Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Joi, 28 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Furnizori de Sisteme - HYDRO: Rezultate optime pentru Sapa JV
HYDRO: Rezultate optime pentru Sapa JV
Furnizori de sisteme Publicat de Cosmin Dincu 18 Feb 2016 21:57
Continuarea, de catre managerii corporatiei Hydro, a implementarii planului ambitios de masuri pentru redresare, dintre care se disting cele privind impulsionarea rezultatelor Sapa JV (joint-venture detinut in proportie de 50%), in pofida cererii sezoniere mai reduse in octombrie-decembrie 2015, precum si aplicarea sustinuta a programului extensiv de restructurare, au determinat, printre altele, cresterea cu 12,56% a incasarilor holdingului norvegian in exercitiul financiar ce tocmai s-a finalizat, comparativ cu anterioarele 12 luni. Astfel, productia de aluminiu primar a companiei a sporit usor, de la 1,982 milioane de tone la 2,046 milioane de tone, iar pe piata mondiala, dupa cativa ani de provocari, chiar si in conditiile unei oferte excedentare (surplus de circa 1,2 milioane de tone in 2015), in exercitiul financiar analizat s-a constatat o imbunatatire, care a dus la o majorare de 4% a consumului global de aluminiu primar. „In exercitiul financiar de referinta, reprezentat de intervalul ianuarie-decembrie, veniturile concernului au insumat 87,694 miliarde coroane norvegiene (NOK) sau 9,19 miliarde euro, in timp ce, la data de 31 decembrie 2014, incasarile s-au situat la 77,907 miliarde NOK. Mai mult, la nivelul Sapa JV, programul de restructurare aplicat inca din 2013, care a tintit sinergii anuale de circa un miliard NOK pana la finele lui 2016, a fost finalizat cu un an mai devreme, suma respectiva fiind atinsa si usor depasita anul trecut, cand s-a consemnat un indice UEBIT de 1,407 miliarde NOK. Astfel, pe fondul majorarii cererii din America de Nord, precum si al impactului dat de un curs de schimb valutar mai favorabil, respectiv al restructurarii activitatii, rezultatele operationale s-au imbunatatit. In ceea ce priveste strict activitatea acestui joint-venture, in cazul caruia Hydro consolideaza 50% din incasari, livrarile totale de sisteme pentru tamplarie si alte sortimente extrudate s-au plasat la 1,364 milioane de tone in 2015, fiind corespunzatoare unor vanzari efective de 55,25 miliarde NOK, respectiv aproape 5,79 miliarde euro, ceea ce denota o crestere substantiala, ca valoare, in termeni anuali, deoarece in 2014 s-au consemna 1,399 milioane de tone si 46,21 miliarde NOK. Astfel, holdingului Hydro i-a revenit 50% dintr-un profit operational total (UEBIT) al Sapa evaluat la 1,407 miliarde NOK in perioada de referinta, iar in 2014 acest indicator a fost de 652 milioane NOK. Rentabilitatea actuala a Sapa, reflectata prin indicatorul EBIT, a sporit masiv, redevenind pozitiva (+528 milioane NOK, comparativ cu -316 milioane NOK) si suntem convinsi ca acest trend este sustenabil pe termen scurt, mediu si lung”, a declarat Svein Richard Brandtzæg, presedinte si director executiv al Hydro.
Plan ambitios, derulat pe termen mediu
Pentru exercitiul financiar in curs, conducerea holdingului nu a dat momentan publicitatii prognoze cu privire la veniturile proprii, insa presedintele grupului a aratat ca, in principiu, pe segmentul de constructii, intensificarea procesului de urbanizare, recuperarea segmentului constructiilor rezidentiale pe pietele mature si tendintele de edificare a cladirilor neutre din punct de vedere al consumului de energie incurajeaza consumul de sisteme specifice din aluminiu. De pilda, pe plan mondial, constructiile sunt responsabile pentru o cota de 25% din livrarile de semifabricate din aluminiu, insa 45% din cererea totala de asemenea produse revine Chinei, in timp ce Europa de Est conteaza pentru 4% din total, pe toate segmentele importante (transport, constructii, aplicatii electrice, fabricarea de utilaje si echipamente etc.). De asemenea, Svein Richard Brandtzæg a mai explicat ca, in ceea ce priveste aluminiul primar, anul 2016 ar putea marca o echilibrare dintre cerere si oferta, asteptandu-se o majorare cuprinsa intre 3% si 4% a comenzilor pe plan mondial, iar productia in exces nu va depasi 0,5 milioane de tone. In acest context, Hydro continua sa implementeze investitia din Karmøy (unde vor functiona cele mai moderne instalatii de productie a aluminiului), iar prima sarja urmeaza sa fie realizata in semestrul al doilea din 2017. De asemenea, in acest an se lanseaza un nou plan, valabil pana in 2019, care va asigura conditii sustenabile de dezvoltare si investitii (Better Improvement Ambition) de 2,9 miliarde NOK.
***
In Romania, produsele extrudate ale Hydro (implicit, Sapa JV) pentru arhitectura si constructii sunt comercializate de reprezentanta Hydro Building Systems, din Capitala, fondata in 2006 si inregistrata pe portalul Ministerului Finantelor Publice - MFP (prin transfer/ sosire) in anul 2012. Compania – care avea in 2009 circa 5 angajati si o cifra de afaceri de 0,41 milioane de lei – si-a actualizat specializarea, fiind actualmente implicata in „activitati de studiere a pietei si de sondare a opiniei publice”, iar in consecinta a declarat un rulaj nul in 2013 si 2014 (avand cheltuieli minimale, de 944 de lei in urma cu trei ani si de 1.079 lei in 2014), pentru a se transforma in Sapa Building Systems, importator al sistemelor Wicona. Momentan, activitatea Sapa Building Systems – Bucuresti este coordonata de subsidiara omonima a Sapa, din Austria. Insa, dupa cum se cunoaste, in Romania, Sapa detine doua prese de extrudare in cadrul fabricii din Chisineu-Cris (Arad), operationale din 2004, unde lucreaza 200 de angajati, coordonati de managerul Didier Senn. Potrivit datelor oficiale, 85% din productia acestei unitati (ce a reprezentat o investitie de tip „greenfield” a Alcoa in Romania, ce a ajuns efectiv din 2009 sa opereze in cadrul unui joint-venture cu Sapa) se indreapta catre clienti din Austria, Franta, Germania si tarile Benelux. Potrivit MFP, Sapa Profiles – Arad (ce se ocupa cu metalurgia aluminiului) a realizat in 2014 o cifra neta de afaceri de 257,4 milioane de lei (cu 182 de angajati), in conditii de profitabilitate, iar in 2013 acest indicator a fost de 169,05 milioane de lei. In consecinta, daca se coroboreaza informatiile mentionate anterior, la nivelul lui 2014 livrarile Sapa Profiles in Romania au avut o valoare de circa 38,5 milioane de lei. Informatii suplimentare, la www.hydro.com
 
ABONARE REVISTE
rehau
SISECAM
TSV
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

hospice doneaza
simonswerk left