB. Redresarea depinde, intr-o mare masura, de revigorarea cererii interne, care, inca, nu este vizibila. Politicile guvernamentale au, de asemenea, un rol vital in influentarea acestui proces. Totodata, pe termen mediu, strategiile economice ar trebui sa fie orientate spre atingerea stabilitatii macroeconomice. Cea mai importanta provocare este aceea de a aduce politica fiscala pe o traiectorie sustenabila. Acest lucru va fi sever limitat pe termen scurt si mediu, in special in 2010 si 2011, intrucat veniturile guvernamentale vor fi in continuare scazute. Cheltuielile guvernului vor trebui ajustate in mod considerabil, in cazul in care tinta de deficit bugetar de 5,9% din PIB pentru finalul anului 2010 nu va fi indeplinita. Cu exceptia cazului in care vor exista reduceri considerabile ale cheltuielilor publice in curand, deficitul bugetar ar putea ajunge la 9% in 2010.
Pentru lecturarea integrala a documentului, click aici
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 021-336.04.17
TSV
SISECAM
ABONARE REVISTE
rehau
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
 
hospice doneaza
simonswerk left