Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Vineri, 29 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Furnizori de Sisteme - VIOHALCO: Noi investitii pe segmentul aluminiului
VIOHALCO: Noi investitii pe segmentul aluminiului
Furnizori de sisteme Publicat de Cosmin Dincu 18 Oct 2016 07:27
Dupa transformarea companiei elene Viohalco SA intr-o structura de tip holding, cu sediul administrativ in Bruxelles - Belgia, pentru a fi listata la Euronext, rezultatele operationale s-au imbunatatit vizibil, astfel incat corporatia a inregistrat performante notabile atat in 2015, cat si in primul semestru a.c., pentru aproape toate segmentele operationale, asa cum se precizeaza intr-un comunicat dat recent publicitatii. In plus, profitabilitatea s-a mentinut in marje pozitive, in pofida situatiei internationale extrem de dificile, transpuse printr-o crestere economica mondiala extrem de modesta, prin trenduri negative in industria otelului, respectiv prin cotatii reduse la aluminiu, cupru si otel, in acelasi timp cu prelungirea perioadei de expectativa si incertitudine in ceea ce priveste initierea, pe plan global, a unor mari proiecte de infrastructura pentru care se foloseste tubulatura din otel. Totusi, in pofida problemelor enuntate anterior, pentru primele sase luni din 2016, corporatia a anuntat, la capitolul profitabilitatii, consemnarea unei sume de +2,35 milioane de euro, comparativ cu profitul evaluat la +10,09 milioane de euro din ianuarie-iunie 2015. Astfel, managerii Viohalco au aratat in cadrul celui mai recent raport financiar faptul ca, in perioada analizata, in pofida unei situatii provocatoare de natura macroeconomica, rentabilitatea companiilor afiliate a fost sustinuta de un mix imbunatatit de produse, dezvoltat ca urmare a programelor de investitii derulate in ultimul timp, determinand inclusiv cresterea eficientei unitatilor de fabricatie, precum si a capacitatii Viohalco de a furniza solutii inovatoare si personalizate pentru clientii din intreaga lume. Costul mai scazut al achizitiei materiilor prime a asigurat un impuls in ceea ce priveste profitabilitatea, in timp ce rata favorabila de schimb dintre USD si euro a afectat pozitiv competitivitatea produselor Viohalco. „In termeni de performanta financiara, cifra de afaceri consolidata din prima jumatate a anului in curs s-a depreciat cu -12%, pana la 1,52 miliarde euro (comparativ cu 1,72 miliarde euro din semestrul intai din 2015), mai ales din cauza declinului cotatiei metalelor. Insa, cheltuielile de capital (investitiile) s-au cifrat la 54 milioane de euro, din care ponderea majoritara, de 29 milioane de euro, s-a alocat in domeniul prelucrarii aluminiului, sectia respectiva marcand instalarea unor noi linii tehnologice”, se precizeaza intr-un comunicat al corporatiei.
Crestere cantitativa ce nu a compensat problemele de natura financiara
Pe segmentul aluminiului (unde activeaza Elval si subsidiarele sale, impreuna cu Bridgnorth Aluminium - Marea Britanie si Etem Bulgaria), in perioada analizata s-au consemnat venituri de 539 milioane de euro (-10%), insa diminuarea s-a datorat cu precadere ratelor dezavantajoase de conversie monetara din cadrul afacerii Bridgnorth (dintre lira sterlina si euro), primelor nefavorabile la tranzactiile cu acest metal neferos si scaderii cotatiei aluminiului primar, toate acestea neputand fi contrabalansate de cresterea cantitativa constatata la ambele grupe de produse (elemente extrudate si sub forma de role). De asemenea, lipsa aproape totala a profitului ce trebuia sa fie consemnat in urma derularii tranzactiilor la LME a impus constituirea unor provizioane pentru achitarea taxelor. In acest context, s-a impus o noua modificare corporatista, prin transformarea sectiei de folii din aluminiu intr-o subsidiara de sine statatoare, care continua sa fie detinuta in proportie de 100% de Viohalco.  
Referindu-se la perspectivele celui de-al doilea semestru al actualului exercitiu financiar, conducerea corporatiei elene indica faptul ca, pe segmentul aluminiului, se asteapta o continuare a trendului de majorare cantitativa a vanzarilor, care va mentine la maximum gradul de utilizare a capacitatilor productive din Grecia.  
***
Infiintat in anul 1937, holdingul Viohalco detine controlul asupra activitatii mai multor societati - sau grupuri de firme, avand participatii in cadrul a 90 de companii, 7 dintre acestea fiind listate la Bursa din Atena. Dintre acestea se remarca, printre multe altele, Elval, Halcor, Hellenic Cables, Corinth Pipeworks si Etem. Pe piata romaneasca, Viohalco este activa prin intermediul Steelmet si Elvial (o subsidiara a Elval SA), coordonand direct compania Icme Ecab SA (implicata in productia de cabluri). De asemenea, are 28 de fabrici in 6 tari (Grecia, Bulgaria, Romania, Rusia, fosta Republica Iugoslava a Macedoniei - FYROM si Marea Britanie), o retea comerciala dezvoltata in 21 de state, iar produsele sale sunt distribuite direct sau indirect in 80 de tari din intreaga lume. Pentru anul 2015, corporatia a anuntat  o cifra de afaceri consolidata ce s-a apreciat cu +11,3%, pana la 3,275 miliarde euro (comparativ cu 2,943 miliarde euro din 2014), in timp ce pierderea neta s-a diminuat vizibil, prin consemnarea unei sume de -63,4 milioane de euro, comparativ cu pierderea evaluata la -90 milioane de euro din precedentele 12 luni. Informatii suplimentare, la www.viohalco.com
 
TSV
ABONARE REVISTE
SISECAM
rehau
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

hospice doneaza
simonswerk left